Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις στο κλάδο της εστίασης όσον αφορά την άδεια του καταστήματος τόσο στα εστιατόρια όσο και στα café-bar, τι περιλαμβάνουν οι έλεγχοι και ποιες οι κυρώσεις αυτών; Σύμφωνα με την κ. Ελ. Παπαδοπούλου του Τμήματος Διοικητικών Κυρώσεων, της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του Δήμου Θεσσαλονίκης που απαντά στον ενημερωτικό ιστότοπο για την εστίαση Simposio.News είναι:
α) Οι συνηθισμένες παραβάσεις που βεβαιώνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (KYE) αφορούν λειτουργία καταστήματος χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, χωρίς άδεια κοινοχρήστου χώρου, χωρίς άδεια μουσικής. Επίσης βεβαιώνονται πολλές παραβάσεις του ΠΔ 180/79, λόγω μη τήρησης των όρων της κατεχόμενης άδειας από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης (π.χ. Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας καταστήματος, Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας μουσικής, για ηχορύπανση {πάνω από 80 db Καφε-Μπαρ ή πάνω από 100 db τα κέντρα διασκέδασης}, χρήση μουσικής με ανοικτές πόρτες και διατάραξη κοινής ησυχίας, αυθαίρετες κατασκευές, αυθαίρετες επεμβάσεις στα διατηρητέα κτίρια) και πολλές παραβάσεις για την ανάπτυξη περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων από αυτά που επιτρέπεται από την κατεχόμενη άδεια.
Οι κυριότερες διοικητικές κυρώσεις είναι οι παρακάτω:
- Λειτουργία καταστήματος χωρίς άδεια
Στην περίπτωση διαπίστωσης λειτουργίας καταστήματος χωρίς άδεια, εκδίδεται απόφαση σφράγισης.
Η απόφαση σφράγισης εκδίδεται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 Υγειονομικής Διάταξης, καθώς και του άρθρου 80 παρ. 6 Ν. 3463/06 (Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), σύμφωνα με το οποίο, «6. …για την παροχή της εντολής προς σφράγιση αυτών, αρμόδιος είναι ο δήμαρχος , ο οποίος οφείλει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη συνδρομή των προϋποθέσεων να λάβει τη σχετική απόφαση. Το ίδιο όργανο, εντός της αυτής προθεσμίας, παρέχει την εντολή για τη σφράγιση των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς άδεια.»
Σύμφωνα με το άρθρο 80 παρ. 3 του Ν. 3463/06 «Το κατάστημα λειτουργεί νόμιμα από το χρόνο χορήγησης της οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.».
2. Προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος.
Η άδεια λειτουργίας αφαιρείται προσωρινά για χρονικό διάστημα από 10 έως 60 ημέρες εφ’ όσον διαπιστωθούν εντός έτους τρεις (3) από τις παρακάτω παραβάσεις, οι οποίες περιγράφονται από το Π.Δ. 180/79, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε από τα Π.Δ. 457/90, 231/89, 36/94, 257/01 και 264/03:
- Χρήση μουσικής (ζωντανής ή μέσω στερεοφωνικού συγκροτήματος) χωρίς την ύπαρξη της προβλεπόμενης άδειας μουσικής.
- Απασχόληση προσωπικού χωρίς άδεια εργασίας.
- Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας καταστήματος.
- Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας μουσικής.
- Ηχορύπανση.
- Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών σε ανήλικους.
- Μη τοποθέτηση πινακίδας απαγόρευσης εισόδου σε ανηλίκους.
