Σάβ, 26 Απρ 2025
17.5 C
Cythera

Τα Αντικύθηρα τίμησαν τον Πολιούχο τους Άγιο Μύρωνα

Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος στο μικρό νησί των Αντικυθήρων, όπου τυγχάνει Πολιούχος και Προστάτης.

Ο φετινός εορτασμός δεν περιελάμβανε το παραδοσιακό κρητικό γλέντι λόγω του κορωνοϊού, ενώ η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε (για πρώτη φορά) στον Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους Ποταμού, καθώς ο Ναός και τα μοναστηριακά κτίσματα του Αγ. Μύρωνος τελούν υπό ριζική ανακαίνιση με δαπάνες του κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Αφ΄εσπέρας (16/8) τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον υπαίθριο χώρο προ της πηγής του Αγιάσματος του Αγίου Μύρωνος, όπου βρέθηκε η Ιερή του Εικόνα από τους Κρήτες κατά τον 16ο αι. (;) και στη συνέχεια, με κατάνυξη και ευλάβεια, λιτανεύθηκε η Ιερή Εικόνα και το Ιερό του Λείψανο, εν πομπή, μέχρι τον οικισμό του Ποταμού (4,5 χλμ) προηγουμένου του Σεβ/του Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ανήμερα της εορτής 17/8 τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους και ακολούθησε λιτάνευση στα γραφικά σοκάκια και το λιμάνι του παραλιακού οικισμού. Παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Γεώργιος Χαρχαλάκης καθώς και μικρή αντιπροσωπεία Κρητών προσκυνητών, που κατ΄ έθος παρίστανται στον εορτασμό του Αγίου.

Έψαλλαν μελωδικότατα οι Πρωτοψάλτες κ. Ιωάννης Τσούνης και κ. Νικόλαος Ταπραντζής.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο έργο της εκ θεμελίων ανακαίνισης του Ναού και των Μοναστηριακών κτισμάτων του Αγ. Μύρωνος στα Αντικύθηρα, έργο που επιτελείται ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 με δαπάνες και χορηγία του ευγενούς κ. Αθανασίου Μαρτίνου, Πολιτικού Διοικητού του Αγ. Όρους. Τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου αυτού για το νησί και την διαρκή ευλογία που παρέχει ο Άγιος Μύρων στα Αντικύθηρα και τους κατοίκους τους. Κατα τη διάρκεια των εργασιών, ανακαλύφθηκε εγχάρακτη επιγραφή που ταυτίζεται με τα εγκαίνια της Μονής και αναγράφει «1693 Οκτωβρίου 4», δημιουργώντας νέα ιστορικά δεδομένα για μια περίοδο άγνωστη για το νησί στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Όπως προκύπτει από την μέχρι σήμερα έρευνα της αρχιτεκτονικής δόμησης, πρόκειται για μια φρουριακού χαρακτήρα Μονή της περιόδου της Ενετοκρατίας που συνδέεται με ένα σημαντικό κύμα προσφύγων από την Κρήτη προς τα Επτάνησα μετά την πολυετή πολιορκία του Χάνδακα (Ηράκλειο) (1648-1669) και τη συνακόλουθη κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε δέηση υπέρ των πυροπλήκτων, σεισμοπλήκτων και πλημμυροπαθών αδελφών μας, ενώ ιδιαιτέρως δεήθηκε για την λύση της πολυετούς ανομβρίας που μαστίζει τα νησιά μας. Ευχήθηκε, τέλος, του χρόνου ο εορτάσμος να πραγματοποιηθεί με λαμπρότητα στο ανακαινισμένο Μοναστήρι του Αγίου.

 

 

 

 

Φωτoφραφίες: Ανδρέας Χαρχαλάκης

Δημοφιλή Άρθρα

Οι βασικές διαφορές μεταξύ Χριστιανών Ορθοδόξων και Καθολικών

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ενωμένη με τους Καθολικούς μέχρι...

Δύο νέες θέσεις ιατρών προκηρύσσει το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων – «Τριφύλλειο»

Δύο νέες μόνιμες θέσεις ιατρών προκηρύσσει το Γενικό Νοσοκομείο...

Χριστός Ανέστη! Είμαστε ξανά μαζί σας, πιο γρήγοροι από ποτέ

Η ομάδα του Kythera.News σας εύχεται από καρδιάςΚαλό Πάσχα...

Κύθηρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση-φάντασμα με αρχηγό παπά και στόχο τα παγκάρια

Εξαρθρώθηκε τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 1ης Απριλίου μετά...

Η γύρα της Παναγίας στον Καραβά και την Πλατειά Άμμο

Με κατάνυξη και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε και φέτος στα πλαίσια...
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img