Άποψη της Κομπονάδας από το σημείο όπου έχουν βυθιστεί οι κίονες.

Σε συνέχεια του άρθρου του Άρη Τσαραβόπουλου για τον χαμένο ναό της Αφροδίτης, που δημοσιεύσαμε πρόσφατα, ο αρχαιολόγος μοιράζεται εκ νέου μαζί μας τις σκέψεις του για τις γενικότερες επιπτώσεις του μεγάλου σεισμού του 365 μ.Χ. στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής ακτής.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσαραβόπουλο, η γεωμορφολογία μιας περιοχής που εκτείνεται από τον Άσπρογα έως τον Χαλκό, υπέστη μεταβολές, απόρροια των εμφανών κατακρημνίσεων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μετά τον σεισμό. Φαίνεται δε, πως τα ευρήματα των κιόνων στον βυθό της Κομπονάδας σχετίζονται με την ύπαρξη αρχαίου ναού, που καταβαραθρώθηκε μαζί με μέρος της ακτής που αποκολλήθηκε και βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή.

Διαβάστε πιο κάτω το πλήρες άρθρο του κυρίου Τσαραβόπουλου, συνοδεία οπτικού υλικού από τον βυθό της Κομπονάδας.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δημοσίευση την 15η Νοεμβρίου του κειμένου του άρθρου στο οποίο διατυπώνεται μια υπόθεση για την θέση στην οποία θα βρισκόταν το ιερό και ο ναός της Αφροδίτης στα Κύθηρα.

Η υπόθεση στηρίζεται στην διαπίστωση των εκτεταμένων μεταβολών της ανατολικής ακτής του νησιού που επήλθαν ως συνέπεια του μεγάλου σεισμού του 365 μ.Χ.. Στη συζήτηση που είχαμε με τους συντάκτες του Kythera.News για το δημοσιευμένο άρθρο, σας ανέφερα ότι όλη η νότια ανατολική ακτή από τον Άσπρογα, το Καλαδί και τον λόφο του Μανταλά έως τον Χαλκό των Κυθήρων παρουσιάζει έντονα σημάδια κατακρήμνισης.

Οικοδομικό υλικό (παραλληλεπίπεδοι λιθόπλινθοι) στον υποθαλάσσιο χώρο γύρω από τους κίονες.

Νότια της Κομπονάδας, στη θάλασσα, 30-40 μέτρα από την ακτή, στον βυθό υπάρχουν πολλές κολώνες μονολιθικές και πολλοί παραλληλεπίπεδοι λιθόπλινθοι. Τον χώρο μας τον υπέδειξε ο ακούραστος ερευνητής Αλέκος Καστρίσιος. Οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι της Γκέλης Φράγκου όταν πήγαμε με τον φίλο Γιάννη Φαρδούλη να κάνουμε μια πρόχειρη αυτοψία.

Οι κίονες που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο στο νότιο τμήμα της παραλίας της Κομπονάδας.

Οι κίονες, μονολιθικοί, μπορεί να χρονολογηθούν στα αρχαϊκά χρόνια αφού επιφανειακά διαφαίνεται ότι φέρουν ραβδώσεις. Το σύνολο, κιόνων και λιθόπλινθων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί πρέπει να ανήκει σε σημαντικό αρχαίο κτίριο ή ναό. Η ίδρυση στην περιοχή ελαφρώς δυτικά του σημαντικού χριστιανικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα της ιερότητας του χώρου.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Άρης Τσαραβόπουλος»

Κεντρική Φωτογραφία: Άποψη της Κομπονάδας από το σημείο όπου έχουν βυθιστεί οι κίονες. 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 4 =