yasam-ayiavefe

Τούρκος μαφιόζος, διεθνώς καταζητούμενος από την Interpol, έλαβε τιμητική πολιτογράφηση! Φαντάζει σουρεαλιστικό, αλλά στην Ελλάδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δυστυχώς φαίνεται πως όλα είναι δυνατά. Μια πολύ ύποπτη και περίεργη υπόθεση ελληνοποίησης του Τούρκου επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε έφερε στην επικαιρότητα η ιστοσελίδα insidestory.gr κι ενώ το Documento ερευνούσε ήδη την υπόθεση και θα αποκαλύψει νέα στοιχεία στο φύλλο της Κυριακής.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας με το… ιδιαιτέρως ενδιαφέρον βιογραφικό, έλαβε τιμητική πολιτογράφηση στις 22 Ιουνίου 2022. Το επίμαχο ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλοραπούλου. Το ακόμη σημαντικότερο όμως είναι ότι ο διεθνώς καταζητούμενος, πολιτογραφήθηκε έπειτα από δύο συστατικές επιστολές που εστάλησαν. Αυτές σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr φέρουν την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλοραπούλου.

Το επίμαχο ΦΕΚ

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού -και πάλι βάσει ασφαλών πληροφοριών του documentonews.gr-, στην υπόθεση πολιτογράφησης του Γιασάμ Αγιαβέφε έχει εμπλακεί η πλήρως ελεγχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ότι ο Τούρκος δεν έχει κάποια ποινική εμπλοκή. Τίθεται επομένως ένα εύλογο ερώτημα, από τη στιγμή που η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου: είχε εμπλοκή ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε για τον οποίο η Interpol είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης; Κι αν ναι για ποιο λόγο; Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός όταν αναφέρεται σε «υγιή επιχειρηματικότητα»;

Όπως έχει αναφερθεί σε πληθώρα δημοσιευμάτων, ο Γιασάμ Αγιαβέφε καταζητούνταν από την Interpol, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση από την τουρκική IUnterpol για «δημιουργία και διαχείριση παράνομου διαδικτυακού ιστοτόπου τυχερών παιχνιδίων και στοιχημάτων» κατόπιν αιτήματος της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο παράνομων στοιχηματικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία, 28 Φεβρουαρίου 2019.

Βάσει των πληροφοριών του documentonews.gr, ο Τούρκος Γιασάμ Αγιαβέφε, εισήλθε στην Ελλάδα παρανόμως και κρατούνταν στη Θεσσαλονίκη για περίπου επτά μήνες. Από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα, φαίνεται πως διαμεσολάβησε ένας μεγαλοδικηγόρος της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου ο Γιασάμ Αγιαβέφε κατόρθωσε να λάβει το πολυπόθητο πολιτικό άσυλο. Για να το κατορθώσει αυτό, ο 39χρονος διεθνώς καταζητούμενος, κατόρθωσε να υπερκεράσει τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους. Μηχανισμοί οι οποίοι εξαιτίας της ακροδεξιάς πολιτικής που έχει υιοθετήσει -και- σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση, οδηγούν σε δραματική -αν όχι ακατόρθωτη- διαδικασία πολιτογράφησης . Διωκόμενοι πολίτες από την Άγκυρα, όπως οι Κούρδοι, συνήθως δεν κατορθώνουν να λάβουν άσυλο. Αυτό δεν ίσχυε όμως για τον Γιασάμ Αγιαβέφε, για τον οποίο κρίθηκε με φαστ τρακ διαδικασίες ότι διώκεται ως αντιφρονών και επομένως πρέπει να χαρακτηριστεί πρόσφυγας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο documentonews.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο. Την απόφαση αυτή, επικύρωσε όπως ανέφεραν στο Documento ανώτατες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, και ο Άρειος Πάγος. Πρόκειται συγκεκριμένα για την απόφαση, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, βάσει του σκεπτικού ότι αποδείχθηκε ότι είναι χριστιανός στο θρήσκευμα και μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας και πως, αν επιτραπεί η έκδοσή του είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα και να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος, λαμβάνοντας το όνομα Λεωνίδας, πριν από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος κατά πληροφορίες του Documento, τον πάντρεψε και με τη σύζυγό του, ενώ βάφτισε και το παιδί του.

