Κυρ, 11 Ιαν 2026
12.6 C
Cythera

Το νέο κίνημα Ευρώπη Τώρα! κέρδισε τις εκλογές στο Μαυροβούνιο

Το νέο προσανατολισμένο στις μεταρρυθμίσεις κίνημα Ευρώπη Τώρα! κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά τις χθεσινές εκλογές, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, το Ευρώπη Τώρα! κέρδισε 26% των ψήφων και ως εκ τούτου 24 από τις 81 έδρες, ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στην Ποντγκόριτσα το ινστιτούτο εκλογικών ερευνών CDT. Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα είναι το πρώην προεδρικό κόμμα DPS, το οποίο έλαβε 23% των ψήφων και μπορεί να υπολογίζει σε 21 βουλευτές.

Μετά την αποπομπή του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς τον Απρίλιο και την ταχεία άνοδο του Ευρώπη Τώρα!, η εξουσία αλλάζει σ’ αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής των υποψηφίων του Ευρώπη Τώρα! Μιλόικο Σπάιτς δήλωσε πως διεκδικεί την πρωθυπουργία. «Προφανώς θα σχηματίσουμε τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», δήλωσε ο 35χρονος Σπάιτς σε συνέντευξη Τύπου στην Ποντγκόριτσα.

Για να κυβερνήσει, ο Σπάιτς θα χρειαστεί εταίρους. Δύο φιλοσερβικές εκλογικές συμμαχίες, καθώς και τα κόμματα των βόσνιων Μουσουλμάνων, των Αλβανών και των Κροατών θεωρούνται πιθανές επιλογές.

Ο Σπάιτς έχει αποκλείσει ένα συνασπισμό με το DPS, το οποίο κυριαρχούσε επί 30 χρόνια στην πολιτική του Μαυροβουνίου υπό τον Τζουκάνοβιτς.

Το Ευρώπη Τώρα! ήταν το φαβορί στις εκλογές. Το νέο κόμμα θέλει να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να την οδηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα ωστόσο επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τη γειτονική Σερβία.

Ο συνιδρυτής του Ευρώπη Τώρα! Γιάκοβ Μιλάτοβιτς κέρδισε τις προεδρικές εκλογές νωρίτερα φέτος, νικώντας τον Τζουκάνοβιτς.

Σύμφωνα με τους εκλογολόγους, η συμμετοχή ήταν 56%, σημαντικά μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα»: Κοπή πίτας

Ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η...

Το Δόγμα Μονρόε και η Βενεζουέλα

Το 1823 δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός. Δεν κινήθηκαν...

Τριφύλλειο Ίδρυμα: Βράβευση αριστούχων αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείου Κυθηρίων

Έγιναν και φέτος οι από ετών καθιερωμένες βραβεύσεις των...

Δήμος Κυθήρων: Απάντηση για τα κληροδοτήματα και τα δημοτικά ακίνητα

Με μια εκτενή και ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, η Δημοτική...

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur

Στην έγκριση της υπογραφής της συμφωνίας με τη Mercosur...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img