Είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. Επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D και την ευεργετική της δράση στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, στη σωστή ανάπτυξη των οστών, στον έλεγχο του σακχάρου και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η επαφή της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας με το δέρμα μας οδηγεί στη σύνθεση βιταμίνης D. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία δρα και ως ορμόνη και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. Άλλες πηγές πρόσληψης είναι ορισμένες τροφές, ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, αλλά και τα αυγά ή το μουρουνέλαιο. Άτομα τα οποία έχουν ελάχιστη ή μηδενική έκθεση στον ήλιο, όπως κυρίως οι ηλικιωμένοι, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας, ή άτομα τα οποία αποφεύγουν λόγω δερματικών παθήσεων ή εξαιτίας των απαιτήσεων της εργασίας τους τη συστηματική έκθεση στον ήλιο, μπορεί να έχουν έλλειψη της βιταμίνης D.
Η Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την ηλιοφάνεια κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, στη χώρα μας σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50%, παρατηρείται έλλειψη της βιταμίνης D. Η ηλικία, το γεωγραφικό πλάτος, το χρώμα του δέρματος και η χρήση αντηλιακών προϊόντων, μπορεί να επηρεάσουν το βαθμό σύνθεσης βιταμίνης D. Ακόμη, οι τιμές της στον οργανισμό δεν παραμένουν σταθερές και εμφανίζουν εποχική διακύμανση, είναι διαφορετικές το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα. Το αδικαιολόγητο αίσθημα κόπωσης, πόνοι στα οστά ή στην πλάτη, είναι ορισμένα από τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν την έλλειψη αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό και σε αρκετές περιπτώσεις συστήνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων.