Για την ανάγκη ενός πλάνου οργανωμένης κοινωνικής επαφής, που θα διοχετευτεί σε όλες τις διόδους κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Ο κος Τζανάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος”, ανέφερε πως, εφόσον με την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, αποσυνδέουμε την συγκεκριμένη δραστηριότητα από τους πανδημικούς δείκτες, αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια γενικότερη διοχέτευση της ανθρώπινης δραστηριότητας προς μια ελεγχόμενη κοινωνική συμπεριφορά. Αυτή η συμπεριφορά, θα επεκτείνεται τόσο στον χώρο της εστίασης, μέσω συγκροτημένων μικρών συναθροίσεων, όσο και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή/και αρνητικό self test.
Για τον κο Τζανάκη, αυτό θα ενεργοποιήσει μια άλλη παράμετρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, την ψυχολογία, καθώς ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον, χρειάζεται – ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μας – αυτές τις μικρές δόσεις αποσυμπίεσης, ώστε να μπορέσει στην συνέχεια, να εφαρμόσει τα μέτρα με καλύτερη διάθεση.
«Κι εγώ πιστεύω πως αν κλειστούμε όλοι μέσα, θα ξεμπερδεύουμε με τον ιό πιο γρήγορα. Αλλά, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, δεν γίνεται να κρατάς επί μακρόν αποκλεισμένο τον κόσμο, καθώς αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία του, καταντά επώδυνο, κουραστικό και τον ωθεί σε μια παρατεταμένη χαλάρωση».
Ο κος Τζανάκης τόνισε ότι μέχρι τα μέσα περίπου Απριλίου, αναμένεται να κορυφωθεί η επιδημιολογική καμπύλη, κάτι που θα μεταφραστεί σε αριθμούς κρουσμάτων που ενδεχομένως προσεγγίσουν τα 5 χιλιάδες ημερησίως (σε συνάρτηση και με τον αριθμό των τεστ). Από εκεί και πέρα όμως, περιμένουμε ύφεση στους επιδημιολογικούς δείκτες και σταδιακό έλεγχο της πανδημίας.