Σε μία έντονη αντιπαράθεση που ενδέχεται να έχει και άμεσο αντίκτυπο -αν μη τη άλλο- στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, εξελίσσεται η κλήτευση δημοσιογράφων – ερευνητών, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση Novartis, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κλητεύσει τους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου, κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις.
Η ειδική ανακρίτρια του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία έχει αναλάβει τη δικογραφία με κεντρικό ερευνώμενο πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, άρχισε την αποστολή των κλήσεων σε απολογία από τα μη πολιτικά πρόσωπα. Όπως είναι γνωστό, ήδη έχουν κληθεί τέσσερις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου ενώ έλαβε κλήση και ο εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης.
Ο Κώστας Βαξεβάνης, από την πρώτη στιγμή της κλήτευσής του αναφέρθηκε στην εμπλοκή του, γράφοντας σχετικά: «Ο Μητσοτάκης στήνει τα δικά του ξερονήσια Δεν είναι δα και είδηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ζητήσει από το βήμα της Βουλής. Ο Άδωνις Γεωργιάδης το έχει προαναγγείλει από τα social media γράφοντας «τιτ τακ , τικ τακ, ετοιμάσου για φυλακή». Η ίδια η ΝΔ το έχει αποδώσει ως κατηγορία χωρίς να υπάρχει καν κατηγορία.
Μόλις προχθές, για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως τον Βαξεβάνη θα τον καλέσει η Ανακρίτρια για τη Novartis. Μετά απ όλα αυτά, η Δικαιοσύνη, απλώς κάνει δουλειά της που απ ό,τι φαίνεται δεν είναι άλλη, από το να δώσει ένα μάθημα σε όποιον τολμά να αποκαλύπτει και να ζητά τιμωρία για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Ο υιός Μητσοτάκης, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης , στήνει δικαστήρια για τους αντιπάλους της».
Ο εκδότης έχει κληθεί να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2022 για τις κατηγορίες της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.
Όπως αναμενόταν, το ζήτημα πήρε πολιτικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ως σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας της να εμφανίσει το «σκάνδαλο» σαν σκευωρία.
«Η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε. Στην σύγχρονη Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις που δημιουργεί η διακυβέρνηση της ΝΔ, το δημοκρατικό όραμα των πολιτών δεν περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος.
Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «είναι ανεπίτρεπτο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τον κ. Βαξεβάνη, να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου».
Να σημειωθεί ότι η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς έχει προσφύγει ζητώντας την ακύρωση της κλήσης σε απολογία.
Για το ζήτημα είχε εκδώσει ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την ενέργεια. «Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή της στη Γιάννα Παπαδάκου, μέλος της Ενώσεως, και τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα», αναφερόταν μεταξύ άλλων.
Της Αντωνίας Ξυνού