Καλοκαίρι σημαίνει να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες μας μέσα και γύρω από το νερό: στην πισίνα, στην παραλία, σε ένα σκάφος… Γι′ αυτό είναι σημαντικό για όλους, αλλά κυρίως για τους γονείς μικρών παιδιών, να λαμβάνουν όλες τις πιθανές προφυλάξεις στο νερό.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου των παιδιών ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Στην ενημέρωση μας για την πρόληψη του πνιγμού, υπάρχει ένας αρκετά αγνοημένος παράγοντας που είναι χρήσιμο να λάβουμε υπόψη πηγαίνοντας για μπάνιο με παιδιά αυτό το καλοκαίρι και δεν είναι άλλος από το χρώμα των μαγιό τους.
Η Alive Solutions, ένας οργανισμός που ειδικεύεται στην ασφάλεια στο νερού, διεξήγαγε μια άτυπη μελέτη το 2020 για να δει πόσο ορατά είναι τα διαφορετικά χρώματα μαγιό σε πισίνες με ανοιχτόχρωμο πάτο, πισίνες με σκούρο πάτο και λίμνες.
Για τις πισίνες, δοκίμασαν πώς μοιάζουν τα μαγιό με κάποια μιρκή βύθιση κάτω από την επιφάνεια του νερού (πάνω σειρά) και μετά πάλι στον πάτο (κάτω σειρά) από την οπτική γωνία ενός ατόμου που στέκεται κοντά στην πισίνα.
Στην περίπτωση της λίμνης, ο οργανισμός δοκίμασε τα διαφορετικά χρώματα των μαγιό στην επιφάνεια του νερού (πάνω σειρά), σε μια προοπτική από την ακτή (μεσαία σειρά) και από μια υπερυψωμένη οπτική γωνία (κάτω σειρά) για να προσομοιώσει την οπτική ενός ενήλικα που στέκεται σε μια βάρκα ή σε μια κοντινή αποβάθρα. Το νερό της λίμνης κάλυπτε μόνο δυόμισι μέτρα.
«Διεξάγουμε έρευνα για τους πνιγμούς και γνωρίζουμε ότι η ορατότητα είναι σημαντική για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποφυγή τους», εξηγεί η Νάταλι Λίβινγκστον, συνιδρύτρια της Alive Solutions. «Ως ναυαγοσώστες και επαγγελματίες στις υδάτινες δραστηριότητες, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που κάνουν κάποιον πιο εύκολα ή δύσκολα ορατό κάτω από το νερό».
«Με αυτές τις πληροφορίες ως πλαίσιο, αρχίσαμε να εξετάζουμε μαγιό για τα παιδιά μας και συνειδητοποιήσαμε ότι πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους πολύ ωραία και μοντέρνα μαγιό, αλλά αυτό θα κάνει τα παιδιά τους να εξαφανίζονται κάτω από το νερό σε ελάχιστο χρόνο», εξηγεί η ειδικός.
Τα χρώματα νέον – τα λεγόμενα φωσφοριζέ – είναι αυτά που κάνουν την μεγαλύτερη αντίθεση τόσο σε πισίνες όσο και σε λίμνες. Στις πισίνες με ανοιχτό πάτο, το ροζ και το φωσφοριζέ πορτοκαλί ξεχώρισαν περισσότερο, ενώ τα λευκά και γαλάζια μαγιό λιγότερο. Τα σκούρα χρώματα όπως το μωβ και το μαύρο φαίνονταν μεν καλά, αλλά δεν συνιστώνται καθώς μπορεί να μας παραπλανήσουν θεωρώντας τα κάποια βρωμιά της θάλασσας, φύλλα ή σκιά.
Σε λίμνες και πισίνες με σκούρο πυθμένα, το πορτοκαλί φωσφοριζέ, το πράσινο φωσφοριζέ και το κίτρινο φωσφοριζέ ήταν τα πιο ορατά. Αντίθετα, το ροζ φωσφοριζέ στη λίμνη δεν ήταν αρκετά ορατό. Το λευκό ήταν ορατό, αλλά μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ως αντανάκλαση του φωτός στην επιφάνεια του νερού, οπότε επίσης δεν συνίσταται.
Στόχος της έρευνας ήταν πέρα από το να μας διδάξει να είμαστε πιο ορατοί, να μας δείξει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να βλέπουμε μέσα από το νερό. Δεν είναι όπως όταν κοιτάμε στον αέρα», λέει η Λίβινγκστον. «Γενικά, τα φωσφοριζέ χρώματα κατατάχθηκαν υψηλότερα σε όλες τις κατηγορίες».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη λίμνη, σε βάθος μόλις 60 εκατοστών, η ορατότητα έπεσε στο μηδέν σε όλα τα ελεγμένα χρώματα, μια καλή υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η χρήση σωσίβων σε ανοιχτά νερά για να κρατηθούν οι κολυμβητές στην επιφάνεια.
Υπενθυμίζεται ακόμη πως τα σωσίβια είναι μέτρο ασφαλείας. Τα βατραχοπέδιλα, οι αναπνευστήρες, τα βρεφικά πλωτά και άλλα φουσκωτά δεν είναι. Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω θα πρέπει επίσης να φορούν σωσίβια στις πισίνες, εάν ο ενήλικας που τα παρακολουθεί δεν είναι «στη διάθεση του παιδιού ανά πάσα στιγμή», εξηγεί η ΕΘνική Συμμαχία για την Πρόληψη του Πνιγμού (National Drowning Prevention Alliance).
Το χρώμα του μαγιό του παιδιού μας έχει νόημα όταν λαμβάνεται υπόψη από κοινού με όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Ο Μάριο Βιτόνε, πρώην ειδικός της ακτοφυλακής σε πνιγμούς, διαβεβαιώνει ότι το να ληφθεί υπόψη η ορατότητα των χρωμάτων του μαγιό ”δεν είναι κακή ιδέα” και ότι η αποφυγή των λευκών και μπλε ή γαλάζιων είναι μια λογική απόφαση, αλλά διστάζει να επιβεβαιώσει ότι τα φωσφοριζέ μαγιό είναι «πιο ασφαλή».
«Αν το χρώμα του μαγιό γίνει σημαντικό, πιθανότατα ο πνιγμός έχει ήδη συμβεί. Το να μπορούμε εύκολα να εντοπίσούμε ένα παιδί στον πυθμένα είναι καλό, αλλά προφανώς είναι καλύτερο να μην το αφήσουμε να φτάσει εκεί», επισημαίνει ο Βιτόνε.
«Ένα παιδί με γαλάζιο μαγιό που έχει κάνει μαθήματα κολύμβησης και κολυμπά σε καλά φυλασσόμενη πισίνα είναι πιο ασφαλές από ένα παιδί με κίτρινο φωσφοριζέ μαγιό που δεν έχει κάνει μαθήματα κολύμβησης, σε πισίνα που φυλάσσεται από ναυαγοσώστη ο οποίος δεν κολυμπά ποτέ», καταλήγει.