viasmos-ithopoios
Φωτογραφία Προσομοίωσης

Ο αγώνας ενάντια στη συγκάλυψη της υπόθεσης του ομαδικού βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα απέδωσε καρπούς, αφού πλέον οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Από την πρώτη στιγμή η είδηση επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, που συνελήφθη για την υπόθεση στις 2 Ιανουαρίου, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Για 10 ολόκληρες μέρες, μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, τίποτα δεν είχε συμβεί, είχε πέσει σιωπή για τον καταγγελλόμενο ομαδικό βιασμό της Πρωτοχρονιάς.

Για άλλη μια φορά, καθοριστικό ρόλο στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης έπαιξαν τα social media αλλά και οι άνθρωποι που τόλμησαν να μιλήσουν μέσα από τα δημοφιλή προφίλ τους, όπως ο ακτιβιστής Ηλίας Γκίωνης, ο οποίος – υπενθυμίζεται – ήταν και ο άνθρωπος που έφερε στο φως την υπόθεση της κακοποιητικής δράσης του Στάθη Παναγιωτόπουλου. Και σε αυτή την υπόθεση ο Ηλίας Γκίωνης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, δημοσιεύοντας ονόματα των εμπλεκόμενων και πυροδοτώντας ένα κύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κόντρα στην απόπειρα συγκάλυψης.

Στην υπόθεση, όπως αποκάλυψε ο κ. Γκίωνης στη συνέντευξή του στο Tvxs.gr, εμπλέκονται τα αδέρφια Λεβέντη (Βασίλης και Ευαγόρας), ενώ ως διοργανωτής του πάρτι εμφανίζεται ο Μάνος Παπαδόπουλος, συνιδιοκτήτης στο γνωστό καφέ-μπαρ «Αχίλλειον» της Θεσσαλονίκης. Η πρόθεση να αποσιωπηθεί η υπόθεση έγινε αντιληπτή από την επιζήσασα από την πρώτη στιγμή: Όπως ανέφερε η ίδια η Γεωργία, το βράδυ που έκανε την καταγγελία και ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα, ο δικηγόρος της άλλης πλευράς της επιτέθηκε για να τη σταματήσει.

Στις 2 Ιανουαρίου είχε διαρεύσει από την αστυνομία πως «κρατείται και εξετάζεται ένας 27χρονος Έλληνας, μετά από καταγγελία 24χρονης για βιασμό σε βάρος της από τον συλληφθέντα». Η καταγγέλουσα υποβλήθηκε τελικά σε ιατροδικαστική εξέταση ύστερα από τρεις ημέρες, ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «υπόθεση που εξετάζεται με ιδιαίτερη λεπτότητα από τις αρχές που είναι εξαιρετικά φειδωλές ως προς τη δημοσιοποίηση περισσότερων πληροφοριών, πριν ολοκληρωθεί η προανάκριση».

Στις 13 Ιανουαρίου, δέκα ημέρες μετά, ο Μάνος Παπαδόπουλος, με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram παραδέχθηκε πως σε ένα πάρτι την Πρωτοχρονιά, «μια 24χρονη» (Γεωργία Μπίκα), την οποία όπως έγραφε την είχε καλέσει ο ίδιος, έπεσε θύμα βιασμού. Συγκεκριμένα, έγραψε πως εκτέθηκε «ανεπανόρθωτα ψυχικά και σωματικά», ενώ ζήτησε και συγγνώμη. Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια ο 27χρονος που «κρατείτο και εξεταζόταν» από τις αρχές ήταν ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η ανάρτηση στον λογαριασμό του Μάνου Παπαδόπουλου ανέφερε: «Την παραμονή της πρωτοχρονιάς διοργανώσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου ένα πάρτι σε σουίτα γνωστού πεντάστερου ξενοδοχείου της πόλης μας. Στην προσπάθεια να γίνει μια όμορφη βραδιά, πίεσα βλακωδώς νεαρές κοπέλες να παραστούν ώστε να ομορφύνει η βραδιά για τους φίλους και πελάτες μας, που ήρθαν από την Αθήνα για το τριήμερο. Η κατάσταση παρεκτράπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ψυχικά και σωματικά μια κοπέλα που γνωρίζω και ήμουν σαφώς η πιεστική αιτία για να παραστεί στο πάρτι. Το λιγότερο που έχω να πω είναι ότι οφείλω ένα τεράστιο συγγνώμη».

