Ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν Covid Free μαγαζιά στην εστίαση άφησε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι κανείς δε μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε τον υποχρεωτικό μόνιμο εμβολιασμό όσων εργάζονται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όπως είπε πρώτα θα γνωμοδοτήσει σχετικά η επιτροπή Βιοηθικής και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση. «Σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες φροντίδας Ηλικιωμένων», τόνισε ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη Βουλή και παράλληλα ανακοίνωσε την προκήρυξη μέχρι τον Σεπτέμβριο 600 θέσεων γιατρών.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και προσωπικό υγείας

Μιλώντας για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν εκδοθεί ήδη 230.000 πιστοποιητικά. «Δεν μιλάμε για μια ταυτότητα υγείας αλλά  για την απάντηση στη συγκυρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», είπε και προσέθεσε ότι το πιστοποιητικό αποτελεί μια ισχυρή, στέρεα, γέφυρα στη μετά Covid εποχή. Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι ενθαρρυντικό πως ό τα κρούσματα αποκλιμακώνονται ενώ οι εισαγωγές μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. «Είναι, όμως, εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία πλην 5 εξαιρέσεων όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος από την κρίση είναι ορατή μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σταδιακά στην ανάκαμψη, αλλά χωρίς να εφησυχάζουμε μπροστά στον κίνδυνο οδεύουμε στην υπέρβασή του.

Κατά τον πρωθυπουργό ο βασικός λόγος για την μείωση των κρουσμάτων είναι οι εμβολιασμοί: «Πριν από ένα μήνα είχαμε παραπάνω από 800. Σήμερα έιναι κάτω από 360 και η πορεία της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί. Κι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, διότι χτίζεται το τείχος ανοσίας», σημείωσε με νόημα. Τόνισε, δε, ότι πολύ σύντομα όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν, την στιγμή που το «1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα». «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη», είπε ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου σε συγκεκριμένα νησιά, στα οποία οι κάτοικοι δεν συμμετέχουν μαζικά στο πρόγραμμα των εμβολιασμών. Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης να πείσουν τους πολίτες να σπεύσουν μαζικά στα κέντρα εμβολιασμών.

Τι είπε ο Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό παράθυρο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κατηγορίες εργαζόμενων στο ΕΣΥ, και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του ενδεχομένου να αποκτήσουν προνόμια όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Κατ αρχάς, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων. Ο πρωθυπουργός κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τονίζοντας πως η συζήτηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Σήμερα, Τρίτη 8 Ιουνίου, όμως έκανε σαφή αναφορά, τονίζοντας πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής. «Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στην χώρα μας, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι “δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ”, είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 + seventeen =