Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι η βασική κλινική ένδειξη του σακχαρώδους διαβήτη. Αποτελούν επίσης πρόδρομο αυτής της ασθένειας, τον γνωστό προδιαβήτη.
Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη ή οποιοδήποτε τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται γρήγορα. Κορυφώνονται μέσα σε 45 λεπτά από το φαγητό. Σε ένα φυσιολογικό άτομο, το σάκχαρο στο αίμα αρχίζει στη συνέχεια να μειώνεται. Μέσα σε 2 ώρες επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε ένα διαβητικό άτομο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το σώμα και δεν μειώνονται. Αυτά τα σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ασκούν τεράστια πίεση στα όργανα και τα κύτταρα του σώματος.
Μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν το γνωρίζουν καν. Με αποτέλεσμα να μην βλέπουν γιατρό, ούτε να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες.
Εάν εμφανίζετε μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θα το διαπιστώσετε μια μια εξειδικευμένη εξέταση αίματος. Μπορεί να βρίσκεστε στο στάδιο όπου οι διατροφικές αλλαγές και η άσκηση να είναι αρκετά.
1. Κόπωση
Η πολλή γλυκόζη στο αίμα προξενεί κούραση. Το αίμα που περιέχει πολύ σάκχαρο κινείται πιο αργά. Όταν συμβαίνει αυτό, τα όργανα και τα κύτταρα δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο.
Η κόπωση που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζεται επίσης με τη φλεγμονή. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτού του είδους η κόπωση συνοδεύεται συχνά από ζάλη και ευερεθιστότητα και δεν ξεπερνιέται με τον ύπνο.
2. Θολή όραση
Τα αμείωτα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε διόγκωση του φακού του ματιού. Αυτή η αλλαγή επηρεάζει την όραση και την κάνει θολή. Η νυχτερινή όραση παρεμποδίζεται και από την εμφάνιση κηλίδων.
3. Πονοκέφαλοι
Οι πονοκέφαλοι αυτοί δεν μοιάζουν με ημικρανία, ούτε είναι υπερβολικά ισχυροί. Χρειάζονται αρκετές ημέρες για να αναπτυχθούν και διαρκούν για λίγο. Δεν είναι η ζάχαρη που προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι πονοκέφαλοι θα χειροτερέψουν κι αυτοί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυξανόμενα επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών.
Ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για το ζάχαρο. Πώς θα το καταλάβετε; Δοκιμάστε να ασκηθείτε παρά τον πόνο. Αν ο πονοκέφαλος υποχωρεί με την άσκηση, αυτό είναι ένδειξη ότι μπορεί να προκλήθηκε από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
4. Συχνοουρία
Εφόσον το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί το σάκχαρο στο αίμα, εκείνο συσσωρεύεται και βρίσκει τον δρόμο του προς τα νεφρά. Τα νεφρά λειτουργούν υπό πίεση για να το φιλτράρουν και στη συνέχεια να απορροφήσουν την περίσσεια ζάχαρης, η οποία τελικά καταλήγει στα ούρα. Καθώς πηγαίνει εκεί, συμπαρασύρει κι άλλα υγρά. Αυτό έχει ως αποτελέσματα η κύστη να γεμίζει πιο πολύ από το συνηθισμένο, προκαλώντας την ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
5. Υπερβολική δίψα
Η υπερβολική δίψα ή αλλιώς πολυδιψία είναι ένας ακόμη δείκτης ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να είναι πολύ υψηλά, φαινόμενο που φυσικά σχετίζεται και με τη συχνοουρία.
6. Υπερβολική πείνα
Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, το σάκχαρο δεν απορροφάται από τον οργανισμό και τα κύτταρα δεν το μετατρέπουν σε ενέργεια. Το σώμα δεν απορροφά τη γλυκόζη, είτε επειδή δεν παράγει ινσουλίνη, είτε επειδή έχει αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα που δεν έχουν γλυκόζη δεν μπορούν να δώσουν ενέργεια.
Δίνουν, λοιπόν, το σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζονται φαγητό όλο και πιο συχνά. Η πείνα που επιμένει, ενώ έχετε γευματίσει κανονικά, και δεν οφείλεται σε διατροφικές διαταραχές ή άγχος μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη.
7. Διαρκής ξηροστομία
Η ξηροστομία προκαλείται από έλλειψη σάλιου στο στόμα και μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τα χαρακτηριστικά της ξηροστομίας είναι τα σκασμένα χείλη, η τραχιά ή ξηρή γλώσσα, οι στοματικές πληγές και οι συχνές λοιμώξεις των ούλων ή της στοματικής κοιλότητας. Από μόνη της η ξηροστομία δεν αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Θα πρέπει να συνυπάρχει και με άλλα συμπτώματα.
8. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αλλάζει τον τρόπο συμπεριφοράς των αιμοφόρων αγγείων. Τα κάνει να συστέλλονται περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Αυτή η στένωση των αιμοφόρων αγγείων προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να τους προκαλέσει μόνιμη βλάβη.
9. Συχνές λοιμώξεις
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν και τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλεγμονή στα κύτταρα από υπερβολική γλυκόζη εμποδίζει το οξυγόνο και τα απαραίτητα αμυντικά κύτταρα να φτάσουν στους προσβεβλημένους από τον ιό ιστούς της πρώτης γραμμής άμυνας. Δεδομένου ότι οι «στρατιώτες» δεν μπορούν να φτάσουν στο πεδίο της μάχης, ο εχθρός έχει χρόνο να πάρει τον έλεγχο και να επικρατήσει.
Αν βασανίζεστε από απανωτά κρυολογήματα, βρογχίτιδες, πνευμονίες, μυκητιάσεις ή κολπικές μολύνσεις που είτε επαναλαμβάνονται είτε επιμένουν μετά τη λήξη της θεραπείας, επισκεφθείτε οπωσδήποτε έναν γιατρό. Φυσικά, το πεσμένο ανοσοποιητικό μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών προβλημάτων και όχι μόνο του σακχαρώδους διαβήτη.
10. Ξηροδερμία, φαγούρα, πληγές που δεν κλείνουν
Οι κατεστραμμένες νευρικές απολήξεις στην επιφάνεια του δέρματος που δημιουργούνται από την υπερβολική γλυκόζη στο αίμα προκαλούν με τη σειρά τους ξηροδερμία και φαγούρα και καθιστούν το δέρμα πιο ευπαθές. Είναι πιθανό ο κνησμός να σηματοδοτεί ότι η βλάβη δεν έχει ακόμη γίνει, αλλά πρόκειται να συμβεί.
Όταν αρχίζει η καταστροφή των νευρικών απολήξεων, το σώμα απελευθερώνει κυτοκίνες, οι οποίες είναι φλεγμονώδεις ουσίες που προκαλούν –ανάμεσα σε άλλα– και κνησμό του δέρματος. Χαρακτηριστική είναι η φαγούρα στα κάτω άκρα του σώματος. Ο κνησμός του διαβήτη προκαλεί δυσανεξία σε ορισμένα σημεία των ρούχων ή ακόμη και σε ορισμένα υφάσματα και μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα.
Αν παρατηρήσετε επίσης ότι τυχόν πληγές δεν επουλώνονται τόσο γρήγορα όσο παλιά, μπορεί να είναι μία ακόμη ένδειξη σακχαρώδους διαβήτη.