Δύο μέρες μετά ωστόσο, και αφού η είδηση είχε γίνει γνωστή και κατά βάση μέσω των social media είχαν διαρρεύσει τα ονόματα προκαλώντας σάλο με τα #cancel_Αχίλλειον και #cancel_coca_cola να έχουν γίνει πρώτα trends στο twitter, ο ίδιος, με νέα του ανάρτηση, ισχυρίστηκε πως η αρχική ανάρτηση δεν έγινε από τον ίδιο αλλά από άλλο άτομο, το οποίο είχε αποσπάσει με τη βία το κινητό του, και διαψεύδει το περιεχόμενό της. «Το πρόσωπο αυτό, το οποίο έχω ήδη μηνύσει για αρπαγή, απειλή, παράνομη βία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, μαζί με τους “συνοδοούς” του την 1/1/2022 με χτύπησαν αλύπητα και στη συνέχεια στις 13/1/2022 μου απέσπασαν με τη βία το κινητό μου τηλέφωνο και ανέβασαν στο προφίλ μου στο instagram το ψευδές κείμενο που αφορά σε συμβάν που δεν ήμουν παρών», έγραφε συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία που εμφανίζεται χτυπημένος.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο δικηγόρος της 24χρονης ανέφερε πως εμπλέκεται «μεγάλο κύκλωμα» στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού της. Είχε τονίσει συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως «είναι μεγάλο κύκλωμα, όχι κυκλωματάκι και πρέπει να εξαρθρωθεί». Λίγο μετά τις δηλώσεις του, έγινε γνωστό πως με εντολή του επικεφαλής της εισαγγελίας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ξεκίνησε έρευνα για την εξάρθρωση κυκλώματος μαστροπείας και σχηματίστηκε δικογραφία, δίχως όμως να εμπλέκεται η 24χρονη στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επιπλέον, με παρέμβασή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε να ερευνηθούν σε βάθος όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως επίσης και να αναλάβει ο ίδιος την εποπτεία της έρευνας.

Ο ρόλος των social media

Περίπου από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε το story του Μάνου Παπαδόπουλου και έγινε γνωστή η υπόθεση στο ευρύ κοινό, ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να αποτραπεί η συγκάλυψη του θέματος, την ώρα που πολλά ΜΜΕ είχαν αποσιωπήσει την είδηση.

Ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης, όπως προαναφέρθηκε, ήταν από τους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια. Ο ίδιος, μιλώντας στο tvxs.gr, με βάση τις πληροφορίες που είχε από την 24χρονη αλλά και άλλα θύματα του κυκλώματος με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, επιβεβαίωσε πως αυτός που κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση ήταν ο 27χρονος Βασίλης Λεβέντης, ενώ υποστήριξε πως στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Δημήτρης Φιντιρίκος, ο οποίος του έχει κάνει μήνυση λόγω προηγούμενης ανάρτησης που ανέφερε το όνομά του.

Ο ακτιβιστής έμαθε αρχικά το γεγονός από φεμινιστική συλλογικότητα. Όταν αναπαρήγαγε την είδηση, ξεκίνησε να λαμβάνει μηνύματα από νεαρές γυναίκες, οι οποίες γνώριζαν ανθρώπους και καταστάσεις καθώς είχαν πέσει και οι ίδιες θύματα, αλλά δεν προέβησαν σε καταγγελίες γιατί δεν θυμόντουσαν τίποτα όταν ξύπνησαν από τη νάρκωση.