Επίσης η άδεια αφαιρείται προσωρινά για το ίδιο χρονικό διάστημα στη περίπτωση που διαπιστωθεί μία (1) παράβαση για τις παρακάτω περιπτώσεις:
- Επεισόδια αντικοινωνικού χαρακτήρα
- Διακίνηση ναρκωτικών
Η απόφαση σφράγισης εκδίδεται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 80 παρ. 6 Ν. 3463/06 (Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), σύμφωνα με τις οποίες, «6. ….για την προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ενός καταστήματος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και για την παροχή της εντολής προς σφράγιση αυτών, αρμόδιος είναι ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος Κοινότητας, ο οποίος οφείλει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη συνδρομή των προϋποθέσεων να λάβει τη σχετική απόφαση……»
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σύμφωνα με το άρθρο 57 του Ν. 4249/2014, <<«7Α. Η αστυνομική αρχή του τόπου της έδρας των κέντρων διασκεδάσεως και των καταστημάτων του άρθρου 1 παρ. 1 του π.δ. 180/1979 (Α΄ 46), καθώς και των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές διατάξεις προσφέρονται οινοπνευματώδη ποτά για άμεση εντός αυτών κατανάλωση, σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, αν βεβαιώνονται από αστυνομικούς συνολικά, εντός έτους, τρεις παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α΄ του π.δ. 180/1979, ως ισχύει. Αντίγραφο της απόφασης σφράγισης του καταστήματος και της σχετικής έκθεσης κοινοποιούνται αυθημερόν στον κατά τόπο αρμόδιο δήμο, ο οποίος οφείλει στο χρονικό αυτό διάστημα να εκδώσει την απόφαση αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Σε περίπτωση που αποφασισθεί από τον οικείο δήμο η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών, η σφράγιση διατηρείται και για τον πέραν των δέκα ημερών χρόνο.»
2. Οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 180/79, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε από τα Π.Δ. 457/90, 231/89, 36/94, 257/01 και 264/03, η άδεια λειτουργίας καταστήματος αφαιρείται οριστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Παραβίαση της τιθέμενης σφραγίδας από το κατάστημα, κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο το κατάστημα ήταν σφραγισμένο λόγω προσωρινής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.
- Τελεσίδικη καταδίκη κατόχου άδειας λειτουργίας κέντρου διασκέδασης ή καταστήματος για παραβάσεις άρθρου 2 παρ. 2 του ΠΔ 180/79.
Επίσης η άδεια λειτουργίας δύναται να αφαιρεθεί οριστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Αυξημένη παραβατικότητα μέσω συνεχόμενων προσωρινών αφαιρέσεων της άδειας λειτουργίας καταστήματος.
- Στην περίπτωση κατά την οποία έχουν πραγματοποιηθεί τρεις (3) σφραγίσεις του καταστήματος λόγω προσωρινής αφαίρεσης, και διαπιστώνεται νέα παράβαση σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από την έκτιση της τελευταίας σφράγισης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ τ.Α’ 87//07-06-2010) η αρμοδιότητα λήψης Απόφασης για την οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος, υπάγεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του κάθε Δήμου.
3. Ανάκληση άδειας λειτουργίας καταστήματος.
Η άδεια λειτουργίας καταστήματος ανακαλείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Κατόπιν εισήγησης του ελεγκτικού οργάνου σε περίπτωση παραβάσεων της Υγειονομικής Νομοθεσίας (άρθρο 9 του Ν. 4235/2014).
- Λόγω διαπίστωσης αυθαίρετων κατασκευών από τη Διεύθυνση Δόμησης & Πολεοδομικών Εφαρμογών (υπ’ αριθμ. 1354/1989 και 5875/1999 Αποφάσεις Σ.τ.Ε.)
- Τοποθέτηση Η/Υ εντός Κ.Υ.Ε. που είναι εφοδιασμένο με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, στο οποίο δεν υπάρχει η προβλεπόμενη άδεια παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, (υπ’ αριθμ. 3946/05 γνωμοδότηση Εισαγγελέα Πλημ/κων Θεσσαλονίκης και το υπ’ αριθμ. 41596/24-8-2006 έγγραφο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.)
- Ανάκληση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας του καταστήματος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (υπ’ αριθμ. 3/1981 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ τ.Β’ 20/19.1.1981)).
- Έλλειψη χώρου πάρκινγκ από Κέντρα Διασκέδασης (Π.Δ. 257/2001 (ΦΕΚ τ.Β’ 184/10-08-2001)).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ τ.Α’ 87//07-06-2010) η αρμοδιότητα λήψης Απόφασης για την ανάκληση άδειας λειτουργίας καταστήματος, υπάγεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του κάθε Δήμου.