δύτης στην Ελαφόνησο

Ένα συνηθισμένο πρωινό στη δουλειά ενός CTO, ανώτατου τεχνολογικού στελέχους σε μια πολυεθνική, ξεκινά με την ενημέρωσή του για το στάδιο της πιλοτικής λειτουργίας μιας ψηφιακής εφαρμογής. Ακολουθούν συνεννοήσεις με τους προγραμματιστές, τους μηχανικούς και τους ηλεκτρονικούς, ώστε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τα καινούρια τεχνολογικά εργαλεία της εταιρείας. Η διαφορά, με τις υπόλοιπες μέρες είναι πως όλα αυτά γίνονται για έναν ολόκληρο μήνα κάτω από το φως του ανοιξιάτικου ήλιου στην Ελαφόνησο, με την απαλή αίσθηση της θαλασσινής αύρας και δίπλα στα τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά στην παραλία του Σίμου.

Μετά τις 5, ο υπολογιστής κλείνει και ο CTO αφήνει πια πίσω την επαγγελματική του ιδιότητα για να φορέσει τη στολή του δύτη και να γνωρίσει από κοντά την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου, στο Παυλοπέτρι. Για τα υπόλοιπα απογεύματα και μέχρι αργά το βράδυ έχει ήδη προγραμματίσει να γίνει καραβομαραγκός στο εργαστήριο ξύλινων μοντέλων παραδοσιακών καραβιών, να μαζέψει καυκαλήθρες και πικραλίδες με τους ντόπιους και να ακολουθήσει τα βήματά τους στον Καλαματιανό και τον Τσακώνικο χορό. Οι επιλογές, άλλωστε, για μια γνήσια εμπειρία ζωής στην περιοχή είναι ατελείωτες και περιλαμβάνουν από γνωριμία με τα μελίσσια και συγκομιδή του μελιού μέχρι ψάρεμα, μάζεμα της ελιάς και άνοιγμα φύλλου για την παραδοσιακή σπανακόπιτα.

Πάσχα στη Χάλκη ή οζονοθεραπεία στα λουτρά της Αιδηψού

Οι ψηφιακοί νομάδες, άλλωστε, και όχι μόνον αυτοί, μπορούν να προσαρμόσουν οι ίδιοι τις δραστηριότητες που επιθυμούν αλλά και το πρόγραμμα που θα διαλέξουν και μπορεί να προβλέπει Πάσχα στη Χάλκη με την οικογένεια και συμμετοχή στο «κάψιμο του Ιούδα» την Μεγάλη Παρασκευή, ή οζονοθεραπεία και δοκιμή κρασιών από το βαρέλι στα λουτρά της Αιδηψού, αποκλειστικά για γυναίκες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που θέλουν να ξεφύγουν, να ξεκουραστούν και να μιλήσουν για δουλειές.

Τις βιωματικές αυτές διακοπές «χτίζει» με μεράκι μια νέα στο χώρο start-up που φέρει το όνομα Upiria από το Unique που σημαίνει μοναδική και την ελληνική λέξη «εμπειρία». Όπως εξηγεί ο CEO (Διευθύνων σύμβουλος) της Upiria Παύλος Βασιλειάδης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εταιρεία προσεγγίζει παρόχους τουριστικών δραστηριοτήτων και τουριστικά γραφεία και τους βοηθά να ψηφιοποιήσουν τα τουριστικά τους προϊόντα, ώστε μέσα από μια εφαρμογή, να γνωρίζει ο καθένας ποιες τουριστικές εμπειρίες είναι διαθέσιμες και σε ποια περιοχή και να προγραμματίζει τα πάντα, χωρίς ενδιάμεσους και χωρίς την επιβάρυνση των μεγάλων προμηθειών στις εταιρείες του εξωτερικού που σήμερα φτάνουν ακόμη και στο 35% του κόστους ενός πακέτου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, άλλωστε, στον παράγοντα της προσωπικής εμπειρίας καθώς ο κ. Βασιλειάδης θεωρεί ότι «η καλύτερη διαφήμιση γίνεται από τον ίδιο τον πελάτη με βάση το βίωμά του». Έτσι μπορεί κανείς να βρει δραστηριότητες όπως η ιππασία για δύο ώρες κοντά στη λίμνη Κερκίνη, η αναζήτηση τρούφας με εκπαιδευμένο σκύλο στα Μετέωρα, ή εμπειρίες επιβίωσης τύπου surviror για μια εβδομάδα στον Όλυμπο το χειμώνα.

Πώς συνδέονται όλες οι τουριστικές δραστηριότητες

Κάθε τουριστική δραστηριότητα που διοργανώνει ένας φορέας, ψηφιοποιείται και συνδέεται με ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, travel bloggers ή influencers, είναι διαθέσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από το σημείο του κόσμου στο οποίο βρίσκονται και προσφέρεται ακόμη και σε μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, χωρίς να τα υποχρεώνει να έρθουν στη χώρα και να συνάψουν συμφωνίες για μεταπώληση τουριστικών πακέτων.

