aikaterini-plessa

Ένα 12χρονο κορίτσι που ο γιος του Αλή Πασά, ήθελε να παντρέψει με τον Κωλέττη, ήταν  η πρώτη Ελληνίδα που εποίκησε στην Αυστραλία και έζησε μέχρι τα 98.

Συγκεκριμένα, μετά τις σπουδές του στην Ιταλία, ο Ιωάννης Κωλέττης βρέθηκε στα Ιωάννινα, όπου άσκησε την ιατρική και ήταν ο προσωπικός γιατρός του Μουχτάρ, του γιου του Αλή Πασά. Ο Μουχτάρ τον συμπάθησε τόσο, που θέλησε να τον παντρέψει με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που βρισκόταν στο χαρέμι του. Την Αικατερίνη ή Ρούσσω Πλέσσα. Κόρη της πανέμορφης Βασιλικής.

Τρία χρόνια αργότερα, και ενώ ο Κωλέττης αρνιόταν πεισματικά τον γάμο, η Αικατερίνη κατάφερε να ξεφύγει από τα Γιάννενα καθώς είχε αρχίσει το ανελέητο κυνηγητό της Πύλης εναντίον του Αλή Πασά. Βρέθηκε στο νησάκι Κάλαμος, στο Ιόνιο, όπου γνώρισε τον Άγγλο φιλέλληνα Τζέιμς Κράμερ, τον οποίο παντρεύτηκε. Το 1830, το ζευγάρι μετακόμισε στην Αυστραλία. Η Αικατερίνη Πλέσσα έγινε η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε ως έποικος στη χώρα.

Η Αικατερίνη Πλέσσα υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 1809. Η μητέρα της, Βασιλική, παντρεύτηκε τον Σερραίο έμπορο Γεώργιο Πλέσσα, σε ηλικία 14 ετών. Λέγεται ότι ήταν πολύ όμορφη. Ένας από τους «Δάσκαλους του Γένους» και Διαφωτιστής, Αθανάσιος Ψαλίδας, έγραψε για τη Βασιλική Πλέσσα: «Ηταν πολλά ώμορφη, μέ ανάστημα μέτριο, λιγυρό, μάτια μάβρα σχιστά όπου έπνεαν τον’ έρωτα καί σύντομα νά είπώ αριστούργημα τής φύσης, κάθε έναν ήμπορούσε νά αιχμαλωτεύση μέ τά κάλλη της».

Ανάμεσα στους άνδρες που πολιόρκησαν την καλλονή χωριατοπούλα ήταν και ο γιος του Αλή Πασά, Μουχτάρ, ο οποίος την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και την πήρε στο χαρέμι του, με την κόρη της, Αικατερίνη και τον γιό της, Κωστούλα, που μάλλον ήταν δικό του παιδί. Την ίδια περίοδο, ο Ιωάννης Κωλέττης υπηρετούσε ως προσωπικός ιατρός του Μουχτάρ και βρισκόταν αρκετά συχνά στην αυλή.

Το 1821, όταν η Αικατερίνη έκλεισε τα δώδεκα, ο Μουχτάρ βάλθηκε να παντρέψει τον Κωλέττη με την νεαρή Πλέσσα, προκειμένου να μην τον χάσει από δίπλα του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η μητέρα της, Βασιλική, επιδίωξε τον γάμο της κόρης της με τον Κωλέττη, προκειμένου να την προστατεύσει από τον Μουχτάρ, ο οποίος είχε αρχίσει να την διεκδικεί. Ο Κωλέττης δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτό το γάμο. Προσπάθησε με διάφορες προφάσεις να αποφύγει τους αρραβώνες και μετέπειτα τον γάμο. Αν και αρραβωνιάστηκαν ύστερα από τις πιέσεις του Πασά, o γάμος δεν έγινε ποτέ.

Μετά την επανάσταση, ο Κωλέττης ασχολήθηκε με την πολιτική οργάνωση της εξέγερσης και η Αικατερίνη, μετά τον θάνατο του Αλή Πασά και του γιου του Μουχτάρ, βρέθηκε στο Μεσολόγγι, καθώς αρνήθηκε να μείνει με τον πατέρα της στις Σέρρες. Εκεί, ήρθε σε επαφή με τον Λόρδο Βύρωνα και λέγεται πως ήταν μία από τους τελευταίους ανθρώπους που είδαν τον σπουδαίο φιλέλληνα εν ζωή.