«Τις ώρες που λάμβανα τα μηνύματα,  βγήκε το post του Παπαδόπουλου με την ομολογία και το αναπαρήγαγα κι αυτό. Τότε πολλαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες που ερχόντουσαν στο inbox μου. Συνομίλησα με κορίτσια που μου εξήγησαν ποιοι είναι οι επιχειρηματίες, ποια μαγαζιά έχουν. Μου ανέφεραν πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος μάλιστα. Όλες μου αναφέρουν τα ίδια πρόσωπα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των κοριτσιών, το κύκλωμα δρα επίσης στην Κύπρο και τη Μύκονο. «Όλα δείχνουν, ότι ένας γνωστός επιχειρηματίας συντονίζει το όλο σύστημα κι έχει μοιράσει τις άλλες πόλεις στους υπόλοιπους. Άλλος κάνει κουμάντο στην Αθήνα άλλος στη Θεσσαλονίκη και σε κάθε μία από αυτές, έχουν τους αυτοφοράκηδές τους».

Τί κατέθεσε στις αρχές

Όπως κατέθεσε η ίδια η Γεωργία στις αρχές, την παραμονή της πρωτοχρονιάς ήταν καλεσμένη από τον διοργανωτή του πάρτι μαζί με δυο φίλες της σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης για να υποδεχτούν το νέο έτος.

«Στις 04:00 το πρωί φεύγοντας όλες μαζί από το ξενοδοχείο διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να οδηγήσω λόγω μέθης, δεν μπορούσα ούτε καν το αυτοκίνητο μου να εντοπίσω. Έτσι αποφάσισα να κλείσω ένα δωμάτιο και να κοιμηθώ στο ξενοδοχείο» ανέφερε η 24χρονη.

«Καθώς αποφάσισαν να φύγουν, δέχτηκε τηλεφώνημα από αυτόν που την κάλεσε στο πάρτι και της λέει γύρισε πίσω θα σε βοηθήσω. Ένιωσε ασφάλεια καθώς το σπίτι της ήταν μακριά, στην άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο δικηγόρος της, Αθανάσιος Ζιώγας.

Στη συνέχεια, όπως λέει η ίδια: «Ανεβαίνοντας στο δωμάτιο μου συνάντησα στον διάδρομο τρεις άνδρες που ήταν στο πάρτι. Αυτοί, επειδή ήμουν σε άσχημη κατάσταση, με κάλεσαν στο δωμάτιο τους, λέγοντας ότι είναι καλύτερο. Από τότε δεν θυμάμαι τίποτα».

Ανήμερα της πρωτοχρονιάς η 24χρονη ξύπνησε σε άλλο δωμάτιο (την σουίτα 602) από αυτό που είχε κλείσει η ίδια και συνειδητοποίησε τί είχε συμβεί χωρίς τη θέλησή της και ενώ είχε ναρκωθεί.

«Ξύπνησα το πρωί λίγο πριν τις 11:00 και βρισκόμουν σε ένα δωμάτιο που δεν γνώριζα. Είχε πεταμένα ανδρικά ρούχα και μια βαλίτσα, ενώ πάνω στο τραπέζι είδα ένα χάπι ανδρικής διέγερσης. Το φόρεμα μου ήταν σηκωμένο και δεν φορούσα εσώρουχο. Αμέσως πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα και έκανα την καταγγελία» συμπλήρωσε η 24χρονη.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον Μάνο Παπαδόπουλο, που ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε και την κάλεσε στο ξενοδοχείο, η 24χρονη Γεωργία έχει αναγνωρίσει τόσο τον Βασίλη Λεβέντη όσο και τον αδερφό του Ευαγόρα. Ο Βασίλης Λεβέντης μάλιστα ήταν εκείνος που είχε συλληφθεί αρχικά, ενώ ο ίδιος είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία με τον ίδιο να διαβάζει το «Μακελειό», που είχε δημοσιοποιήσει το γεγονός σε πρωτοσέλιδό του, με το όνομά του. Αυτός είναι άλλωστε ο άνθρωπος που καταγγέλλει η 24χρονη Γεωργία ότι την βίασε, ενώ ο ίδιος κατέθεσε πως συνευρέθηκαν ερωτικά με τη θέλησή της.

