Kythira Diakofti harbor port

Μεγάλη συζήτηση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμά μας για την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων του λιμένος Διακοφτίου. Κανένας δεν αμφισβήτησε την σημερινή κατάσταση όπως την αποτύπωσε το Kythera News. Όπως συνηθίζεται πάντα, πολλοί αναλώθηκαν σε μια προσπάθεια να ανευρεθεί ο “ένοχος”. Στην χώρα μας άλλωστε ποτέ δεν φταίμε εμείς, πάντα φταίει κάποιος άλλος. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από την άνεση των Αθηνών και χωρίς να αναμετρηθούν με την γραφειοκρατία, πιστεύουν ότι με “φετφάδες” και εμμονές θα λύσουν ζητήματα. Εμείς θα το παρακολουθούμε από κοντά και θα φωτίσουμε όλες τις πλευρές επικοινωνώντας και διατυπώνοντας τα ερωτήματά μας στο σύνολο των εμπλεκομένων.

Πάντως γρήγορα αντανακλαστικά (οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε) επέδειξε ο δήμαρχος Κυθήρων κ.Στράτος Χαρχαλάκης, ο οποίος με μία δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό προσπαθεί να μας διαφωτίσει για το θέμα του λιμένος Διακοφτίου. Όπως αναφέρει, με δική του εισήγηση, ως πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής, παρενέβη στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχει τίτλο “Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις”. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα υιοθετώντας τις προτάσεις της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου, με τις οποίες μπορούν να επιλυθούν μια σειρά ζητήματα όπως αυτό των δασικών χαρτών, της χρηματοδότησης λιμενικών υποδομών και να τροποποιηθούν άλλες διατάξεις που θα οδηγούν σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για τη θαλάσσια πολιτική.

Το πρακτικό της απόφασης που κοινοποίησε ο δήμαρχος (δημοσιεύεται και εδώ αναλυτικά), έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βέβαια, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου ψηφιστεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Ακόμη και τότε δε λύεται αυτόματα και οριστικά το ζήτημα των λιμανιών. Ανοίγει ο δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως ερωτηματικό παραμένει αν ο δήμος θα μπορέσει να ολοκληρώσει σύντομα τη νομιμοποίηση των λιμανιών, τη στιγμή που επίσημα επικρατεί το επιχείρημα «δεν έχουμε προσωπικό να τρέξει τις διαδικασίες, η γραφειοκρατία είναι δαιδαλώδης, δε φταίμε εμείς γι’ αυτό».

Στη δημοσίευσή του ο δήμαρχος Κυθήρων επιτίθεται, εμμέσως πλην σαφώς, στον πρώην υπουργό περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για καχυποψία στο ζήτημα λιμανιών και δασικών χαρτών, ενώ σχολιάζει ότι οι χάρτες έγιναν κυριολεκτικά “στο πόδι” με τις γνωστές συνέπειες επί της νομιμοποίησης των λιμανιών. Να θυμίσουμε ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Κύθηρα το λιμάνι του Διακοφτίου είχε χαρακτηριστεί δασικό, με αποτέλεσμα να «τιναχθεί στον αέρα» η (έτσι κι αλλιώς καθυστερημένη) προσπάθεια για νομιμοποίησή του όπως υποστήριζε η Δημοτική Αρχή.  Διερωτόμαστε όμως, ποιο γραφείο κατέθεσε την πρόταση για τις δημόσιες υποδομές και τις εκτάσεις της Εγχωρίου στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, στο Εθνικό Κτηματολόγιο; Από ποιον έγινε η ανάθεση αυτής της διαδικασίας; Εξαιρούσε η πρόταση τις δημόσιες υποδομές ή τις πρασίνισε στην κατάθεση; Ασφαλώς το Kythera.News θα ερευνήσει περαιτέρω το θέμα και θα απευθυνθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους για να αναζητηθούν απαντήσεις. Και ασφαλώς κάθε πληροφόρηση από τον ίδιο τον κ. Χαρχαλάκη είναι ευπρόσδεκτη και πολύ επιθυμητή.

