Την κούρσα ανόδου συνεχίζουν οι τιμές των υγρών καυσίμων και μεθεόρτια, καθώς όλο και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στη… λίστα με κόστος αμόλυβδης πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ ανησυχητική είναι η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, καθώς συνδέεται με τα κόστη παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Ετσι σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης (Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων) έχει ανέλθει στο 1,967 ευρώ το λίτρο, έχοντας αυξηθεί κατά 10,4 λεπτά σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή στις αρχές Ιουλίου.
Όμως, ως γνωστόν, η μέση τιμή ιδίως σε νησιωτικούς προορισμούς βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από 2 ευρώ εδώ και πολλές ημέρες. Πλέον οι νομοί με μέση τιμή από 2 ευρώ και πάνω ανέρχονται σε 18 (Αιτωλακαρνανίας, Γρεβενών, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ρεθύμνης, Σάμου, Φωκίδος, Χανίων), ενώ και στα πρατήρια των εθνικών οδών έχει ξεπεραστεί το όριο των 2 ευρώ. Την πρωτιά με τις υψηλότερες τιμές εξακολουθούν να έχουν οι Νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, που έχουν σπάσει προ πολλού το φράγμα των 2 ευρώ, με μέση τιμή στα 2,216 ευρώ/λίτρο και στα 2,125 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.
Οι πιο ακραίες τιμές εμφανίζονται και πάλι στη νησιωτική χώρα, όπως ενδεικτικά στην Αστυπάλαια (2,250), στην Κάλυμνο (2,265), στους Λειψούς (2,290), στη Σίφνο (2,305), σε Κουφονήσι και Φολέγανδρο (2,320), στη Σύμη (2,340), στη Νίσυρο (2,349), στη Σαντορίνη και στην Αμοργό (2,350), στην Πάτμο (2,355), στη Σχοινούσα (2,400), στη Μήλο (2,450) και αλλού.
Πάντως, πάνω από 2 ευρώ έχει φτάσει η αμόλυβδη και σε αρκετές περιοχές της Αττικής αλλά και του Πειραιά, καθώς και στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα.
Σημαντική άνοδος στο diesel
Συγχρόνως, σε συνεχή άνοδο βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης (diesel) τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας περαιτέρω πιέσεις στην ήδη ακριβή αγορά καθώς αφορά τα κόστη σημαντικών παραγωγικών κλάδων (όπως αγροτών και κτηνοτρόφων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και μεταφορών).
Η μέση πανελλαδική τιμή του diesel φτάνει πλέον το 1,742 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά σχεδόν 16,3 λεπτά από τις αρχές Ιουλίου (+10,3%).
Οπως με την αμόλυβδη έτσι και στο πετρέλαιο κίνησης οι πιο υψηλές μέσες τιμές εμφανίζονται στους Νομούς Κυκλάδων με 1,944 ευρώ/λίτρο και Δωδεκανήσου με 1,858 ευρώ/λίτρο, ενώ σε επίπεδα άνω του 1,8 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή και στους Νομούς Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και Φωκίδας.
Η τιμή του πετρελαίου αναφοράς, του αργού, διαμορφωνόταν χθες κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι, από τα σχεδόν 88 δολάρια της προηγούμενης εβδομάδας. Θυμίζουμε ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι λιανικές τιμές των καυσίμων ήταν λίγο υψηλότερες, αν και το αργό βρισκόταν σε συνεχή άνοδο στις διεθνείς αγορές με τιμές που είχαν φτάσει έως και τα 122 δολάρια.
Οι ανατιμήσεις δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει και για σήμερα η αγορά αναμένει νέα μικρή αύξηση στις τιμές χονδρικής στην αμόλυβδη, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης προβλέπεται σημαντική μείωση μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων, διακυμάνσεις που θα αποτυπωθούν στις νέες παραγγελίες και θα φτάσουν έως την αντλία.
Επιστροφή πάνω από τα 100 ευρώ
Στο μεταξύ, σε υψηλότερα έναντι των προηγούμενων ημερών επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα οι χονδρεμπορικές τιμές στην Ευρώπη, έχοντας επιστρέψει σε επίπεδα άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις περισσότερες αγορές.
Και η ελληνική αγορά ακολούθησε, και με αύξηση κατά 16,63% επανέρχεται σήμερα με τιμή στα 102,78 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 88,12 ευρώ χθες και 89,97 ευρώ προχθές.
Πάντως και χθες η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (στον ολλανδικό κόμβο TTF) ξεκίνησε από υψηλό στα 42,5 ευρώ/μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει αργότερα κοντά στα 38 ευρώ.
Οι νέες, απότομες αναταράξεις στην αγορά αερίου (σ.σ.: αντίστοιχες σημειώθηκαν στις 9/8) αποδίδονται και πάλι στην επικείμενη απεργία των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις LNG στη μακρινή Αυστραλία, η έναρξη της οποίας έχει προγραμματιστεί για αύριο, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε λευκό καπνό.
Για ακόμη μια φορά καταδεικνύεται πόσο οριακές είναι οι ισορροπίες στις αγορές ενέργειας καθώς και ότι η κρίση δεν έχει περάσει οριστικά, ενώ πλέον η ανησυχία μεταφέρεται στον ερχόμενο χειμώνα.