al-tsipras--ellinismos-prepei-na-einai-enomenos

«Καλωσορίζουμε το κόμμα σας σε μία στρατηγική επιλογή που λοιδορήσατε με μένος» είπε από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θυμίζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις των κ.κ. Κικίλια και Κουμουτσάκου το 2018 και συγκεκριμένα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεση να προβεί στο αντίστοιχο εγχείρημα, συμπέρανε πως η αναξιοπιστία αποτελεί δεύτερη φύση του πρωθυπουργού. «Αυτά που λέγατε τότε, πώς δικαιολογούνται τώρα;» διερωτήθηκε, ζητώντας από τον Κυρ. Μητσοτάκη να προβεί στη στοιχειώδη αυτοκριτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε στην κριτική του και την αντικρουόμενη στάση της ΝΔ σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Θυμάστε, αλήθεια, κ. Μητσοτάκη με τι ευκολία και εθνική επιπολαιότητα μας λέγατε σ’ αυτή την αίθουσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ¨εθνική ήττα που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει και την αλήθεια και την Ιστορία της πατρίδας μας;¨» αναρωτήθηκε και υπενθύμισε και τη δήλωση Βορίδη περί «κυβέρνησης εθνικής μειοδοσίας», την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χειροκροτήσει. «Για μια συμφωνία που τώρα τηρείτε και τιμάτε» πρόσθεσε δηκτικά.

Σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, o κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής, ενώ παρέθεσε τις αντιφατικές δηλώσεις Δένδια – Μητσοτάκη ρωτώντας ποια «γραμμή» τελικά ισχύει.«Στο άρθρο σας κ. Πρωθυπουργέ, σε τρεις αλλοδαπές εφημερίδες στις 9/9/2020, μιλούσατε για έρευνες (του Ορούτς Ρέις) σε ¨μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες¨, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών μιλούσε για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ¨εντός της υφαλοκρηπίδας μας¨ και χθες ο κ. Δένδιας μας είπε ότι η θέση της χώρας μας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από τον Νόμο Μανιάτη» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Βέβαια, ενώ διατυμπανίζατε παντού ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο κ. Γεραπετρίτης έλεγε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Και όταν εμείς υπογραμμίζαμε ότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα δικαίωμα που παραβιάζεται είναι να το ασκήσεις και προτείναμε την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, ο κ. Γεραπετρίτης μιλούσε για ¨εύκολους λεονταρισμούς¨ και κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήριζε την πρότασή μας ¨εθνικιστική¨».

«Όχι σε γκριζάρισμα και αποστρατικοποίηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε τις κυβερνητικές παλινωδίες με διπλωματικό αντίκτυπο στα εξοπλιστικά και χαρακτήρισε αρνητικές τις συνθήκες επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Κατά τα λεγόμενά του, το έλλειμμα στρατηγικής και η κυβερνητική πρακτική «βλέποντας και κάνοντας» είναι η κύρια αιτία για τις χαμηλές προσδοκίες της επανέναρξης του άτυπου διαλόγου με τους γείτονες.

Ωστόσο, επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν ¨γκρίζες ζώνες¨ ή ¨αποστρατιωτικοποιημένα νησιά¨. Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κυρίως, ας το επαναλάβω, πρέπει να είναι απολύτως σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας. Όμως, δεν έχουμε καμία εικόνα ποιοι θα είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι της διαπραγμάτευσης και η τακτική που θα ακολουθήσουμε» κατέληξε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − 5 =