Οι επενδύσεις που έφεραν την πολιτογράφηση

Κατόπιν αυτής της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, ο Γιασάμ Αγιαβέφε, φαίνεται να ακολούθησε προκειμένου να εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια, τη γνωστή τακτική των δωρεών και των επενδύσεων. Ο Γιασάμ Αγιαβέφε, εμφανίζεται συγκεκριμένα να έχει κάνει δωρεές στην Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και να αγόρασε μετοχές σε εταιρίες η οποία έχει στην κατοχή της μεγάλη υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, με το όνομα Mileo, στη Μύκονο, έναντι ποσού περίπου 10 εκατ. ευρώ. Στο γεγονός αυτό αναφέρεται μάλιστα με δημοσίευμα και η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post». Καλά πληροφορημένες πηγές του Documento αναφέρουν ότι αυτή δεν ήταν μια κίνηση που έκανε αυτοβούλως, αλλά μια επένδυση η οποία του προτάθηκε ώστε να εξασφαλίσει την πολιτογράφή του.

Στη συνέχεια, ο Αγιαβέφε, εμφανίζεται να κατάθεσε φάκελο ώστε να του αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια, στο οποίο περιλαμβάνονταν δύο συστατικές επιστολές. Η μία ήταν του Άδωνη Γεωργιάδη και η άλλη του επίσης γνωστού για τις ακροδεξιές θέσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Ο Σεραφείμ μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι οποίες μίλησαν στο Documento, έχει αποστείλει και βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία ο τούρκος καταζητούμενος έχει προχωρήσει σε σημαντικές δωρέες προς την Εκκλησία. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν επίσης λόγο και για δωρεές και συγκεκριμένα υγειονομικού υλικού σε δήμους της Αττικής. Ένας από αυτούς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι και ο Δήμος Πειραιά, του οποίου ηγείται ο πρώην παράγοντας του Ολυμπιακού Γιάννης Μώραλης. Ο Αγιαβέφε, κατά τα ίδια ρεπορτάζ, έχει δωρίσει στον ίδιο Δήμο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους ωφελούμενους της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά. Παράλληλα, φέρεται να έχει αγοράσει και ακριβό ακίνητο στην περιοχή της Γλυφάδας, έναντι ποσού 1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης στην επιστολή που απέστειλε προκειμένου ο Αγιαβέφε να πολιτογραφηθεί Έλληνας, αναφέρει ότι ο Τούρκος, έχει ιδρύσει στην Ελλάδα δύο εταιρείες οι οποίες προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις. Βάσει στοιχείων που έχουν κατατεθεί προκύπτει ότι το ύψος των άμεσων επενδύσεών του στη χώρα φτάνει τα 6.815.000 ευρώ, οι έμμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και αγαθά στη χώρα μας ανέρχονται στα 1.926.000 ευρώ, ενώ τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις ανέρχονται στα 3.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα.

Παράλληλα, προκύπτει ότι ο Αγιαβέφε, έχει δωρίσει 100.000 ευρώ στον Δήμο Πειραιά, αλλά και υγειονομικό υλικό στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα, αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία. Εμφανίζεται επίσης να έχει δωρίσει 300.000 ευρώ στην Ιερά Σύνοδο, 20.000 ευρώ στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, ακόμη 300.000 ευρώ στο Ίδρυμα Περίθαλψης Ατόμων με Νοητική Στέρηση και ακόμη 150.000 ευρώ στο κοινωφελές ίδρυμα «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Ο Αγιαβέφε εμφανίζεται με άλλα λόγια να έχει κάνει δωρεές ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία, ο Γιασάμ Αγιαβέφε, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insidestory.gr έχει γεννηθεί στα Άδανα της Τουρκίας, και είναι επίσης πολίτης της λεγόμενης από την Άγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή των κατεχόμενων. Μάλιστα, θεωρείται ευεργέτης του ψευδοκράτους καθώς διαθέτει επιχειρήσεις (καζίνο και ξενοδοχεία) στη κατεχόμενη Κερύνεια. Φαίνεται δε πώς την περίοδο που οι δημόσιοι υπάλληλοι του ψευδοκράτους είχαν μείνει απλήρωτοι ανέλαβε να καταβάλλει μέρος των μισθών τους, ενώ το όνομα του ενεπλάκη και στην δολοφονία του επιχειρηματία Χαλίλ Φαλγιαλί τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας ο Αγιαβέφε, «έζησε για χρόνια στη Βόρεια Κύπρο. Ζει στην Αγγλία αλλά η καρδιά του χτυπά ακόμη για τη Βόρεια Κύπρο, τους ανθρώπους της Κύπρου. Ο Αγιαβέφε περιγράφει τα συναισθήματά του για τους Τουρκοκύπριους με τις ακόλουθες φράσεις: η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου από τον κόσμο λόγω των ειδικών συνθηκών της και οι Τουρκοκύπριοι που βιώνουν όλα τα μειονεκτήματα αυτής της απομονωμένης ζωής για πολλά χρόνια, έχουν μία ειδική θέση στην καρδιά μου. Οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι στον κόσμο, όσο έχω τη δυνατότητα να βοηθάω, θα στέκομαι άνευ όρων στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 2 =