Διαθέσιμο είναι από την Τρίτη το MyHealth app, η νέα εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση στα ιατρικά και υγειονομικά τους δεδομένα και θα μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί λαμβάνοντας παράλληλα ειδοποιήσεις για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται.

Η εφαρμογή έρχεται πρακτικά να συμπληρώσει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο αν και λειτουργεί από το 2011, δεν έδινε έως και σήμερα τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στα δικά τους προσωπικά ή οικογενειακά δεδομένα και να γνωρίζουν τι έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό τους.

Στόχος είναι το ιστορικό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να εμπλουτιστεί με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του ασθενούς ανεξαρτήτως σε ποια νοσοκομειακή μονάδα, κλινική, ή κέντρο υγείας στη χώρα πραγματοποιήθηκαν, το ιστορικό νοσηλειών του ασθενούς κ.α. έτσι ώστε τα ιατρικά δεδομένα του να τον «ακολουθούν» παντού.

Η νέα εφαρμογή παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το MyHealth είναι μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες αποκτούν γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση. Ειδικότερα:

  • Μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους)
  • Μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης

Οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή περιλαμβάνει συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν. Μέσα στο φθινόπωρο θα προστεθούν όλα τα σχετικά δεδομένα από το 2012.

Η εφαρμογή διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr). Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Οπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, το περιβάλλον της εφαρμογής είναι πολύ φιλικό, δείχνει από το φαρμακείο που εκτελέστηκε η συνταγή, χάρτη, διεύθυνση, τηλέφωνο μέχρι το σκεύασμα, τη δραστική ουσία, τη συχνότητα των δόσεων, τη συμμετοχή ως προς το τελικό κόστος του πολίτη, αλλά και τις σχετικές διαγνώσεις. Επίσης εμφανίζονται η ημερομηνία διαθεσιμότητας έκδοσης και λήξης της συνταγής, αν είναι επαναλαμβανόμενη, ενδεικτικές σημειώσεις του γιατρού και ένα barcode για την εκτέλεση της πράξης.

Ερχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς

Το MyHealth αποτελεί το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), η οποία είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι θα προστίθενται διαρκώς νέες δυνατότητες, αρχής γενομένης από τις ιατρικές βεβαιώσεις, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες τόσο μέσω της άυλης συνταγογράφησης, όσο και μέσω της εφαρμογής. Σταδιακά θα προστίθενται λειτουργίες όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή οι ακτινολογικοί έλεγχοι κάθε πολίτη.

Επιπλέον, οι ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε έκδοση νέας συνταγής, νέου παραπεμπτικού κοκ αποτελούν μια αναβάθμιση της υφιστάμενης λειτουργίας της άυλης συνταγογράφησης, καθώς ως τώρα η ενημέρωση του πολίτη γινόταν με SMS ή/και email. Πλέον η ενημέρωση θα γίνεται και μέσω της εφαρμογής, με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και αξιοπιστία.

Οπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο πολίτης θα μπορεί να διαχειριστεί και να δει συγκεντρωμένες πληροφορίες που καταρχήν αφορούν συνταγές και παραπεμπτικά, ενώ εντός μηνός θα προστεθούν οι ιατρικές βεβαιώσεις π.χ. για την εγγραφή σε ένα γυμναστήριο ή κολυμβητήριο.

«Ο πολίτης θα έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, καθώς για τα προστατευόμενα μέλη του, αρχικά με ένα ιστορικό ενάμισι έτους, από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο, το ιστορικό αυτό θα καλύπτει την περίοδο από το 2012. Δηλαδή θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει σε βάθος χρόνου το τι του έχει συνταγογραφηθεί στον ΑΜΚΑ του. Και αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για να βλέπει κανείς αθροιστικά, σωρευτικά το ποια είναι η κατάσταση, το προφίλ που έχει στο φάκελό του. Επίσης, θα λαμβάνει τις ειδοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης πλέον με push notification για τις νέες συνταγές» τόνισε.

Αυτό που λείπει τη δεδομένη στιγμή ώστε να χτιστεί πλήρως ο ιατρικός φάκελος είναι οι εξετάσεις που κάνει κανείς σε ένα ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, αλλά και τα δεδομένα τα οποία παράγονται σε μια νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεσμεύτηκε, πάντως, ότι όλα αυτά θα ενταχθούν στην πορεία: «Αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης θα ψηφιοποιήσουμε μια σειρά από πράγματα τα οποία θα έρθουν και θα «κουμπώσουν» με αυτό το σύστημα. Αρα θα θεμελιωθεί ο πλήρης ιατρικός φάκελος, βήμα προς βήμα. Αλλά δεν θα περιμένουμε τελικό προϊόν. Ξεκινάμε με αυτό το πολύ ισχυρό βήμα σήμερα», τόνισε.