Τέλος ενδιαφέρον προκαλεί η πρόθεση του δημάρχου να δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα εκθέσουν «εχθρούς και φίλους». Το “εχθρούς” το καταλαβαίνουμε, άλλωστε είναι γνωστή η πολιτική ένταξη του Δημάρχου. Σε ποιους «φίλους» όμως αναφέρεται; Επειδη το λιμάνι δεν έγινε μετά το 2015 και τα προβλήματά του προϋπήρχαν, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αποκαλύψεις τις οποίες αναγγέλει ο Δήμαρχος. Αναφέρεται σε προηγούμενες κυβερνήσεις; Σε προηγούμενους υπουργούς; Ελπίζουμε την επόμενη φορά είναι πιο κατατοπιστικός εκτός και αν το ξανασκεφτεί…

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να σχολιάσουμε ότι το ζήτημα το παρακολουθούμε και ενημερώνουμε τον Τσιριγώτικο Λαό, χωρίς καμία διάθεση είτε για φιλίες είτε για έχθρες, αν αυτό αποτελούσε μομφή εναντίον μας. Η αλήθεια των γεγονότων είναι σκληρή, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και οι πολιτικοί κρίνονται από την ικανότητά τους να την αντιμετωπίσουν, είτε είναι μπλε, είτε κόκκινοι είτε πράσινοι.

‘Oπως ήδη έχουν αντιληφθεί οι αναγνώστες μας το Kythera.News δεν είναι «πίνακας ανακοινώσεων» για να «ποστάρουν» οι πολιτικοί τα δελτία τους. Το Kythera.News ερευνά και θα ερευνά την κάθε λέξη και το κάθε στοιχείο και θα απευθύνεται πρώτα στους αναγνώστες του. Επίσης το Kythera.News, έχει και άποψη και κρίση, φιλοξενεί απόψεις και θα τις μεταδίδει πάντα ανεπηρέαστα, γιατί η άποψη και η κριτική αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Ακολουθεί το δημοσίευμα του δημάρχου κ. Χαρχαλάκη.

Η ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Στις 23 Νοεμβρίου είχα την τιμή να συμμετάσχω στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και να εισηγηθώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής επί του Σ/Ν του Υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο “Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις“.

Είχε προηγηθεί διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων με τηλεδιάσκεψη κατά την οποία πολλοί συνάδελφοι δήμαρχοι νησιών εξέφρασαν τις απόψεις τους επί του Σ/Ν καθώς και επί ειδικότερων ζητημάτων νησιωτικής πολιτικής.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα υιοθετώντας τις προτάσεις μας. Μέσα σε αυτές, αποδέχθηκε την πρότασή μου σχετικά με την αναγκαιότητα επίλυσης του τεράστιου προβλήματος που έχουν δημιουργήσει στη διαδικασία νομιμοποίησης των λιμανιών οι δασικοί χάρτες, που έγιναν κυριολεκτικά “στο πόδι”, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη παλαιότερες αποφάσεις της Διοίκησης, χωρίς καμία κοινή λογική. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε μάλλον «τιμωρητικά» χωρίς κανένας να ξέρει το γιατί. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι δασικοί χάρτες εμφανίζουν με τον χαρακτηρισμό “ΔΔ” (ανέκαθεν δασικού χαρακτήρα) δημόσιες και κοινωφελείς υποδομές όπως λιμάνια, δρόμους, υποδομές ύδρευσης (δεξαμενές, αντλιοστάσια κ.λπ.) και διαχείρισης λυμάτων κ.λπ. δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλους τους Δήμους της Χώρας.

Ματαίως προσπαθούσαμε επί χρόνια να πείσουμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Φάμελο ότι οι υποδομές δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα έπρεπε να εξαιρεθούν της ανάρτησης. Εκείνος όπως και όλη η τότε Διοίκηση μας αντιμετώπιζαν με καχυποψία, επειδή – άκουσον άκουσον – ζητούσαμε να αποχαρακτηριστεί το λιμάνι Διακοφτίου από δασικό ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία νομιμοποίησης!

Θα επανέλθω στο θέμα με πάρα πολλά στοιχεία που θα εκθέσουν “εχθρούς και φίλους”.

Το Πρακτικό της ΚΕΔΕ

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + 7 =