Mετά τον θάνατο του Λόρδου και την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, η Αικατερίνη βρήκε καταφύγιο στο νησί του Ιονίου, Κάλαμος. Εκεί ήταν που γνώρισε και τον σύζυγό της, Τζέιμς Χένρυ Κάρτερ. Ο Ιρλανδός αξιωματικός, βετεράνος της μάχης στο Βατερλό και διοικητής της βρετανικής φρουράς του νησιού, είχε σταλθεί στην περιοχή, με το ξέσπασμα της Επανάστασης το 1821. Στις 17 Φεβρουαρίου 1827, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Πλέσσα. Το νεόνυμφο ζευγάρι σύντομα μετακόμισε στην Κέρκυρα, όπου το 1828 γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, η Αμέλια.

Τον επόμενο χρόνο, η οικογένεια έφυγε για την Ιρλανδία, όπου ο Κάρτερ συνέχισε την υπηρεσία του στο στρατό. Εμφανώς ταλαιπωρημένος από την χρόνια παρουσία του στο πεδίο της μάχης και τις πληγές, ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί. Η Ιρλανδία το αρνήθηκε παρόλο που ο Κάρτερ ήταν πλέον σαράντα ετών, δηλαδή εκείνη την εποχή ήταν αρκετά μεγάλος.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1835, ο Κάρτερ στάλθηκε με το 28ο Σύνταγμα στο Σίδνεϊ, συνοδεύοντας μια ομάδα περίπου 300 κατάδικων. Αυτή τη φορά δεν έφυγε μόνος του. Πήρε τη γυναίκα και τα τρία τους παιδιά. Έμειναν στην Αυστραλία μέχρι το τέλος της ζωής τους. Απέκτησαν συνολικά έντεκα παιδιά. Η Αικατερίνη Πλέσσα πέθανε σε ηλικία 98 ετών, το 1907. Μόνο δύο από τα παιδιά της ήταν ζωντανά για να την θρηνήσουν.

Αναπαύεται στο Κοιμητήριο Waverley, στα ανατολικά προάστια της πόλης. Η Αικατερίνη Πλέσσα – Κάρτερ έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα έποικος της Αυστραλίας, που βρέθηκε εκεί με τη θέλησή της. Ίσως και χάρη στον κοσμοπολίτη Κωλέττη, που εμφορούμενος από τις ιδέες του διαφωτισμού αρνήθηκε να παντρευτεί με τη βία ένα 12χρονο κορίτσι, αν και οι γάμοι μετά τα 15 ήταν συνηθισμένοι. Το προσδόκιμο ζωής το 1821 ήταν τα 36 χρόνια. Η Αικατερίνη ξεπέρασε κάθε προσδοκία….

Ο ΠΥΡΓΟΣ  ΜΟΥΧΤΑΡ

Για την ιστορία, να πούμε πως σχεδόν 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγρινίου, στον Δήμο Ντούγρη, βρίσκεται το αγρόκτημα «Μουχταρίνα» με τον Πύργο του. Η ελαιόφυτη πλαγιά στη βόρεια πλευρά της Τριχωνίδας και η πυκνή βλάστηση, καθιστούν τα ερείπια, πλέον, της οθωμανικής πυργοκατοικίας, ένα μυστικό της περιοχής. Το τοπωνύμιο Μουχταρίνα ή Μαχταρίνα πιθανολογείται πως προέρχεται από κάποιον Οθωμανό τοπάρχη ή γαιοκτήμονα ονόματι Μουχτάρ. Άλλωστε το «Μουχτάρ» στην τουρκική γλώσσα είναι συνηθισμένο όνομα, ενώ υποδηλώνει και κοινοτικό αξίωμα, ένα είδος κοινοτάρχη. Όμως, δεν είναι γνωστό ποιος ήταν ο συγκεκριμένος Μουχτάρ ούτε πότε έζησε στον αιτωλικό Πύργο.