«Φάρμακο» για την υπερσυνταγογράφηση

Στόχος είναι η νέα εφαρμογή να αποτελέσει και εργαλείο για την πάταξη του φαινομένου της υπερσυνταγογράφησης, για την οποία προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης: «Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να χαράξουμε πολιτικές δημόσιας υγείας, αλλά και για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σωστό φάρμακο συνταγογραφείται στο σωστό κόστος, στον σωστό ασθενή. Και μία παρότρυνση προς όλους εκείνους – και δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν – τους γιατρούς οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα. Προσέξτε, γιατί θα σας βρούμε πια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οκ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές στην υγεία είναι μόνο ψηφίδες ενός συνολικότερου σχεδίου για ένα πραγματικό νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Αυτή η πρόταση για το νέο ΕΣΥ θα είναι μία ολιστική πρόταση που θα καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη μέχρι την φροντίδα των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και το τι συμβαίνει όταν θα βγαίνουν από αυτά. Και βέβαια σε όλη αυτή την προσπάθεια η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως αυτή που θα παρουσιάσουμε σήμερα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο».

Τι ισχύει έως σήμερα

  • 2.381.350 εγγεγραμμένοι πολίτες στην άυλη συνταγογράφηση
  • 22.221.246 εκατομμύρια άυλες συνταγές έχουν εκδοθεί
  • Πλέον, σε καθημερινή βάση άνω του 33% των συνταγών είναι άυλες
  • Προσθήκη άυλων παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων
  • 8.051.036 άυλα παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί
  • Αποτελεί βέλτιστο παράδειγμα ψηφιοποίησης και απλοποίηση διαδικασίας με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των πολιτών, ειδικά εντός της πανδημίας (πχ. αποφυγή
  • μετακινήσεων)
  • Η άυλη συνταγογράφηση βοήθησε σημαντικά στην Επιχείρηση Ελευθερία

Τι βελτιώνεται με τη νέα εφαρμογή

Ο πολίτης μπορεί να διαχειριστεί και να δει συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που αφορούν τις συνταγές και τα παραπεμπτικά του

  • Έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησης του καθώς και των προστατευόμενων μελών του
  • Λαμβάνει ειδοποιήσεις μέσω Push Notifications για τις νέες συνταγές και παραπεμπτικά εξετάσεων
  • Δίνει πρόσβαση στα προσωπικά και οικογενειακά ιατρικά και υγειονομικά δεδομένα των πολιτών (π.χ., εκτελεσμένες και ενεργές συνταγές)
  • Επέκταση της υπηρεσίας από SMS και email σε Push Notifications
  • Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με αυξημένη ασφάλεια (2FA, OTP SMS)
  • Η εφαρμογή αποτελεί έναν πρωτόλειο φάκελο υγείας του ασθενούς

Για κάθε συνταγογράφηση και παραπεμπτικό ο πολίτης βλέπει σε ένα πολύ φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον αναλυτικές πληροφορίες όπως:

  • το φαρμακείο που εκτελέστηκε η συνταγή (χάρτη, διεύθυνση, τηλέφωνο)
  • το σκεύασμα, τη δραστική ουσία, την συχνότητα των δόσεων
  • την συμμετοχή του ιδίου ως προς το τελικό κόστος
  • το ICD-10 και τις σχετικές διαγνώσεις
  • τις ημερομηνίες διαθεσιμότητας, έκδοσης και λήξης της συνταγής/παραπεμπτικού
  • εάν είναι επαναλαμβανόμενη η συνταγή
  • ενδεικτικές σημειώσεις του ιατρού
  • το barcode για την εκτέλεση της πράξης

Επόμενα βήματα

  • Εμπλουτισμός της εφαρμογής με την υπηρεσία των Ιατρικών Βεβαιώσεων
  • Επέκταση της ιστορικότητας των συνταγών και παραπεμπτικών στο πλήρες βάθος τους (από το 2012 έως σήμερα)

Τι είπαν για την εφαρμογή

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε, αμέσως μετά, ότι «η πεμπτουσία της εφαρμογής MyHealth είναι ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη». Ο κ. Κικίλιας μιλώντας για τη νέα ψηφιακή υπηρεσία, υπογράμμισε ότι «πάμε τώρα στην καρδιά του Συστήματος Υγείας που είναι ο ιατρικός φάκελος, η δυνατότητα δηλαδή κάθε πολίτη να μπορεί να έχει τα στοιχεία του και με αυτά να εξυπηρετείται, είτε του εκδίδονται ιατρικές συνταγές, είτε θέλει ιατρικά παραπεμπτικά για να μπορέσει να αθληθεί, είτε χρειάζεται το ιστορικό του, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγείας. Άρα ως προς τον πολίτη η εφαρμογή είναι εξαιρετική. Και ως προς το Σύστημα Υγείας όμως είναι, γιατί τα δεδομένα στη δημόσια υγεία είναι αναγκαία για να χαράξει κανείς πολιτικές υγείας. Και ο στόχος της Κυβέρνησης ποιος είναι; Πιο υψηλού επιπέδου ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την Απλούστευση Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, έδωσε συγχαρητήρια στην ΗΔΙΚΑ και στα στελέχη της «γιατί κατάφεραν τον καιρό της πανδημίας, όχι μόνο να στηρίξουν όλες τις εφαρμογές, που ήδη υπήρχαν, σε σχέση με την επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα στήριξαν όλες αυτές τις νέες εφαρμογές».

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα ανέφερε ότι η διαδικασία προχωράει βήμα-βήμα «ανοίγοντας συνεχώς και μία νέα υπηρεσία προς τους πολίτες, έτσι ώστε να φτιάξουμε στο τέλος αυτό το οραματικό που έχουμε για τον πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο του πολίτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − four =