vouli

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» στην έναρξη της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την ολοκλήρωση και της κατά πλειοψηφία ψήφισης των άρθρων του σχεδίου νόμου, τόνισε πως «στο Πανεπιστήμιο πρέπει να ανθίζει μόνο η δημιουργία, η σκέψη, η αγάπη για τη μάθηση, η ίδια η ζωή, και αυτό είναι το χρέος όλων μας και των τριακοσίων βουλευτών απέναντι στα παιδιά μας».

Σχετικά με τις επικρίσεις για την δημιουργία ομάδας ασφάλειας των πανεπιστημίων, η υπουργός, υπογράμμισε πως « δεν μπορούμε να θεωρούμε φυσιολογικό όλο αυτό που γίνεται σήμερα στα Ιδρύματα. Δεν μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας, ότι αυτή η κατάσταση, ακόμα κι αν είναι εξαίρεση- και το τονίζουμε, δεν έχουμε πρόβλημα σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας παραβατικότητας ότι είναι φυσιολογική. Έχουμε ένα μεγάλο χρέος και μια ευθύνη ο καθένας και η κάθε μία από εμάς απέναντι στη νέα γενιά. Την ανομία, τη βία, την απάνθρωπη συμπεριφορά, οφείλουμε όλοι μαζί με την εξαφανίσουμε από το Πανεπιστήμιο, μια και καλή».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το ειδικό σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας πως ότι αυτό που μας λέτε είναι «κάνετε προσλήψεις, για να κάνουμε αυτό που ήδη γίνεται σήμερα και έχει αποτύχει» και πρόσθεσε η πρόταση του ΚΙΝΑΛ λέει «η εκπαίδευση (αυτού του σώματος) να γίνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μα τι δουλειά έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν αυτοί οι νέοι υπάλληλοι δεν έχουν καμία σχέση με την Αστυνομία».

Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η υπουργός προχώρησε σε σειρά παρατηρήσεων και σχολίων.

Ειδικότερα, για τα οικονομικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέφερε πως το ποσοστό των δημοσίων δαπανών του ΑΕΠ για τα ΑΕΙ είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Προϋπολογισμός του 2021 έχει αύξηση κατά 142.000.000 ευρώ ενώ στο ΕΣΠΑ καταφέραμε να εντάξουμε έργα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε θέσεις προσωπικού, δόθηκαν πριν λίγους μήνες 550 θέσεις μελών ΔΕΠ και 120 θέσεις διοικητικές. Δύο χιλιάδες θέσεις για διδακτικό έργο, εν μέσω πανδημίας. Τόνισε πως επειδή τίθενται ποιοτικά κριτήρια στα Ιδρύματα αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί η χρηματοδότησή τους. Έχουμε εξαιρετικά πανεπιστήμια. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Οφείλουμε όμως, να εξορθολογίσουμε την κατάσταση. Να φύγουμε από το πλαίσιο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου ο κάθε υπουργός αποφάσιζε αυθαίρετα το τι χρήματα θα δίνει σε κάθε πανεπιστήμιο.

Για τους «αιώνιους φοιτητές», η κυρία Κεραμέως, συμφώνησε πως «είναι πλούτος να πάρει κανείς το πτυχίο» αλλά όχι μετά από 20, 30, 40 χρόνια , αυτό δεν είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία υπάρχει αρχή, μέση και τέλος.

Για την επαγγελματική εκπαίδευση, ανέφερε πως είναι «σοκαριστική» η προσπάθεια απαξίωσης της και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει ευθέως εάν θεωρεί την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση κατώτερη. Εμείς, τόνισε, λέμε απερίφραστα ότι εκτός των ΑΕΙ υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα έχουμε μόλις το 30% των μαθητών μας να ακολουθούν το δρόμο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ σε άλλες χώρες, αυτό το ποσοστό είναι 50%, 60%, ακόμα και 70%. Υπογράμμισε ότι η εναλλακτική του Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο, όπως παρουσιάζει η αντιπολίτευση τα ιδιωτικά κολέγια. αλλά και τα δημόσια ΙΕΚ.

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τόνισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 52% είναι υπέρ της βάσης εισαγωγής. Επίσης το ίδιο είναι υπέρ και η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Σχετικά με τον τρόπο επιλογής των Σχολών από τους υποψήφιους στις πανελλαδικές, η κυρία Νίκη Κεραμέως είπε πως δεν πρόκειται όπως λέγεται για καμία θεσμοθέτηση «ρώσικης ρουλέτας» αλλά σε κανένα σύστημα άλλης χώρας, δεν υπάρχει ένας τέτοιος απεριόριστος αριθμός σε 200 με 250 επιλογές.

Για τα θέματα αντιμετώπισης της βίας και της ανομίας, η υπουργός είπε ότι ακόμα και το 60,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου.

Για τα συστήματα ασφαλείας στα πανεπιστήμια και την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ανέφερε πως όχι μόνο ζητήσαμε γνώμη αλλά αυτή είχε κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο . Μάλιστα, πρόσθεσε πως από την Αρχή, ζητήσαμε σχόλια για όλο το νομοσχέδιο αλλά εκείνη επέλεξε και απάντησε με σχόλια μόνο για συγκεκριμένο άρθρο. Προφανώς, δεν είχε άλλα σχόλια, να θέσει.

Ειδικά για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η υπουργός είπε πως είναι υπέρ στην κοινωνία το 63,5%, στους ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπέρ είναι το 38%. Συζητάμε, είπε η υπουργός για το αυτονόητο εάν δηλαδή τα Όργανα Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να μπορούν να επέμβουνε στα δημόσια Πανεπιστήμια, όπως ακριβώς κάνουν σε κάθε δημόσιο χώρο. Η υπουργός επέκρινε σε υψηλούς τόνους και τις αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να κουρελιαστεί» λέγοντας πως όλοι μας έχουμε δώσει έναν όρκο υπακοής στο Σύνταγμα και στους νόμους, αλήθεια, σε τι ωθείτε στο να μην γίνει σεβαστός ένας νόμος του ελληνικού Κοινοβουλίου, αν ψηφιστεί; Αυτό είναι το παράδειγμα που εκπέμπετε σαν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου; Αυτό είναι το παράδειγμα που στέλνετε στην κοινωνία;

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × three =