Σύμφωνα με μια τοπική αφήγηση, ο πύργος ανήκε στον γιο του Αλή πασά Μουχτάρ, που υποτίθεται πως έζησε εκεί για κάποια περίοδο. Η εκδοχή αυτή, συνοδεύεται και από θρύλους με κρυμμένους θησαυρούς και με κάποια ωραία Ελένη που αναγκάστηκε να γίνει ερωμένη του Μουχτάρ. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Μουχτάρ σκοτώθηκε, η Ελένη ανακάλυψε το θησαυρό του και τον έδωσε για τον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ δώρισε τη Μουχταρίνα στη μονή Προυσού. Σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή του θρύλου, τον πύργο δώρισε στη μονή Προυσού ο ίδιος ο Μουχτάρ επειδή το είχε κάνει τάμα.

Κατά σύντομη αφήγηση του πρώην Προέδρου της Κοινότητος Νερομάνας: «Ο υιός του Αλή Πασά ο Μουχτάρ, αγαπούσε την κυρά Φροσύνη, που ήταν στο χαρέμι του πατέρα του και γι’ αυτό το λόγο ο Αλή την έπνιξε στη λίμνη των Ιωαννίνων. Ο Μουχτάρ δεύτερος γιος του Αλή, μετά τον πνιγμό της εγκαταστάθηκε στη Ντουγρή, στον Πύργο, που πιθανόν να ήταν έτοιμος από τον Αλή Πασά. Με την Επανάσταση ο Μουχτάρ παραδόθηκε ειρηνικά στον Καραϊσκάκη. Μάλιστα, θρυλείται, ότι ο Μουχτάρ πήγε μαζί με τον Καραϊσκάκη στο Μοναστήρι του Προυσού και μεταβίβασε με έγγραφο (Κιτάπι) το Αγρόκτημα και τον Πύργο στο Μοναστήρι». Πιθανό θεωρείται κάποιος ευφάνταστος ντόπιος να εκμεταλλεύτηκε την ονομασία «Μουχταρίνα» και να επινόησε την ιστορία με τον Μουχτάρ το γιο του Αλή πασά.

Κατά την άλλη λαϊκή παράδοση, την οποία ανέπτυξε ο συγγραφέας Φ. Μπερίκος, ο Πύργος έγινε από τον Μουχτάρ. Αφού αναφέρεται ο συγγραφέας στον πνιγμό της κυρά Φροσύνης στη λίμνη των Ιωαννίνων συνεχίζει: «Η κυρά Φροσύνη, κατά κόσμον Ευφροσύνη Βασιλείου, συνήψε ερωτική σχέση με τον Μουχτάρ, όταν εκείνος ήταν 32 ετών. Ο πατέρας του που ποτέ δεν έδειξε να έχει εύνοια απέναντι του, τον εξόρισε. Φυσικά ο Μουχτάρ φεύγοντας πήρε μαζί του αρκετά χρήματα. Ο Μουχτάρ περνώντας από την Ντουγρή μαγεύτηκε τόσο από το τοπίο, που αποφάσισε να μείνει εκεί. Έτσι ο Μουχτάρ έφτιαξε τον Πύργο και διαφέντευε ουσιαστικά την επαρχία Τριχωνίδος, από τις κορφές του Παναιτωλικού μέχρι τη λίμνη. Διαβάστε ακόμα: Το θρυλικό βενετσιάνικο κάστρο της Χαλκίδας. Το πολιόρκησαν σκληρά οι Τούρκοι, αλλά γκρεμίστηκε από τους Έλληνες προς 2,70 δρχ το κυβικό! Με τα μπάζα κατασκευάστηκε το κρηπίδωμα στην προκυμαία Μια μέρα, περνώντας ο Μουχτάρ από την Παλιοκαρυά (Ζακόνινα τότε) είδε μια όμορφη κοπέλα, την Ελένη, να θερίζει. Η Ελένη δε θέλησε να τον ακολουθήσει, αλλά ούτε και μπορούσε να αντισταθεί στον πανίσχυρο Μουχτάρ. Ακολούθησε η Ελένη τον Μουχτάρ, που της αποκάλυψε που έχει κρυμμένο το θησαυρό του. Η Ελένη είχε επαφές με τους καπεταναίους, στους οποίους αποκάλυψε το ακριβές σημείο του θησαυρού. Τελικώς, ο θησαυρός κατέληξε στο Μοναστήρι του Προυσού». Σύμφωνα με μια άλλη τοπική προφορική παράδοση, ο πύργος κάηκε στα Ορλωφικά (1770) και ο Τούρκος ιδιοκτήτης του σκοτώθηκε τότε

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 + 10 =