εκκλησία

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, στην ιστορική Ι.Μ Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου και των προσκεκλημένων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του σπαρτιατικής καταγωγής μακαριστού Μητροπολίτη Κυθήρων κυρού Μελετίου Γαλανόπουλου, με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 50 ετών από την εκδημία του.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε στο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος αρχικά μίλησε για τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κάθε χριστιανός από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που αναφερόταν στην θαυμαστή μεταστροφή της Σαμαρείτιδος. Ακολούθως, σκιαγράφησε την ισχυρή προσωπικότητα και περιέγραψε το πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό έργο του προκατόχου του κυρού Μελετίου Γαλανόπουλου. Ιδιαίτερα για την προσφορά του στα Κύθηρα ανέφερε, ότι περιόδευε ανελλιπώς και στα 64 χωριά του νησιού, στάθηκε ακούραστος πνευματικός πατέρας για όλους τους κατοίκους, ενώ φρόντισε ανύστακτα για τις πιεστικές τότε ανάγκες των Κυθήρων, όπως ήταν η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε δεκάδες κοσμητικά επίθετα που αποδόθηκαν στον μακαριστό Μητροπολίτη από τους Κυθήριους, κατά τον συγκινησιακά φορτισμένο αποχαιρετισμό του, τον Μάιο του 1969.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και στο φετινό επετειακό έτος για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ακολούθησε μία καρδιακή αναφορά του στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Μελέτιο, τον οποίο είχε την τύχη να γνωρίσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Σπάρτη, όταν ο ίδιος ήταν αδελφός της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε αρχικά τους δύο Μητροπολίτες για την ολοπρόθυμη αποδοχή της πρόσκλησής του. Ξεκινώντας την αναφορά του για τον μακαριστό Ιεράρχη κυρό Μελέτιο Γαλανόπουλο τόνισε, ότι σε μία εποχή που υπάρχει πλεόνασμα αχαριστίας θα πρέπει να καλλιεργηθεί η αρετή της ευγνωμοσύνης. Στη συνέχεια μίλησε για την εμπειρία του ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, όπου σε κάθε βήμα του διαπίστωνε αφενός την αγάπη που έτρεφαν οι πιστοί προς τον κυρό Μελέτιο, αν και είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την εκδημία του, αφετέρου την ανεξίτηλη σφραγίδα του που άφησε στο νησί με το έργο του. Συνεχίζοντας ανέφερε την άριστη εντύπωση που απεκόμισε όταν, ως Αρχιμανδρίτης ο ίδιος, τον γνώρισε προσωπικά, προς το τέλος της ζωής του στη Μαγούλα, αφού διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν γλυκύτατο πνευματικό πατέρα, έναν άνθρωπο που μαγνήτιζε τον συνομιλητή του με τα λόγια του και έναν άρτια καταρτισμένο παιδαγωγό. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η μνήμη του να είναι αιώνια, να έχει θέση στα δεξιά του Κυρίου και να προσεύχεται εκεί που είναι για τη σωτηρία της ψυχής μας.

Η θρησκευτική τελετή ολοκληρώθηκε με την τέλεση Τρισάγιου στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος γεννήθηκε στη Μαγούλα της Σπάρτης στις 6 Ιουνίου 1892. Ήταν γόνος ιερατικής οικογένειας και αδελφός της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Λειψίας. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ως Διευθυντής Εκκλησιαστικών Σχολών. Επίσης υπηρέτησε ως εφημέριος της Ελληνικής κοινότητας του Μονάχου. Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο Νταχάου μέχρι το 1945. Το 1956 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κυθήρων, ενώ το 1969 απεχώρησε της ενεργού υπηρεσίας. Εκοιμήθη στη Σπάρτη στις 30 Μαΐου 1972. Άφησε πίσω του μεγάλη πνευματική και κοινωνική παρακαταθήκη στα Κύθηρα, όπως και πολύτιμο συγγραφικό έργο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − 4 =