syriza-synedrio

Μας αφορά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Ναι, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει και τι ψηφίζει ο καθένας μας. Τα κόμματα αποτελούν δομικό στοιχείο της δημοκρατίας και οι εσωτερικές εξελίξεις σε αυτά επηρεάζουν τις ζωές μας.

Ας ξεκινήσουμε από τη σημειολογία: Η πιο αναβαθμισμένη παρουσία κόμματος που έστειλε εκπρόσωπό του για χαιρετισμό, ήταν από τη ΝΔ! Έστειλε τον γραμματέα του κόμματος κ. Παύλο Μαρινάκη. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μαρινάκης είχε κάνει ένα τουλάχιστον άστοχο tweet στο παρελθόν («Τσίπρα, αν ζούσαμε στον εμφύλιο, από μένα θα πήγαινες»). Το ΚΚΕ δεν έστειλε κανέναν (αν και είχε στείλει στο συνέδριο της ΝΔ το 2017), ενώ το ΚΙΝΑΛ περιορίστηκε στο να στείλει τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Δημήτρη Μάντζο. Επίσης χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, η συμπρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων, Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα και ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς (ο μόνος που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό).

Είναι καλό να συζητούν τα κόμματα, έστω και με αυτό τον τρόπο; Ναι, πολύ περισσότερο που οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο πολιτικός πολιτισμός και οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας (ανεξάρτητα από τις υπαρκτές διαφορές τους), είναι κάτι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη στην Ελλάδα

Πάμε στο ίδιο το συνέδριο: Η κυριαρχία του κ. Τσίπρα ήταν απόλυτη και αναμένεται αυτή να γίνει ακόμα πιο εμφανής με την απευθείας εκλογή από τα μέλη του κόμματος του ιδίου, αλλά και του συνόλου της Κεντρικής Επιτροπής.

Αφορά τους πολίτες ο τρόπος που θα εκλεγεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον όχι. Σίγουρα τους αφορά όμως ποιοι θα αποτελέσουν τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος. Όπως λέμε στα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια», δεν γίνεται η ίδια ομάδα που έχασε στις εκλογές του 2019, να κερδίσει το 2023 (ή όποτε γίνουν οι εκλογές). Εφόσον δεν αλλάζει ο προπονητής (ο κ. Τσίπρας δηλαδή), πρέπει να αλλάξει μέρος (μεγάλο ή μικρό) της τότε ηγετικής ομάδας.

Οι δυο ομιλίες του κ. Τσίπρα στο συνέδριο (στην έναρξη και στο κλείσιμο), μας προδιαθέτουν για μεγάλες αλλαγές, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί… Όμως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνομιλούν με τον κ. Τσίπρα, μου επεσήμαιναν ότι οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ (δηλαδή το ότι προτιμήθηκε με μεγάλη διαφορά ο «νέος» κ. Ανδρουλάκης έναντι των «παλιών» κκ. Παπανδρέου και Λοβέρδου), υποδεικνύουν ότι οι πολίτες θέλουν αλλαγή στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Σε όλα τα συνέδρια όλων των κομμάτων, δύο είναι τα βασικά ζητήματα: Η εκλογή νέας ηγεσίας και η πολιτική – ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί στις 15 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, είναι σαφής μια μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς με αναφορές και στην κεντροαριστερά. Προσωπικά, σημείωσα την αναφορά του κ. Τσίπρα στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου (κάτι νέο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να ερμηνευτεί και σαν αποτέλεσμα στροφής στον ρεαλισμό λόγω και της προηγούμενης κυβερνητικής τετραετίας).

Επίσης, στα κείμενα που έγιναν γνωστά, αλλά και στις ομιλίες στελεχών, υπήρξαν για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση αναφορές σε θέματα-ταμπού για τη ριζοσπαστική αριστερά. Οι αναφορές στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οι λέξεις «ισόρροπη ανάπτυξη» και «δίκαιο κέρδος», βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του προβληματισμού, δίπλα στις παραδοσιακά αριστερές αναφορές για θέματα δικαιωμάτων, ισότητας, αλληλεγγύης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα κόμμα πιο αρχηγικό, αλλά και λιγότερα εξαρτημένο από ορισμένες «ομάδες». Παραμένει κυριαρχικά στον χώρο της αριστεράς, κάνοντας όμως ορισμένα «βήματα» προς την κεντροαριστερά. Όμως, τους πολίτες αφορά αν θα γίνει και ένα κόμμα πιο κοντά τους, ένα κόμμα που θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό, ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και χωρίς παλιές «παρωπίδες». Οι δηλώσεις στο Συνέδριο ήταν θετικές. Οι πράξεις; Οι απαντήσεις θα δοθούν προσεχώς…

Του Γιάννη Κορωναίου

Δημιουργός του άρθρου:

Δημοσιογράφος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve − 9 =