timi-revmatos

«Κόκκινο» χτυπάνε τα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία ανακοινώθηκαν από τους προμηθευτές ενέργειας, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα, κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διαρροές, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι πως η τελική τιμή ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι κάτω από τα 20 λεπτά του ευρώ.

Ενδεικτικά η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν επί της ουσίας σε τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη τιμή της κιλοβατώρας, η οποία κυμαινόταν μεταξύ 18 και 20 λεπτών.

Θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο η επιδότηση

Από τη δική της μεριά η κυβέρνηση, δια του υπουργού Περιβάλλοντας, Κώστας Σκρέκα, μετά τις ανακοινώσεις των εταιρειών ενημέρωσε πως η επιδότηση επεκτείνεται και για τον Αύγουστο. Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε ότι η συνολική επιδότηση για τον Αύγουστο θα φτάσει τα 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας, όπως υποστήριξε, το 90% της αύξησης για όλους τους καταναλωτές για κύριες και μη κύριες κατοικίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr, η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει 850 εκατομμύρια για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας. Ωστόσο, το εν λόγω ποσό αυξήθηκε δεδομένου ότι η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας, εξακολουθεί να παρασύρεται από τις τιμές αερίου. Αυτό το ποσόν δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και χαρακτηρίζεται εκτός τρεχουσών δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές μέσω της ημικρατικής ΔΕΗ, του μόνου παραγωγού που διαθέτει υδάτινα αποθέματα και λιγνίτη. Εκεί όμως συναντά τρία εμπόδια, η υπερπήδηση των οποίων απαιτεί πολιτική βούληση.

► Πρώτο εμπόδιο, η υπολειτουργία του σύγχρονου εργοστασίου λιγνίτη στη Μελίτη λόγω έλλειψης καυσίμου. Το λιγνιτικό πεδίο για τη Μελίτη αποδίδει μόνο στο 10% της έκτασης του, λόγω ελλιπούς εξόρυξης, ενώ πριν από μερικές ημέρες λύθηκε και η σύμβαση με τον δυστροπούντα εργολάβο. Προσωρινά εισάγεται λιγνίτης από χώρες των Δ. Βαλκανίων. Το εργοστάσιο Μελίτης θα μπορούσε να επηρεάσει το εθνικό μίγμα και τις τιμές, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 έμεινε στο 10,65%, όταν το 2021 ήταν 10,96%. Το εργοστάσιο Μελίτης έμεινε σε Συντελεστή Χρησιμοποίησης 13,46%.

► Δεύτερο εμπόδιο, οι ρήτρες εις βάρος του λιγνίτη από το «πράσινο» ομολογιακό δάνειο που έχει συνάψει η ΔΕΗ, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν παρά την πανευρωπαϊκή στροφή στον λιγνίτη.

► Τρίτο εμπόδιο, οι μέτοχοι της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση μέσω του ποσοστού 38% που κατέχει το Υπερταμείο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ΔΕΗ για να συγκρατήσει τις τιμές, πιέζοντας τα κέρδη της εταιρείας έως μηδενισμού τους. Θα δυσαρεστήσει η κυβέρνηση τα funds που εισήλθαν στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας το περασμένο φθινόπωρο, μετά φανών και λαμπάδων; Υπενθυμίζεται ότι το fund CVC Capital, κάτοχος μεγάλων πακέτων σε κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (τρόφιμα, ασφάλειες, υγεία) διαθέτει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − thirteen =