Παρά τις αντιδράσεις για τον έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60 και άνω, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το νέο μέτρο θα έχει αποτελέσματα, κρίνοντας από το γεγονός ότι μέσα σε 24 ώρες από τις ανακοινώσεις έκλεισαν 17.500 νέα ραντεβού πρώτης δόσης από πολιτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Ειδικότερα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ενώ τις προηγούμενες 10 ημέρες ο μέσος όρος των νέων ραντεβού στους 60 και άνω για την πρώτη δόση εμβολιασμού ήταν 2.600, χθες μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 9.000, δηλαδή 3,5 φορές πάνω. Και σήμερα, μέσα σε 24 ώρες απο τις ανακοινώσεις, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 17.500, δηλαδή σχεδόν επταπλασιάστηκε.
Καθώς όμως οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες, ο πρωθυπουργός θα παρέμβει στη Βουλή στη μία και μισή το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει πως το νέο αυτό μέτρο ήταν μία δύσκολη απόφαση, αλλά αναγκαία προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να τεθεί υπό έλεγχο το 4ο κύμα κορονοϊού, ώστε η οικονομία να παραμείνει ανοιχτή τα Χριστούγεννα.
Το υγειονομικό επιχείρημα της κυβέρνησης αφορά στο ότι οι περίπου 520.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών κινδυνεύουν περισσότερο και θέτουν σε κίνδυνο το ΕΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ υπήρξε μετά τα τελευταία μέτρα αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού, ιδίως για την τρίτη δόση, δεν ήταν αξιόλογη η προσέλευση των ανεμβολίαστων μεγαλύτερης ηλικίας. Ενδεικτικό είναι ότι στην Πορτογαλία όπου το ποσοστό εμβολιασμού για τους άνω των 60 είναι στο 98% οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Αντίθετα στην Ελλαδα το ποσοστό εμβολιασμού κινείται ακόμη στο 83% και ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά καθημερινά τους 80, ενώ το ΕΣΥ έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του.
Πάντως ενώ θεωρείται αναμφισβήτητο ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που δεν εμβολιάζονται επηρεάζονται απο την Εκκλησία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με την “ιερή ψήφο” και η Ιερά Σύνοδος πετάει το μπαλάκι στην πολιτεία, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς που μπαίνουν στους ναούς.
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση δεν θέλησε να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς στις εκκλησίες, αλλά και προκειμένου να αποφύγει άλλα μέτρα που θα την έφερναν ξανά σε σύγκρουση με τη μεσαία τάξη, δηλαδή με τους επιχειρηματίες της εστίασης και του λιανεμπορίου, επέστρεψε σε μία λογική προστίμων, σε συνδυασμό με τη διανομή δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό, πριν και μετά τις γιορτές.
Ο πρωθυπουργός πάντως χθες υποστήριξε ότι η απειλή προστίμου 100 ευρώ το μήνα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν αποτελεί τιμωρία αλλά προστασία, καθώς και ότι δεν είναι ποινή, αλλά “αντίτιμο υγείας”.
Βίκη Σαμαρά