Αναγνώστης του Kythera.News επισκέφτηκε πρόσφατα το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και μας έστειλε φωτογραφίες με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ακιδογράφημα πάνω στην επιφάνεια του μάρμαρου. Το ακιδογράφημα αναφέρει: «Ο ΚΑΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΘΗΡΑ 1898». Προφανώς ένας Κυθήριος που επισκέφθηκε εκείνη την εποχή το ναό, θέλησε να αφήσει την υπογραφή του πάνω στον ιερό ναό, κάτι που συνηθιζόταν όχι μόνο εκείνη την εποχή, αλλά συμβαίνει ακόμη και στις μέρες μας πιο εξελιγμένα βέβαια, με τα γνωστά tags των γκραφιτάδων!
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το βάψιμο σε δημόσιους χώρους συμβαίνει από την αρχαιότητα και δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Οι άνθρωποι έβρισκαν και βρίσκουν πάντα τρόπους να αποτυπώνουν στον τοίχο ονόματα, συνθήματα, σκέψεις και πολύχρωμες τοιχογραφίες.
Στο θέμα επίσης έχει κάνει αναφορά η φιλόλογος κ. Ελένη Χάρου δημοσιεύοντας μια δύο φωτογραφίες από τον ίδιο ναό, με την μία λήψη σε άλλο σημείο όπου υπάρχει το αγκιδογράφημα: «ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ ΚΙΘΗΡΑ 1898».
Το γράψιμο στο δημόσιο χώρο είναι μια πολύ παλιά συνήθεια του ανθρώπου και έχει ιδιαίτερο μελετητικό ενδιαφέρον ως οπτική και συμβολική επικοινωνία. Από τα αρχαία ακιδογραφήματα μέχρι τα σημερινά ταγκς, τα γκραφίτι επεμβαίνουν με διάφορους τρόπους στο δημόσιο χώρο και πολύ συχνά συνυπάρχουν με αρχαιότητες και μνημεία. Η συνύπαρξη αυτή πότε μοιάζει λογική και αναμενόμενη, πότε επιθετική και ανεπιθύμητη και βεβαίως καλεί αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, αρχιτέκτονες και άλλους επιστήμονες να προβληματιστούν πάνω σε αυτήν. Πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των γκραφίτι από ιστορικά κτήρια και μνημεία; Αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ένα αρχαίο όνομα γραμμένο σε έναν τοίχο από ένα σύγχρονο ταγκ; Μπορεί το αρχαίο τοπίο να συνυπάρξει ή και να συνδιαλλαγεί με το σύγχρονο γκραφίτι;
Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο στο e-περιοδικό LIFO την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους: Μαρία Χατζηδάκη, Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Τ.Ε.Ι. Αθήνας και μέλος st.a.co. (Street Art Conservators), Λίζυ Αναματερού, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), Πολύνα Ξηραδάκη Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, μέλος st.a.co. (Street Art Conservators) και Δημήτρης Χατζηγιάννης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ).