Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ακόμα και τρεις ζωές δεν αρκούν για να ανακαλύψεις όλες τις ομορφιές της Ελλάδας.

Υπάρχουν καλά κρυμμένοι θησαυροί την ύπαρξη των οποίων αγνοούν ακόμα και οι ντόπιοι μιας περιοχής. Ένας τέτοιος, όχι πολύ γνωστός θησαυρός που τραβάει τα βλέμματα όλων όσοι μαθαίνουν την ιστορία του είναι το «Χάος». Ένας κρατήρας σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η ιστορία του οποίου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Σε λίγες μέρες που θα αρθούν οι απαγορεύσεις και οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται και πάλι, είναι ευκαιρία να οργανώσετε μια εκδρομή  στην Καμάριζα, δίπλα στο Λαύριο (4 χιλιόμετρα η απόσταση). Εκεί θα δείτε ένα σπάνιο όσο και απόκοσμο μνημείο της φύσης, έναν κρατήρα σε σχήμα καρδιάς που σε αφήνει με το στόχο ανοιχτό.

Μύθοι και αλήθειες

Με διάμετρο πάνω από 120 μέτρα και βάθος περίπου 55 μέτρα το Χάος είναι ένα ερωτηματικό που ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Στην περίπτωσή του ο μύθος έχει μπερδευτεί με την αλήθεια, γι’ αυτό και οι εξηγήσεις που δίνονται για τη δημιουργία του ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Καταρχάς, τους συνωμοσιολόγους, καθώς η πιο ακραία εκδοχή που θα στεκόταν εύκολα στις «Πύλες» του ανεξήγητου» του Κώστα Χαρδαβέλα αναφέρει ότι για να δημιουργηθεί ο εν λόγω κρατήρας έβαλαν το χεράκι τους (ή ό,τι άλλο έχουν τελοσπάντων)… οι εξωγήινοι.  Μια δεύτερη θεωρία, λιγότερο ακραία αναφέρει ότι το Χάος δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Επειδή ούτε για τη συγκεκριμένη εξήγηση υπάρχει επιστημονική απόδειξη, παρά μόνο εικασίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και συντηρούν το μύθο του, εμείς λέμε να διαλέξουμε την τρίτη και πιο πειστική.

Σύμφωνα με αυτή, επειδή η περιοχή είναι γεμάτη υπόγειες στοές και μεταλλευτικά τούνελ που, ενδεχομένως, σχετίζονται γεωλογικά με το σημείο υπάρχει η εκτίμηση ότι το «Χάος» γεννήθηκε τη μέρα που κατέπεσε η οροφή ενός μεγάλου σπηλαίου.

Το «Χάος» είναι πλέον το αξιοθέατο της περιοχής κι ένας πολύ καλός λόγος για να ταξιδέψεις μέχρι την Καμάριζα για να το δεις. Εκτός από σπηλαιολόγους και αναρριχητές που το επισκέπτονται καθημερινά, το «Χάος» τραβάει σαν μαγνήτης και τους φυσιολάτρες οι οποίοι έχοντας ακούσει τόσα πολλά, θέλουν να δουν από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.

Ένα θαύμα που στο εσωτερικό του βρίσκει κανείς μέταλλα διαφόρων ειδών και σπάνια πετρώματα. Οι πιο παρατηρητικοί εντοπίζουν τις ζώνες πετρωμάτων, σχιστόλιθου και ασβεστόλιθου. Ο χώρος είναι περιφραγμένος, αλλά υπάρχουν και κάποια μικρά ανοίγματα, τα οποία καλό θα είναι να κάνετε ότι δεν τα βλέπετε γιατί κάθε προσπάθεια να εισέλθει κανείς είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ακόμα μία ονομασία

Η δεύτερη ονομασία του κρατήρα, «Το Χάος του Κίτσου», δεν είναι τυχαία. Ονομάστηκε έτσι από τον Κίτσο έναν φημισμένο λήσταρχο που δρούσε στην περιοχή κατά τον 19ο αιώνα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Κίτσος ήταν το πρωτοπαλίκαρο ενός αδίστακτου Ιταλού που εκμεταλλευόταν για δεκαετίες τα λατομεία του Λαυρίου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το «Χάος» κρατά στους κόλπους του πολλά μυστικά τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα. Λένε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανόν να αποτέλεσε μια πραγματική παγίδα για πολλά αρχαία ζώα κι ότι μια ανασκαφή θα είχε μεγάλο αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον.

Μια εικόνα του Χάους μας παρουσιάζουν τα βίντεο της ομάδας Up Drones. Δείτε τα επιβλητικά πλάνα και στην πρώτη ευκαιρία μην το σκεφτείτε καθόλου…Οργανώστε μια εκδρομή και δεν θα το μετανιώσετε.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα ερωτευτείτε τόσο πολύ ένα Χάος…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 2 =