Το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει χρονιά-σταθμό εάν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκρίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδια Βελτίωσης Αγροτών»
Περισσότερες, κατά 25%, καταγράφηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) στην Ελλάδα, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει χρονιά – σταθμό και να δώσει «ανάσα» στον κλάδο, εάν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκρίσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχέδια Βελτίωσης Αγροτών”, ύψους 316 εκατομμυρίων ευρώ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.
Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, το 2018 ξεκίνησε με αρκετή αισιοδοξία, καθώς το Δεκέμβριο είχε προηγηθεί η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά – όπως επισήμανε – στη συνέχεια υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις, για την υποβολή των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αξιολογήσεις και οι οριστικές εγκρίσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε ότι ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, στην οριστικοποίηση των φακέλων για τα Σχέδια Βελτίωσης.
“Αυτή η στιγμή ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος, αφού έχουν ανοιχτεί περισσότεροι από 23.000 κωδικοί, και ο προϋπολογισμός του προγράμματος πολύ συγκεκριμένος. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τόσων πολλών ενδιαφερόμενων. Η προσπάθεια να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μόνο καθυστερήσεις και περαιτέρω προβλήματα θα επιφέρει στην διαδικασία των αξιολογήσεων”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ.
Ο κ. Μπαλουκτσής, επίσης, εξέφρασε τον φόβο του ότι ενδέχεται να μήν υπάρξουν εγκρίσεις μέσα στο τρέχον έτος και πρόσθεσε: “ακόμη κι αν διατηρηθεί η αύξηση της τάξης του 25% στις πωλήσεις γεωργικών ελκυστήρων, μόλις και μετά βίας θα ξεπεράσουμε τα 1000 τρακτέρ, έναντι των 840 που πουλήσαμε σαν κλάδος το 2017”. Να σημειωθεί, ότι το 2016 οι πωλήσεις τρακτέτ ανήλθαν σε 1120 και το 2015 σε 1491.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, τόνισε ότι ο κλάδος των γεωργικών ελκυστήρων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία προσπαθεί να επιβιώσει, καθώς απώλεσε ποσοστό άνω του 50% σε τζίρο και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ πολλές εταιρείες άλλαξαν χέρια, ή έκλεισαν.
Πηγή: