theodoros-vasilakopoulos

Η επόμενη μετάλλαξη του κορονοϊού δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο αδύναμη από την Όμικρον, τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κεμπέκ που θα επιβάλλει εισφορά στους ανεμβολίαστους για την επιβάρυνση που προκαλούν στο σύστημα υγείας.

«Αυτήν τη στιγμή είναι εμβολιασμένος ο μισός κόσμος. Αλλά στον άλλο μισό κόσμο θα γίνεται μετάδοση κορονοϊού. Όσο γίνεται μετάδοση, και δη σε πληθυσμούς που δεν έχουν μεγάλα ποσοστά κάλυψης, θα υπάρχουν συνεχώς τυχαία λάθη στον πολλαπλασιασμό του ιού, μεταλλάξεις, και θα βγαίνουν νέα στελέχη. Σαν γενική αρχή, στην πορεία της πανδημίας αδυνατίζει ο ιός και γίνεται πιο μεταδοτικός. Αλλά δεν είναι σίγουρο αν το επόμενο στέλεχος από το Όμικρον θα είναι πιο αδύνατο. Το Δέλτα, για παράδειγμα, δεν ήταν πιο αδύναμο από το προηγούμενο. Μπορεί να ξαναβγεί ένα Όμικρον. Η πιθανότητα να γίνεται πιο νοσογόνο και θανατηφόρο είναι πολύ πιο μικρή, αλλά δεν ειναι γραμμική η εξασθένηση του ιού, ότι κάθε στέλεχος του ιού ντε και καλά θα είναι πιο αδύναμο», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφορικά με την προοπτική μίας τέταρτης δόσης εμβολιασμού, σχολίασε: «Αν ο πλούσιος κόσμος πάει σε αναμνηστικές δόσεις κάθε τρίμηνο για να είναι πλήρως καλυμμένος, αυτές οι δόσεις δεν θα γινουν διαθέσιμες για τον υπόλοιπο κόσμο και θα έχουμε νέα στελέχη να βγαίνουν μονίμως από τον αναπτυσσόμενο, μη εμβολιασμένο κόσμο και εμείς να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις με ένα εμβόλιο που κάθε φορά θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Η λύση δεν είναι να κάνουμε τέταρτη, πέμπτη, έκτη δόση από το ίδιο εμβόλιο, αλλά να βγει ένα εμβόλιο πολύ πιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ιό μέχρι τούδε, και απο εδώ και πέρα η όποια αναμνηστική δόση ξαναγίνει να είναι πολύ πιο αποτελεσματική για τα τρέχοντα στελέχη».

Όσον αφορά στη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολίου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κεμπέκ: “Σου λέει, εσύ είσαι ανεμβολίαστος και δημιουργείς ένα τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας του Κεμπέκ. Θα πληρώνεις φόρο τεράστιο, ψάχνουν να βρουν το ποσό, ώστε να ξέρεις ότι εσύ επιβαρύνεις δυσανάλογα το σύστημα, γιατι στερείς από τον άλλο τη δυνατότητα να χειρουργηθεί. Άρα, φέρεις ευθύνη η οποία πρέπει να έχει κάποια αποτίμηση”. Ερωτηθείς αν αυτό θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα, σχολίασε: «Τί διαφορά έχει η Ελλάδα από τον Καναδά;».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + 13 =