Κυρ, 11 Ιαν 2026
13.3 C
Cythera

ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους, τί ακριβώς συμβαίνει στα Κύθηρα με τις επανειλημμένες αφίξεις προσφύγων;».

Κοινή δήλωση των συναρμόδιων Τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου (Εξωτερικών), Θοδωρή Δρίτσα (Άμυνας), Νεκτάριου Σαντορινιού (Ναυτιλίας), Γιώργου Ψυχογιού (Μεταναστευτικής Πολιτικής), για τις αφίξεις προσφύγων στα Κύθηρα.

Σε κοινή δήλωση για τα περιστατικά με τους Κούρδους πρόσφυγες στα Κύθηρα προέβησαν οι συναρμόδιοι Τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Για τρίτη συνεχή φορά μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες, πολυμελής ομάδα Κούρδων προσφύγων αποβιβάστηκε σε παραλία των Κυθήρων. Με κυβερνητικές εντολές οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, χειρίζονται το σοβαρό αυτό ζήτημα με αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια, με πανικό, με αυταρχισμό και με αδιαφορία απέναντι στην εθνική και διεθνή νομιμότητα, καθ’ υπέρβαση μάλιστα στοιχειωδών κανόνων ανθρώπινου πολιτισμού.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής -μεταξύ πολλών άλλων- αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει οργανωθεί κανένα σχέδιο υγειονομικού ελέγχου και βοήθειας των ανθρώπων αυτών, αλλά ούτε και στοιχειώδους ενεργοποίησης για τη σίτιση και τη διαμονή τους. Το Κράτος αδιάφορο, η Περιφέρεια απούσα. Το ίδιο και η Εκκλησία. Μία φορά μόνο με πρωτοβουλία αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Κυθήρων, προσφέρθηκε ένα γεύμα. Ενεργοί πολίτες των Κυθήρων με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, προσπαθούν να καλύψουν το κενό με τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα αναγκαία είδη, συχνά όμως παρεμποδιζόμενοι στο έργο τους αυτό από τις τοπικές αρχές, οι οποίες δρουν με αυστηρές και δεσμευτικές κυβερνητικές εντολές.

Όσο για τη στοιχειώδη ανταπόκριση στην υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να κινήσει τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες παραλαβής αιτήσεων ασύλου από όσες και όσους το επιθυμούν και το δικαιούνται, ούτε λόγος! Να σημειωθεί επίσης, ότι μεταξύ των προσφύγων αυτών, συμπεριλαμβάνονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες και παιδιά.

Παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα, παρά τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις δικές μας παρεμβάσεις, η συμπεριφορά της Κυβέρνησης και των Αρχών του ελληνικού Κράτους  παραμένει ίδια, δηλαδή εχθρική, μυστικοπαθής και εκτός κανόνων νομιμότητας.

Επιτέλους, τί ακριβώς συμβαίνει στα Κύθηρα; Θα δώσει υπεύθυνες και επίσημες εξηγήσεις η Κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να σιωπά; Και το κυριότερο: θα ανταποκριθεί στις εκ του νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων υποχρεώσεις της ή θα εκθέσει διεθνώς για μία ακόμα φορά τη χώρα για την παραβίασή τους; Περιμένουμε άμεσες και σαφείς απαντήσεις».

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα»: Κοπή πίτας

Ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η...

Το Δόγμα Μονρόε και η Βενεζουέλα

Το 1823 δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός. Δεν κινήθηκαν...

Τριφύλλειο Ίδρυμα: Βράβευση αριστούχων αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείου Κυθηρίων

Έγιναν και φέτος οι από ετών καθιερωμένες βραβεύσεις των...

Δήμος Κυθήρων: Απάντηση για τα κληροδοτήματα και τα δημοτικά ακίνητα

Με μια εκτενή και ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, η Δημοτική...

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur

Στην έγκριση της υπογραφής της συμφωνίας με τη Mercosur...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img