syriza

Για παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στις εξελίξεις γύρω από την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Σε ανακοίνωσή της, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναφέρει:

«Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του “επιτελικού κράτους”».

Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του.

Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

ΤΟ «ΟΧΙ» του Αποστολάκη

Προηγήθηκε η δήλωση του ίδιου του Ευάγγελου Αποστολάκη ότι δεν αποδέχεται το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αφού προηγουμένως είχε ανακοινωθεί το ονομά του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον κατάλογο των νέων μελών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση καθώς είχε τεθεί ως προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση.

«Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης στο ieidiseis.gr.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν, ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει αντικατάσταση του κ. Αποστολάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και πως τις αρμοδιότητές του θα αναλάβει προσωρινά, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του ονόματος του πρώην υπουργού Άμυνας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο νέο κυβερνητικό σχήμα είχε προκαλέσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, είχε προηγηθεί συζήτηση του κ. Αποστολάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγές της Κουμουνδούρου χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι «μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε […] δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία». Συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία».

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.

Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.

Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟ από το 2003 έως το 2004.

Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013 παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Έθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο. Παρέμεινε στο αξίωμα αυτό έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + fifteen =