«Σήμερα μπορεί κάποιος να συναντήσει τα πακέτα που προβάλλονται μέσα από τη Upiria την ώρα που κλείνει κάποιο ξενοδοχείο ή την ώρα που ένα τουριστικό γραφείο παίρνει ένα ελληνικό προϊόν και προσπαθεί να το μεταπουλήσει. Σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό και η εφαρμογή μας για κινητά τηλέφωνα ώστε ο κόσμος να βρίσκει πιο εύκολα τα τουριστικά μας προϊόντα, είτε βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, είτε στη Νυρεμβέργη, είτε στο Βερολίνο, είτε στο Λονδίνο» προσθέτει ο κ. Βασιλειάδης.

Μεγάλο ενδιαφέρον για ψηφιακούς νομάδες, αθλητικό και μηχανοκίνητο τουρισμό

Όσο για τα τουριστικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αναφέρει ότι αυτά που αφορούν τους ψηφιακούς νομάδες είναι ο αθλητικός τουρισμός και ο μηχανοκίνητος τουρισμός. «Όταν βρισκόμουν στο Λονδίνο επί οκτώ χρόνια, δουλεύοντας στις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες στον κόσμο, θα “σκότωνα” αν μου έλεγε κάποιος ότι μπορώ να μείνω ένα μήνα στην Ελαφόνησο και τα απογεύματα που δε θα δουλεύω, θα ζυμώνω και θα φτιάχνω ψωμί, θα κάνω καταδύσεις, ποδήλατο στο νησί και βόλτες με το καραβάκι» λέει . Σημειώνει επίσης ότι σήμερα πια, μετά την εμπειρία της πανδημίας, που είναι πάρα πολλοί εκείνοι που εγκαταλείπουν τις δουλειές τους για να ζήσουν καλύτερα, προσφέρονται πολλά κίνητρα από τις εταιρείες ώστε οι εργαζόμενοί τους να ταξιδέψουν και να εργαστούν από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

Εξάλλου, η Upiria αναπτύσσει συνεργασίες με εταιρείες αθλητικού τουρισμού από τη Γερμανία, την Αγγλία και τις σκανδιναβικές χώρες για να έρχονται αθλητές από όλο τον κόσμο για προπόνηση και φιλικούς αγώνες στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή σε άλλα αθλήματα, και τον χειμώνα οπότε ο καιρός είναι καλύτερος στην Ελλάδα από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη και το καλοκαίρι, οπότε το κλίμα είναι ιδανικό σε ορεινές περιοχές όπως το Πήλιο. «Τι θα μπορούσε να είναι ιδανικότερο από μια προπόνηση στο γήπεδο του Λιτοχώρου, με τον Όλυμπο ακριβώς δίπλα και με τη δυνατότητα σε δέκα λεπτά από το τέλος του αγώνα να κάνει κάποιος μπάνιο στη θάλασσα, στην κοντινή παραλία;» διερωτάται.

Πολλά υποσχόμενος είναι, ακόμη, ο κλάδος του μηχανοκίνητου τουρισμού στον οποίο εταιρεία από τις Σέρρες, όπου υπάρχουν κάποιες από τις καλύτερες πίστες, προσφέρει ενδιαφέρουσες δυνατότητες στα μέλη μιας μεγάλης κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν πολύ αυτόν τον τομέα.

Τεράστιο τουριστικό δυναμικό με απίστευτες δραστηριότητες

Ο Παύλος Βασιλειάδης εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο τουριστικό δυναμικό σαν χώρα με απίστευτες τουριστικές δραστηριότητες. Θεωρεί, όμως, ότι ως τώρα δεν επικοινωνούσαμε σωστά το προϊόν που έχουμε. «Αν δεν αξιοποιούνται οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, είναι σαν να πολεμάμε με τόξα και με βέλη σε μια εποχή που υπάρχουν όπλα» σχολιάζει. Ο ίδιος «βλέπει» μεγάλες ευκαιρίες στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων κατά ομάδες στην Ελλάδα, σε συμφωνία με τις εταιρείες όπου εργάζονται, εστιάζει το ενδιαφέρον του στην Αμερική και τον Καναδά και γνωστοποιεί με χαρά ότι υπάρχει συνεργασία με τους Έλληνες της διασποράς από τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Κορέα και αλλού που επιθυμούν να φέρουν κόσμο στην Ελλάδα.

Δηλώνει, τέλος, αισιόδοξος για το όλο εγχείρημα και δικαιωμένος για την επιλογή του να επιστρέψει από το Λονδίνο στην Κομοτηνή από όπου κατάγεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιείται με τον συνεργάτη του, τον Παύλο Πασχαλίδη CTO και συνιδριτή της Upiria.

Π.Γιούλτση

Φωτο: Upiria

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − 11 =