Η εξόδιος ακολουθία του συγκυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα πραγματοποιείται σήμερα στην Τρίπολη, στις 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως και η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη στο χωριό Πικέρνι Αρκαδίας.
Την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι στον ιερό ναό Ταξιαρχών στο Γρανίτη Νευροκοπίου στη Δράμα θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον κυβερνήτη Στάθη Τσιτλακίδη, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε χθες, ρίχνοντας έτσι αυλαία στην τραγωδία με την συντριβή F-4 Phantom στην Ανδραβίδα.
Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πήγαν στο χωριό Γρανίτης στο Κάτω Νευροκόπι και συλλυπήθηκαν τους γονείς του 31 ετών νεκρού σμηναγού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ταυτοποίηση των δύο πιλότων έγινε μέσω DNA, από υλικό που είχε ληφθεί, ενώ και στα συντρίμμια είχαν βρεθεί στοιχεία που υποδήλωναν το τραγικό τέλος.
Τα σενάρια που μελετούν οι ειδικοί
Πολλά είναι τα σενάρια που μελετούν οι εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να ερευνήσουν τα όποια κομμάτια έχουν περισυλλεγεί, ωστόσο ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό η πτώση να οφείλεται σε κάποιον ακραίο ελιγμό.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη άσκηση την οποία εκτελούσαν οι πιλότοι του Phantom είναι αρκετά απαιτητική, καθώς είναι άσκηση τακτικών ελιγμών και εκτελείται ελάχιστα πάνω την επιφάνεια της θάλασσας και συγκεκριμένα στα 100 μέτρα.
Οι ιπτάμενοι δεν μιλούν μέσω ασυρμάτου προκειμένου να μην εντοπιστούν, μιας και στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνεται και προσβολή θαλάσσιου στόχου. Όπως αναφέρουν πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, πρόκειται για μία άσκηση που θέλει μεγάλη προσοχή, ενέχει κινδύνους και απαιτεί εγρήγορση και αφοσίωση.
Στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σενάρια είναι:
-μηχανική βλάβη
-ανθρώπινο λάθος
-τυχαίο γεγονός
Στο «μικροσκόπιο» των πραγματογνωμόνων, βρίσκονται:
-«κασέτα»: εικόνα και ήχος
-καταθέσεις πιλότων
O χάρτης που είχαν μαζί τους
Ανάμεσα στα ευρήματα και τα συντρίμμια του αεροσκάφους που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, την περασμένη Δευτέρα, ήταν και ο χάρτης που φέρουν οι πιλότοι στη στολή τους και τον οποίο χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις αναγκαστικής προσγείωσης.
Στη φωτογραφία που εξασφάλισε το Patrisnews, από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, φαίνεται ο χάρτης πάνω στον οποίο αποτυπώνεται η διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι πιλότοι, σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο χρειαζόταν να προσγειωθούν σε διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό που απογειώθηκαν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Phantom, δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας, θα έπρεπε να ακολουθήσουν την διαδρομή που τους υποδεικνύει ο χάρτης για να προσγειωθούν στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας.
Την ίδια ώρα, πλέον θεωρείται σχεδόν απίθανο να βρεθούν ατόφια κομμάτια από το αεροσκάφος, ενώ οι ειδικοί δεν περιμένουν τίποτα από τον καταγραφέα του Phantom. Και αυτό γιατί ακόμη και αν βρεθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει καταστραφεί, καθώς δεν έχει θωράκιση για να αντέχει σε πιθανή πρόσκρουση.
Ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης ενός μαχητικού αεροσκάφους, όπως το Phantom, αντικαθιστά το μαύρο κουτί των πολιτικών αεροσκαφών, όμως, έχει διαφορετικό λόγο ύπαρξης. Για την ακρίβεια, καταγράφει ήχο και εικόνα προκειμένου να αξιοποιείται στην ενημέρωση των πιλότων μετά τις πτήσεις, ώστε να επισημαίνονται πιθανά λάθη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το ζητούμενο είναι να χαρτογραφήσουν τον βυθό της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο. Ανοιχτά από το Κατάκολο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες όπου το βάθος φτάνει τα 1.000 μέτρα και αν βρεθεί ένας από τους δύο κινητήρες, οι ειδικοί θα μπορούν να καταλάβουν εάν ήταν σε λειτουργία πριν το F-4 συντριβεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ΓΕΕΘΑ να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.
Το πόρισμα θα ρίξει φως
Τα αίτια του δυστυχήματος θα καθοριστούν από το πόρισμα που θα συντάξουν οι εμπειρογνώμονες. Η πρώτη φάση είναι το ευχάριστο σενάριο να επαρκούν τα ευρήματα από τα κομμάτια του αεροσκάφους που έχουν περισυλλεγεί ώστε να μπορέσουν οι εμπειρογνώμονες να φτιάξουν το πόρισμα.
Εναλλακτικά, στη δεύτερη φάση, θα πρέπει να περισυλλεγεί το αεροσκάφος, δηλαδή να μαζέψουν τους δύο κινητήρες και το μεγαλύτερο μέρος της ατράκτου.