ΗΠΑ: Η Νότια Καρολίνα επαναφέρει την θανατική ποινή με τουφεκισμό από απόσπασμα

Η οργάνωση αρωγής στους φυλακισμένους Incarcerated Outreach Network, η οποία εδρεύει στη Νότια Καρολίνα, κατήγγειλε μέσω Twitter τη «φρικιαστική, σοκαριστική, αποτροπιαστική» απόφαση.

Την επιλογή ανάμεσα στο εκτελεστικό απόσπασμα και την ηλεκτρική καρέκλα, θα έχουν εφεξής οι καταδικασμένοι σε θάνατο στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, η απόφαση του οποίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, εμφανίζεται υπέρμαχος της θανατικής ποινής και προκρίνει τις εκτελέσεις ως τρόπο εφαρμογής της, ύστερα από παύση δέκα ετών εξαιτίας της έλλειψης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις.

«Το Σαββατοκύριακο, επικύρωσα νόμο που θα επιτρέψει στην πολιτεία να εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Στις οικογένειες και στους αγαπημένους των θυμάτων αξίζει να κλείνουν οι υποθέσεις και να αποδίδεται δικαιοσύνη όπως ορίζει ο νόμος. Τώρα, μπορούμε να τους το προσφέρουμε», ανέφερε ο Χένρι ΜακΜάστερ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο νόμος, ο οποίος υπεγράφη την Παρασκευή, ορίζει πως η ηλεκτρική καρέκλα μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή ενός θανατοποινίτη αντί της θανατηφόρας ένεσης, ενώ εγκρίνει επίσης την ίδρυση εκτελεστικού αποσπάσματος, που θα είναι η δεύτερη επιλογή.

Η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση θα αποκτήσει ξανά προτεραιότητα όταν οι απαραίτητες χημικές ουσίες είναι διαθέσιμες και πάλι, σύμφωνα με το κείμενο.

Ως εδώ, οι θανατοποινίτες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα και τη θανατηφόρα ένεση. Η τελευταία επιλογή ήταν αυτόματη εάν αρνούνταν να επιλέξουν.

Η οργάνωση αρωγής στους φυλακισμένους Incarcerated Outreach Network, η οποία εδρεύει στη Νότια Καρολίνα, κατήγγειλε μέσω Twitter τη «φρικιαστική, σοκαριστική, αποτροπιαστική» απόφαση.

Για τον αντιπρόσωπο της ισχυρής οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και ατομικών δικαιωμάτων ACLU στην πολιτεία, τον Φρανκ Νακ, η Νότια Καρολίνα «βρήκε τρόπο να ξαναρχίσει τις εκτελέσεις» στο πλαίσιο ενός «συστήματος ρατσιστικού, αυθαίρετου και επιρρεπούς σε λάθη».

«Η δικαιοσύνη της Νότιας Καρολίνας κάνει λάθη, αλλά η θανατική ποινή είναι αμετάκλητη», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, υπογραμμίζοντας πως οι έγχρωμοι αντιπροσωπεύουν πάνω από τους μισούς θανατοποινίτες μολονότι δεν ξεπερνούν το 27% των κατοίκων της πολιτείας.

Η ηλεκτρική καρέκλα, γνωστή ως «Old Sparky», δεν χρησιμοποιείται από το 2008, ενώ η τελευταία εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση έγινε το 2011, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών της πολιτείας και τοπικά ΜΜΕ.

Η Νότια Καρολίνα είναι η τέταρτη αμερικανική πολιτεία που επαναφέρει την εφαρμογή της θανατικής ποινής με εκτελεστικό απόσπασμα, μετά τον Μισισιπή, την Οκλαχόμα και τη Γιούτα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center, DPIC).

Μόνο τρεις θανατοποινίτες έχουν οδηγηθεί μπροστά σε εκτελεστικό απόσπασμα – όλοι τους στη Γιούτα – αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε εκ νέου το 1976 να επιβάλλεται και να εφαρμόζεται η εσχάτη των ποινών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Σχετικά με την επαναλειτουργία του Γηπέδου Λειβαδίου και τον περιβάλλοντα χώρο

Στην προσπάθειά μας να επαναλειτουργήσουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά...

Αποκάλυψη «σημαντικών» εγγράφων για τα… UFO προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Βρήκαμε πολλά, πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα, οφείλω να πω, και...

Όλοι Μαζί: Τι εγκαθίσταται δίπλα στα σπίτια μας; Ερωτήματα για τα αντλιοστάσια

Στο μικροσκόπιο της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί, Κύθηρα -...

Δέκα χρόνια κλείνει το Hania.News του «δικού μας» Γιώργου Γεωργακάκη

Η σημερινή ημέρα (18 Απριλίου 2026) αποτελεί ένα σπουδαίο...

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις τετραετείς άγονες γραμμές στην ακτοπλοϊα

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο διαγωνισμός για τις τετραετείς...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img