Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Το «Βήμα» παρουσιάζει τα Κύθηρα σε 10 στάσεις

Το «Βήμα» παρουσιάζει τα Κύθηρα σε 10 στάσεις

https://www.tovima.gr/2024/07/20/diakopes/gnorizoume-ta-kythira-se-10-staseis

avlemonas

Στην άκρη της Πελοποννήσου και κομμάτι των Επτανήσων, τα Κύθηρα έχουν το δικό τους χαρακτήρα εκεί όπου το Ιόνιο συναντά το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος.

Τσιρίγο, Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης, ένα σταυροδρόμι εκεί που το Ιόνιο συναντά το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε» τραγουδούσε ο Δημήτρης Μητροπάνος, προσομοιάζοντάς τα με έναν χαμένο Παράδεισο, ενώ ένα γνωμικό των Ενετών έλεγε: «Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo» (Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, και το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος). Αυτό το νησί στην άκρη της Πελοποννήσου, έχει το δικό του χαρακτήρα, μοναδική αρχιτεκτονική, γαστρονομική παράδοση, ντόπια παραγωγή αγαθών και φιλόξενους κατοίκους. Προσφέρεται τόσο για καλοκαιρινές διακοπές, όσο και για επισκέψεις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές. Μπορείτε να γνωρίσετε τα Κύθηρα σε 10 στάσεις, αν και όσο περισσότερο χρόνο αποφασίσετε να μείνετε, τόσο περισσότερα θα θέλετε να δείτε.

Τι να δείτε στα Κύθηρα

Chora Kapsali Kythira
Η χώρα των Κυθήρων με το Κάστρο και στο βάθος το Καψάλι (φωτ. EarthView)

Το Ενετικό Κάστρο 

Το Κάστρο της Χώρας, ή «Φορτέτσα» (φρούριο) όπως είναι γνωστό εξαιτίας της κατασκευής του από του Ενετούς, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού. Χτισμένο το 13ο αιώνα, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποελεί ιδανικό σκηνικό για πρωινή ή απογευματινή επίσκεψη. Παλιά το αποκαλούσαν και «Μάτι της Κρήτης»,  λόγω της στρατηγικής του θέσης που επιτρέπει την παρατήρηση των πλοίων σε τρία πελάγη ταυτόχρονα: το Κρητικό, το Ιόνιο και το Αιγαίο. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων (Τ/273603-9012), με ευρήματα από την 9η χιλιετία π.Χ μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Τα χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί

Στα Κύθηρα αξίζει να επισκεφθείτε όσους περισσότερους οικισμούς και χωριά μπορείτε. Θα διαπιστώσετε ότι το κάθε ένα από αυτά διαθέτει τη δική του μοναδική ταυτότητα. Η Αγία Πελαγία βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού και διαθέτει ένα γραφικό λιμανάκι με καφέ και εστιατόρια. Στο Μυλοπόταμο θα ξαποστάσετε στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια και θα επισκεφθείτε τους καταρράκτες της Νεράιδας ή Φόνισσας, όπως είναι γνωστοί. Μέσω μιας μικρής πεζοπορικής διαδρομής, θα αντικρίσετε ένα ειδυλλιακό σκηνικό με πλούσια βλάστηση και ρυάκια.
Ο κολπίσκος του Αβλέμονα θα σας κερδίσει με την ομορφιά του, καθώς ο μύθος λέει ότι εκεί ήταν τα Λουτρά της Αφροδίτης. Μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στην παραλία και να θαυμάσετε το Κάστρο του. Στο βόρειο τμήμα νησιού συναντάμε τον Καραβά με τις Πηγές Αμιρ Αλί και λίγο πιο κάτω τον γραφικό Ποταμό, το κεφαλοχώρι του νησιού. Στα Μητάτα θα θαυμάσετε τη θέα από ψηλά στο καταπράσινο φαράγγι του Τσάκωνα. Εκεί διαδραματίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του καλοκαιριού, η Γιορτή Κρασιού. Με παράδοση από το 1982, κάθε δεύτερο Σάββατο του Αυγούστου, ντόπιοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πίσω πλατεία και χορεύουν στους νησιώτικους ρυθμούς πίνοντας ντόπιο κρασί.

Αντικύθηρα

Αν έχετε μέρες στη διάθεσή σας και όρεξη για εξερεύνηση, μπείτε στο πλοίο για τα Αντικύθηρα. Σε 2 με 2,5 ώρες θα φτάσετε στο μικρό νησί, όπου οι περισσότερες μετακινήσεις πραγματοποιούνται με τα πόδια. Το Τσιριγότο, είναι ένας τόπος με άγρια ομορφιά και ηρεμία. Διαθέτει πλούσια ιστορία και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο για τον φημισμένο μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα αρχαίο όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων που βρέθηκε εκεί. Κάντε μια βουτιά στις παραλίες και ζήστε λίγες στιγμές μακριά από την πολυκοσμία.

Οι παραλίες των Κυθήρων

Καλαδί

Κατεβαίνοντας λίγο πάνω από 100 σκαλοπάτια θα βρεθείτε σε μια από τις ωραιότερες παραλίες των Κυθήρων. Με χαλίκια και γαλαζοπράσινα νερά, το τοπίο δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Το Καλαδί δεν είναι οργανωμένο, οπότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Τα βράχια ολόγυρα θα σας προσφέρουν σκιά μετά το μεσημέρι.
kaladi-kythira
Καψάλι
Εύκολα προσβάσιμο στη σκιά της Χώρας, το Καψάλι είναι αρκετά δημοφιλές. Διαθέτει ξαπλώστρες, beach bars, αλλά και ταβερνάκια. Θα κάνετε βουτιές με την υπέροχη θέα στο Κάστρο των Κυθήρων, ενώ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια εκδρομή στη βραχονησίδα Χύτρα (Τ/697-4022079).
paraligo-pnigmos-sto-kapsali

Διακόφτι

Η παραλία που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού, διαθέτει εξωτική εμφάνιση με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο. Το Διακόφτι είναι ιδανικό για μπάνιο ακόμα και με παιδιά, αφού υπάρχουν ξαπλώστρες και είναι αρκετά ρηχά.

*Συμβουλή από έναν ντόπιο

Στα Κύθηρα θα βιώσετε ξεχωριστές παραδόσεις, καθώς και την καθημερινότητα των κατοίκων. Ο Ποταμός είναι το σημείο συνάντησης των ντόπιων, όπως μας λέει και ο Μάνος Τριφύλλης, μέλος της Φιλαρμονικής Ποταμού Κυθήρων και φαρμακοποιός. Το παραδοσιακό παζάρι, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε Κυριακή πρωί για ψώνια, βόλτα, καφέ και κουβέντα.
potamos
Μάλιστα, μας μιλά και για μια πολύ πρωτότυπη εκδήλωση που θα λάβει χώρα σύντομα στο νησί από τη Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων: «Για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί μια πολυθεματική δράση αφιερωμένη στον φημισμένο μουσικό της αρχαιότητας  Φιλόξενο τον Κυθήριο και την αρχαία ελληνική μουσική. Περιλαμβάνει μια εικαστική έκθεση με ρέπλικες αρχαίων ελληνικών οργάνων και συναυλία με το νέο έργο του κυθήριου συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη με τίτλο “Μοῦσαι παίδευσάν τε Φιλόξενον” σε πρώτη εκτέλεση». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 21 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου, καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου στις 21:30.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − 13 =