Τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση 288,7 στρεμμάτων χωρίς αποζημίωση σε έκταση της Βουλιαγμένης που διεκδικεί από την Εκκλησία, αποφάσισε ο Δήμος – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Προηγήθηκε, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τεχνική και νομική προετοιμασία 5 ετών στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί νομικοί και μηχανικοί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση αυτή και στη σχετική του ανακοίνωση χαρακτηρίζει την απόφαση ως ιστορική για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας ως πράσινου προαστίου και την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Βουλιαγμένης, αλλά και για την αποτροπή ενός κύματος άναρχης δόμησης που θα αλλοίωνε ανεπιστρεπτί τον σημερινό χαρακτήρα και φυσιογνωμία της πόλης.
Το παρασκήνιο
Στην πραγματικότητα, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης επιλέγει την κατά μέτωπο σύγκρουση με την Εκκλησία, εξαιτίας της προσπάθειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να αξιοποιήσει την περιουσία της στην περιοχή, την οποία οι αυτοδιοικητικές αρχές χαρακτηρίζουν σε μεγάλο ποσοστό κοινόχρηστους πράσινους χώρους. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε νωρίτερα φέτος στην πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για περίπου 40 οικόπεδά της, αποδεχόμενη πάντως πως κάποια από αυτά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, χαρακτηρίζοντάς τα η ίδια ως «ατακτοποίητα».
Προτίθεται λοιπόν να τα πουλήσει ή παραχωρήσει μακροχρόνια ως έχουν, με την υποχρέωση η πολεοδομική ρύθμιση – τακτοποίηση να βαραίνει τους επενδυτές, όπως ρητά αναφέρει στη σχετική της προκήρυξη. Σημειώνεται πως η Αρχιεπισκοπή έχει παράλληλα προβεί και σε δεύτερη προκήρυξη για άλλα –τακτοποιημένα– οικόπεδα, τη νομιμότητα των οποίων δεν αμφισβητεί ο δήμος.
Τί υποστηρίζει η δημοτική αρχή
Αποκλειστικός στόχος της βούλησης αυτής της πόλης, είναι να αντισταθμιστεί και να επανέλθει το ανατραπέν σήμερα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως αυτό καθορίστηκε το 1951 με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης (σύμβαση Κατσαφαρόπουλου), σημειώνεται στη σημερινή ανακοίνωση.
Όπως ανέλυσε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εξειδίκευσε κατόπιν η επικεφαλής της νομικής ομάδας που επεξεργάστηκε την εισήγηση, καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, κ. Γλυκερία Σιούτη, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1682,38 (ποσοστό 53%) ενώ σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%).
Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%. Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά σε βάρος των χώρων προς κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η σύμβαση Κατσαφαρόπουλου, οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) το 1951 σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα, όπως υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή .Γι’ αυτό, άλλωστε, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει διαχρονικά, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο».
Οι διοικήσεις της πρώην Κοινότητας και Δήμου Βουλιαγμένης, υπό τους δημάρχους Πατρίκιο Καραγεώργο και Γρηγόρη Κασιδόκωστα, όπως ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέκοψαν αυτή την απομείωση των ελεύθερων χώρων με διαδοχική κήρυξη απαλλοτριώσεων. Η αδυναμία ωστόσο, του Δήμου να αποζημιώσει τις εκτάσεις αυτές, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, παρόλο που η διοίκηση του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και σήμερα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αρνείται σταθερά, να ρυθμίσει πολεοδομικά τις εκτάσεις αυτές, χαράσσοντας οικοδομικές γραμμές και καθορίζοντας όρους δόμησης και χρήσεις γης. Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που προασπίζεται την αρχή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο».
Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ζητώντας την ομόθυμη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως τη σημαντικότερη απόφαση που έχει πάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ίδρυση του, υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η προστασία του φυσικού κάλλους της Βουλιαγμένης και η διατήρηση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της πόλης μας». Επιπλέον, ευχαρίστησε την Νομική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Δόμησης και τους συνεργάτες του Δήμου για την άρτια εργασία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η μεγάλη αυτή μάχη θα αποβεί σε όφελος της πόλης.