xeroun-ti-epathan-vlepoun-ti-erxetai

Αν πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του, οι Έλληνες «προστατεύθηκαν» πολύ καλά την περίοδο της πανδημίας. Και τώρα που φεύγει(;), σύμφωνα με τις ίδιες διαβεβαιώσεις, όλα θα πάνε καλύτερα, αφού θα ρεύσουν άφθονα ευρωπαϊκά κονδύλια και η ανάπτυξη θα εκτοξευθεί τόσο, που δεν θα προλαβαίνουν να την μετράνε οι υπηρεσίες του Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Βεβαίως, υπάρχουν μερικά θεματάκια.

Πρώτον, ότι με την πανδημία ΔΕΝ έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα, έτσι προειδοποιούν οι ειδικοί. Μακάρι να διαψευστούν και να μην έχουμε το φθινόπωρο μία από τα ίδια, τα περσινά.

Δεύτερον, τα μαντάτα για τον τουρισμό δεν είναι καλά. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού τον περασμένο μήνα, η Βρετανία δεν έβαλε την Ελλάδα στην πράσινη λίστα κι έμειναν τα αρχικά πανηγύρια. Ελπίζουμε να το κάνει λίγο αργότερα. Αλλιώς, πολλές τουριστικές περιοχές, που ζουν από τους Βρετανούς τουρίστες, θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ.

Τρίτον, μπορεί η πανδημία να έχει στείλει στις φωλιές τους τα διεθνή κοράκια της λιτότητας, αλλά δεν μας ξεχνάνε κιόλας (ΔΝΤ). Άλλωστε, ξέρουν ότι το ελληνικό χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Και οι προβλέψεις για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι καθόλου καλές: μπορεί στο τέλος να είναι διψήφιο και να θυμίζει κάτι από το 2009, όταν χρεοκοπήσαμε και ήρθαν τα Μνημόνια. Ευτυχώς, επί του παρόντος δεν κινδυνεύουμε με κάτι ανάλογο. Όμως, αν ξεπεραστεί η πανδημία και αποκατασταθεί ένα είδος οικονομικής κανονικότητας, μπορεί όλα τα αρνητικά να αρχίσουν να έρχονται στο προσκήνιο. Και τότε όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να υποσχεθούν οι Γερμανοί στην Αστυπάλαια, ούτε γάργαρα νερά θα τρέχουν παντού ούτε τα πουλάκια θα κελαηδούν.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι από όλα αυτά γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας. Όμως, αυτό που αισθάνονται και πιστεύουν είναι εντελώς διαφορετικό από όσα αισιόδοξα τους λένε κάθε τρεις και λίγο οι κυβερνώντες και προβάλλουν αφειδώς οι αβανταδόροι τους στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Φαίνεται ότι αυτά είναι τόσο «αξιόπιστα» που οι τηλεθεατές πιστεύουν περισσότερο τους Ράδιο Αρβύλα παρά τα δελτία ειδήσεων. Και οι χρήστες του Ίντερνετ βλέπουν και ακούνε Μιθριδάτη, αναζητώντας κάποια, έστω πρωτόλεια και χοντροκομμένη, κριτική στην κυβέρνηση, αφού την ψάχνουν με το κιάλι και δεν την βρίσκουν στα περισσότερα συμβατικά ΜΜΕ.

Οι Έλληνες, λοιπόν, κάτι ψυχανεμίζονται από αυτά που τους περιμένουν. Και το λένε στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Όλοι οι δείκτες που αφορούν τη χώρα μας είναι πολύ χειρότεροι από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αίσθημα της αβεβαιότητας στην Ελλάδα είναι 65%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 45%. Και η ελπίδα πολύ χαμηλά, στο 29% (37% στην Ε.Ε).

Και μπορεί κανείς να πει ότι αυτά αντανακλούν όσα συνέβησαν σε μια σκληρή περίοδο της πανδημίας και σιγά σιγά θα μειωθούν όσο εκείνη θα υποχωρεί. Μακάρι, αλλά ένα άλλο στοιχείο από το ίδιο Ευρωβαρόμετρο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Οι Έλληνες βλέπουν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση (τη σημερινή και την αυριανή) σε ποσοστό 80%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 57%.

Και ακόμα δεν έχει ψηφιστεί το «μεταρρυθμιστικό» νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, που απαλλάσσει τους εργοδότες από τις υπερωρίες και οι εργαζόμενοι θα «πληρώνονται» με ρεπό. Χαράς ευαγγέλια.

Κάπως έτσι βλέπουν οι Έλληνες τα πράγματα τώρα που, θεωρητικά, «αφήνουμε πίσω» τη δύσκολη περίοδο. Έτσι τους λένε, αλλά δεν τους πιστεύουν. Γιατί ξέρουν αυτό που έχει πει με μια απλή φράση ο παλιός Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: «Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + 12 =