Πρόκειται για χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό έργο, με στόχο την ενδυνάμωση της βιώσιμης ανάπτυξης και του τουρισμού στα νησιά της Αττικής, διαρθρωμένο σε τέσσερις πυλώνες – την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων και την φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα.
Η Περιφέρεια Αττικής επελέγη πρώτη ανάμεσα σε 14 υποψηφιότητες για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με στόχο την υποστήριξη των νησιών της Αττικής ώστε να προωθήσουν στρατηγικές κυκλικής τουριστικής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή.
Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην προωθούμενη αναπτυξιακή στρατηγική στον τουρισμό, επισήμανε ότι είναι απότοκο της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι «Συνεργασίες, όπως αυτή με το Δίκτυο CIVINET Greece-Cyprus, είναι επωφελείς όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους, αλλά για όλους: τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους διεθνείς επισκέπτες, τους κατοίκους των νησιών μας και – πάνω απ’ όλα – για το ίδιο το περιβάλλον. Ανοίγουμε το δρόμο για την εφαρμογή καλών πρακτικών, που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους τουρίστες μας, μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα λόγω της ολοένα και αυξανόμενης εισροής επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα περιορίσουμε σημαντικά τη σπατάλη νερού και ενέργειας».
Στην υπογραφή του μνημονίου, παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Τουρισμού, Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, η γενική διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, Αργυρώ Παρασκευοπούλου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού, Αθηνά Κολυβά.
Στελέχη τα οποία συμμετείχαν στην πρώτη τεχνική σύσκεψη με τα στελέχη του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus, με αντικείμενο τον προγραμματισμό των επιμέρους βημάτων του κάθε συμβαλλόμενου μέρους για την υλοποίηση του έργου, εντός του προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος.