Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς – Αθηνών και η  Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αυστραλίας,  συνεργάστηκαν από κοινού για την παρουσίαση  του νέου βιβλίου του καθηγητή κ. Γεωργίου Λεοντσίνη «Το ναυάγιο του «Μέντορος» στις ακτές των Κυθήρων και η διάσωση των γλυπτών του Παρθενώνα»

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην κατάμεστη αίθουσα της Κυθηραϊκής Αδελφότητας στον Πειραιά, και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης (Zoom), παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον απόδημοι Κυθήριοι στην Αυστραλία, εκπρόσωποι σωματείων και ιδρυμάτων, όπως ο Πρόεδρος της Διεθνούς οργανωτικής επιτροπής για την αποκατάσταση των μαρμάρων του Παρθενώνα,  εκπρόσωποι του Τριφυλλείου Ίδρύματος Κυθήρων, της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών, του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, της Ένωσης Αντικυθηρίων, της Κυθηραϊκής Αδελφότητας  Μελβούρνης, του  Ιδρύματος Αρώνη, της Κυθηραϊκή Αδελφότητα Κουϊσλαντ.

Για το νέο πόνημα-βιβλίο, αρχικά χαιρέτησαν οι δύο Πρόεδροι των Κυθηραϊκών Αδελφοτήτων, Πειραιά και Αυστραλίας, κ.Παρίσης και κ.Ζαντιώτη αντίστοιχα.  Στη συνέχεια μίλησαν ο κ. Γεράσιμος Παγκράτης καθηγητής Ιταλικής Ιστορίας και  Πολιτισμού Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία 16ος-19ος αιώνας. Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος κάλυψε το πρώτος μέρος του βιβλίου που περιλαμβάνει τις συνέπειες του ναυαγίου και πως εντάσσεται  στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής από τη στιγμή της ίδιου του γεγονότος  μέχρι τη λήξη της επιχείρησης ανέλκυσης και της αποστολής των γλυπτών στο Λονδίνο.

Για το δεύτερο μέρος μίλησε η κ. Καλυψώ Μιχαλακάκη Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας,  όπου περιλαμβάνει αρχειακό υλικό σχετικό με τις ενέργειες που έγιναν, κυρίως όμως αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν μετά το ναυάγιο και αποστολής των γλυπτών στο Λονδίνο.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει με τη μορφή Παραρτήματος πληθώρα πηγών ιστορικής τεκμηρίωσης στις οποίες και αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Καλλίγερος δικηγόρος ενσωματώνοντας και προσωπικά βιώματα από την γνωριμία του με τον καθηγητή Λεοντσίνη στο γυμνάσιο Κυθήρων.

Στο κλείσιμο, ο καθηγητής Γιώργος Λεοντσίνης μίλησε με συγκίνηση για την επαφή του στα γυμνασιακά του χρόνια με την ιστορία του Μέντορα και πως τα βιώματα έγιναν βιβλίο σε συνδυασμό με την επιστημονική του κατάρτιση.

Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα και ο συγγραφέας, υπέγραφε με αφιέρωση  το βιβλίο του.

Ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο του!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από το Ινστιτούτο του βιβλίου ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − four =