Γιάννης Μώραλης

Από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ο Δήμος Πειραιά βρέθηκε στην καρδιά των εξελίξεων γύρω από τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Αττικής και του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της περιοχής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά.

Η αιφνίδια απόφαση για συγχωνεύσεις τμημάτων έγινε κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των τοπικών αρχών. Αυτή η τακτική, που αιφνιδίασε τις σχολικές μονάδες, τους γονείς και τους μαθητές, θεωρήθηκε ιδιαίτερα προβληματική από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο βασικός ισχυρισμός ήταν ότι η απόφαση δεν έλαβε υπόψη τις ανάγκες των μαθητών, ειδικά εκείνων με μαθησιακές δυσκολίες, και θα δημιουργούσε τμήματα με υπεράριθμους μαθητές, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε περιλάμβανε σαφή αιτήματα για την απόσυρση της απόφασης, επικαλούμενο τις αρνητικές επιπτώσεις για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Το ομόφωνο  ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του με την Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Αττικής και του Υπουργείου Παιδείας που οδηγεί σε συγχώνευση δεκάδες τμήματα σχολείων κυρίως στην Πρωτοβάθμια αλλά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Δήμο μας. Η Απόφαση ελήφθη αιφνιδιαστικά εν μέσω θερινών διακοπών, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή ενημέρωση προς τον Δήμο Πειραιά.

Η απόφαση που οδηγεί σε συγχωνεύσεις τμημάτων είναι αντιπαιδαγωγική, καθώς δημιουργεί υπεράριθμα τμήματα για τους μαθητές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διαγνώσεις για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, ενώ θα αναστατώσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο λόγω υπεραριθμίας.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε την απόσυρσή της».

Το Ψήφισμα ως Μοχλός Πίεσης στο Υπουργείο Παιδείας

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά δεν ήταν απλώς μια τυπική αντίδραση, αλλά έλαβε διαστάσεις πολιτικής πίεσης. Η ενότητα που έδειξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμαρτυρία τους. Η πίεση που ασκήθηκε μέσω του ψηφίσματος, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις από στελέχη του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ενίσχυσαν τη φωνή των γονέων και εκπαιδευτικών που εξέφραζαν τις ίδιες ανησυχίες.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαβουλεύσεις και έντονη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης, ενώ πολλές άλλες περιοχές ακολούθησαν το παράδειγμα του Πειραιά, ζητώντας την απόσυρση των συγχωνεύσεων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 − two =