Η επίμαχη χορηγία της Μενδώνη που πήρε πίσω

Η υπουργός πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Κίνηση των Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, έκανε πίσω και δε δέχθηκε τελικά τη δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation For Greece» για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, καθώς μέλος του ΔΣ είναι ο Βασίλης Λεβέντης.
Μάλιστα, η απόφαση ανέβηκε στη Διαύγεια στις 5/1, ενώ η καταγγελία της 24χρονης είχε γίνει ήδη από την 1/1 και το όνομα του ενός από τους δύο φερόμενους ως δράστες ήταν γνωστό πριν από τις 5/1.

Η 24χρονη αποκαλύπτεται…

Η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, για πρώτη φορά μετά την καταγγελία, μίλησε για το γεγονός και για όσους εμπλέκονται, στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

«Όταν πήγα στο πάρτι με μια φίλη μου είδα κόσμο που δεν μου άρεσε. Λίγο κυριλέ. Το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να καθίσουμε μόνες σε μια γωνία, μέχρι τη στιγμή που με κέρασαν ένα ποτό. Είχα πιει σαμπάνια και εκείνο που με κέρασαν δεν ήξερα τι είναι. Η φίλη μου ζήτησε να φύγουμε και εγώ σκέφτηκα ‘πρωτοχρονιάτικα να πάω που;’. ‘Εσύ θα γυρίσεις στο σπίτι με την οικογένειά σου’, της είπα. ‘Εγώ δεν έχω κανέναν. Μόνο οι τοίχοι με περιμένουν’. Από την αστυνομία έμαθα ποιοι ήταν οι τρεις που με άρπαξαν στο ασανσέρ όταν προσπάθησα να πάω στο δωμάτιο μου. Οι δύο ήταν οι αδερφοί Λεβέντη», λέει μεταξύ άλλων η 24χρονη. Σύμφωνα με τον Μάκη Τριανταφυλόπουλο υπήρχε και ένα τρίτο άτομο, ο γιος ενός εφοπλιστή από τον Πειραιά (Περογιαννάκης).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως δήλωσε η ίδια, το επόμενο βράδυ του συμβάντος, έδωσε δείγμα ούρων προς εξέταση, ενώ χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες για να εξεταστεί από ιατροδικαστή. «Την ενημέρωσαν ότι θα πάρουν αίμα για την τοξικολογική εξέταση που τελικά δεν πήραν. Ο ιατροδικαστής την είδε μετά από τρεις ημέρες… Την εισαγγελέα και την ανακρίτρια τις είδε από την Πρωτοχρονιά, την ημέρα του συμβάντος, στις 14 του μήνα», αναφέρει ο Μάκης Τριανταφυλόπουλος.

Η 24χρονη εξηγεί ότι πήρε την απόφαση να μιλήσει δημόσια για να λειτουργήσει αφυπνιστικά στις γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση του θύματος. «Αν μπορώ να αποτρέψω μια τέτοια κατάσταση, θέλω να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες να μιλήσουν, να είμαστε πιο προσεκτικές» είπε χαρακτηριστικά. Και λίγο αργότερα επανέλαβε: «Να βγει κάθε κοπέλα και να μιλήσει για αυτά που έχει πά32θει. Ό,τι της έχουνε κάνει να το πει. Να μιλήσει. Να μην κρύβεται και να μην φοβάται. Για μένα αυτή θα είναι η δικαίωση».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως άλλες δύο καταγγελίες για βιασμούς έχει στη διάθεσή του ο δικηγόρος της 24χρονης Γεωργίας από τη Θεσσαλονίκη, Θανάσης Ζιώγας.

«Στο γραφείο μου υπάρχουν καταγγελίες, σε μένα προσωπικά, ότι υπάρχει κύκλωμα που προωθεί γυναίκες σε πάρτι» είπε αρχικά, και συμπλήρωσε πως δύο γυναίκες έχουν καταγγείλει βιασμό τους «κατά τον ίδιο τρόπο» το 2016 και 2018, αντίστοιχα.

Πάντως, υποστήριξε πως οι φερόμενοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της 24χρονης δεν είναι τα ίδια πρόσωπα με τις νέες καταγγελίες.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − 11 =