kapsali
Φωτογραφία Σταματίνα Ταμβάκη

Τις τελευταίες μέρες τα Κύθηρα έχουν πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους έντασης έως και 8 μποφόρ.

Στο παρόν άρθρο, θα δούμε 5 τρόπους ασφαλούς διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων, που θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες δυσάρεστων εκπλήξεων που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την σωματική μας ακεραιότητα.

1. Οδηγούμε προσεκτικά

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί τις τελευταίες μέρες, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων, αποκολλήσεις μικρών βράχων που κατέληξαν στο οδόστρωμα, ενώ είχαμε και το περιστατικό στον Πίσω Γυαλό, με ένα απορριμματοφόρο του Δήμου να ακινητοποιείται λόγω υποχώρησης του οδοστρώματος από την διάβρωση που προκάλεσε η υψηλή στάθμη της θάλασσας. Για αυτούς τους λόγους, συνιστάται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση.

2. Αποφεύγουμε τις χειρωνακτικές εργασίες στην ύπαιθρο

Όταν έχουμε τόσο ισχυρούς ανέμους να πνέουν στο νησί, οποιαδήποτε εξωτερική εργασία, καθίσταται επισφαλής. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, οτιδήποτε θεωρείται (και θεωρείτε) ρουτίνα σε μια κοινή μέρα, αυτομάτως αναβαθμίζεται στην κλίμακα επικινδυνότητας, λόγω των πολλών μποφόρ.

3. Φροντίζουμε να ασφαλίσουμε όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα εγκαίρως

Πρόσφατα, καταγράφηκε περιστατικό νέου άνδρα, ο οποίος, στην προσπάθειά του να μαζέψει την αιώρα από την ταράτσα του σπιτιού του, τραυματίστηκε (ευτυχώς ελαφρά) όταν, λόγω του δυνατού ανέμου, δεν μπόρεσε να την ελέγξει με αποτέλεσμα αυτή να τον χτυπήσει. Οτιδήποτε στερείται σταθερής βάσης στην περίμετρο του σπιτιού, συνιστά κίνδυνο, όχι μόνο για μας αλλά και για την δημόσια ασφάλεια(κίνδυνος τραυματισμού περαστικών, πρόκλησης βραχυκυκλώματος στα καλώδια της ΔΕΗ, ή φθοράς σε ξένη περιουσία).

4. Περιορίζουμε το περπάτημα εντός του οικιστικού ιστού

Οι μέρες που ο αέρας λυσσομανά, δεν ενδείκνυνται για βόλτα εντός του οικισμού, είτε πρόκειται για πόλη είτε για χωριό. Ακριβώς επειδή μπορεί κάποιος να έχει αμελήσει να ασφαλίσει τα αντικείμενα εντός της οικίας του (όπως είδαμε παραπάνω) ή πολύ απλά επειδή η δύναμη του ανέμου μπορεί να παρασύρει υλικά σπιτιών που, λόγω παλαιότητας, έχουν χάσει την στατικότητά τους, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε ανεπιθύμητες προσγειώσεις πάσης φύσεως αντικειμένων στο κεφάλι μας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

5. Προνοητικότητα και ενημέρωση, οι δύο μας σύμμαχοι

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», μας λέει μια ιδιαίτερα χρηστική παροιμία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό μεταφράζεται σε διαρκή ενημέρωση από τα  ΜΜΕ και το Διαδίκτυο για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε πώς να προγραμματίσουμε την μέρα μας. Επιπλέον, επιβάλλεται να γνωρίζουμε τους αριθμούς επικοινωνίας για βασικές υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Τέλος, είναι καλό να έχουμε εκ των προτέρων προμηθευτεί τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης και επιπλέον να είναι εις γνώση όλων των μελών της οικογένειας οι απαραίτητες ενέργειες μιας έκτακτης συνθήκης, όπως η χρήση πυροσβεστήρα και το κλείσιμο των παροχών νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η επίσκεψη στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και πώς να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που αυτά διαμορφώνουν.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 5 =