lockdown-covid-19

Συνεδριάζουν εκ νέου, την Παρασκευή, 26/02, οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καθορίσουν τί μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την πιθανότητα επέκτασης του υφιστάμενου lockdown. Η ανησυχία είναι έκδηλη, ειδικά για την περιοχή της Αττικής, όπου συγκεντρώνονται τα μισά από τα κρούσματα covid-19 των τελευταίων ημερών, με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς να φτάνουν στα όρια πληρότητάς τους.

Οι ειδικοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με την επικρατέστερη ερμηνεία να αποδίδει το φαινόμενο στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού τα περιοριστικά μέτρα κρατούν καθηλωμένες ολόκληρες οικογένειες σε κλειστούς χώρους στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Γι αυτόν τον λόγο άλλωστε, πληθαίνουν οι φωνές εντός της επιτροπής, που ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον πληθυσμό να έχει την δυνατότητα να κινείται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.

Το λιανεμπόριο

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια τάση προκρίνει και το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου, αρχικά με click away και μια βδομάδα μετά με click in shop, άποψη, ωστόσο, που δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της συνέχισης του lockdown,  κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο θα κινηθεί μία εβδομάδα μετά και εφόσον έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη το επιδημιολογικό φορτίο.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού

Ο μεγάλος γρίφος για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους είναι αναμφισβήτητα οι μετακινήσεις εκτός νομού. Το θέμα αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες στην επιτροπή, ώστε αυτή να αποφανθεί για το πότε θα επιτραπεί μια τέτοια ενέργεια.

Άλλωστε, ήταν το ίδιο μέλος της επιτροπής, Αν. Κοτανίδου, που κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό την Τετάρτη, 24/02, άφησε μια χαραμάδα ελπίδας, λέγοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα, έχοντας την δυνατότητα να μετακινηθούμε εκτός νομού.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποια βασικά κριτήρια. Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι να μειωθεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και εκείνος των διασωληνωμένων το μεσοδιάστημα.

Πολύ σημαντική επίσης, θεωρείται η πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας, με τους ειδικούς να επιμένουν πως οι εμβολιασμοί θα πρέπει να έχουν προχωρήσει μέχρι τότε, σε ένα ποσοστό της τάξης του 15-20%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, σύντομα θα έχουμε ξεπεράσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών στην επικράτεια.

Όμως, οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι αν δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση εκτός νομού σε κάποιο εορταστικό Σαββατοκύριακο, θα υπάρξει μαζική φυγή ειδικά των Αθηναίων που μπορεί να αποτελέσει εστία διασποράς του κορονοϊού στην επαρχία που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την Αττική.

Τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο προβληματισμός των ειδικών είναι έντονος, δεδομένου ότι οι μαθητές δεν έχουν καθήσει σχεδόν καθόλου στα θρανία την φετινή χρονιά. Πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά όσον αφορά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι έχουν να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή τους στην διά ζώσης εκπαίδευση, με την επιστροφή των υπόλοιπων τάξεων να τοποθετείται γύρω στις 8 Μαρτίου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty + three =