facebook

Από την Παρασκευή 19/2, το Facebook είναι υποχρεωμένο να μπλοκάρει τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων που παραχωρούμε στα apps. Όπως αποδείχθηκε, υπήρχε ‘διοχεύτευση’ των στοιχείων και εκμετάλλευση. Και όλα αυτά έγιναν μετά το σκάνδαλο του Cambridge Analytica (βλ. χρήση δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών από τη βρετανική εταιρία συμβούλων, Cambridge Analytica στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ) και όσα ακολούθησαν αυτού.

Τι ανακάλυψε η Νέα Υόρκη για το Facebook

Την Πέμπτη 18/2 η Νέα Υόρκη ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της πιο πολυπληθούς πόλης των ΗΠΑ και αφορούσε το Facebook.

Μπορεί πια να τεκμηριώσει, πως το social network συγκέντρωσε με μη κατάλληλο τρόπο πολύ αδιάκριτα προσωπικά δεδομένα. Παράδειγμα; Για την έμμηνο ρύση και τη γονιμότητα των γυναικών. Πού τα βρήκε; Από εξωτερικούς προγραμματιστές εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν το Kit που έχει η εταιρία για ανάπτυξη λογισμικού. Αυτή η συλλογή στοιχείων αντίκειτο των πολιτικών του ίδιου του Facebook!

H έρευνα διατάχθηκε έπειτα από ένα άρθρο της Wall Street Journal, που δημοσιεύτηκε στις 22/2 του 2019 και αποκάλυπτε πως οι ευαίσθητες πληροφορίες που δίνουμε κατά τη χρήση εφαρμογών, περνούν στα χέρια της Facebook Inc. Είχε προηγηθεί η εξέταση 11 δημοφιλών apps που ζητούσαν πληροφορίες για την υγεία -και μετά χωρίς να ρωτήσουν το χρήστη τις μοιράζονταν με το Facebook. Εν συνεχεία, το social network τις χρησιμοποιούσε προς όφελος της.

Το ‘φούσκωμα’ των αριθμών στις διαφημίσεις

Aυτή δεν ήταν η μόνη απόφαση που αφορούσε νόμους και το Facebook, η οποία προέκυψε τις τελευταίες ώρες. Η δεύτερη είχε να κάνει με την παγκόσμια κυριαρχία του, στην αγορά των ψηφιακών διαφημίσεων: όπως δημοσιεύτηκε και στο Yahoo! δικαστής αποφάσισε να αποσφραγίσει δικαστικά έγγραφα και συγκεκριμένα μήνυσης που κατατέθηκε το 2018 και είναι σε εξέλιξη. Σε αυτά, αναφέρεται ότι οι ‘αξιωματούχοι’ της εταιρίας είχαν ενημερωθεί για τη ‘φουσκωμένη’ μέθοδο μετρήσεων των διαφημίσεων. Δηλαδή, έδιναν ένα αέρα στον υπολογισμό των ανθρώπων, στους οποίους ‘έφτανε’ μια διαφήμιση. Στοιχείο το οποίο εμπιστεύονται οι διαφημιστές, για να επενδύσουν ανάλογα.

Η μέθοδος του Facebook μετρούσε λογαριασμούς -που μπορεί να ήταν ψεύτικοι, μεταξύ άλλων. Και άρα τα στοιχεία ήταν λανθασμένα. Μια υπάλληλος είχε εντοπίσει το πρόβλημα και ενημέρωσε τους πάντες. Αλλά δεν έγινε κάτι, γιατί αν διορθωνόταν το πρόβλημα, τα νούμερα που έβλεπαν οι διαφημιστές, θα μειώνονταν κατά 10%.

Πριν δυο χρόνια, το Facebook ανακοίνωσε πως αντί να μετρά τον αριθμό των ενεργών χρηστών που έβλεπαν μια διαφήμιση σε διάστημα 30 ημερών, θα μετρούσαν αυτών που έβλεπαν τη σωστή διαφήμιση (βάσει των κριτηρίων), στο ίδιο διάστημα. Δεν είπε ότι οι διπλοί ή οι ψεύτικοι λογαριασμοί εξακολουθούσαν να είναι στο σύνολο.

Είχε μεσολαβήσει η αποκάλυψη του 2019, κατά την οποία διόγκωνε το χρόνο προβολής των διαφημιστικών videos, η επίσημη δικαιολογία ήταν πως είχε παρουσιάσει ένα σφάλμα το σύστημα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Facebook Inc έχει να ασχοληθεί και με την ανανέωση των iOS (των iPhones), που μπορεί να της στοιχίσει 86 εκατομμύρια δολάρια.

Επιμέλεια, Νίκη Μπάκουλη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 2 =