Την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημερώνει σήμερα η Ελένη Τουλουπάκη. Η πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκεται στο Στρασβούργο, προκειμένου να εκθέσει στους ευρωβουλευτές της επιτροπής -μεταξύ αυτών είναι ο Στέλιος Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο ανεξάρτητος, πλέον, Γιώργος Κύρτσος– τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη με το σκάνδαλο του φαρμακευτικού κολοσσού και πώς κατέληξε η ίδια να διώκεται.
Σύμφωνα με το Euractiv Ελλάς, η κ. Τουλουπάκη θα ζητήσει την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. στην υπόθεση, η οποία συνδέεται άμεσα με το καθεστώς του κράτους δικαίου στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η δικαστικός που ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας, καθώς και τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έχει λάβει προθεσμία από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών στην υπόθεση του σκανδάλου και αναμένεται να απολογηθεί στις 16 Μαρτίου.
► Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία εντός της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την αναστολή των δικαιωμάτων του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, μετά από πρόταση του αρχηγού του ΕΛΚ.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έχει προτείνει αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του Έλληνα ευρωβουλευτή ως μέλους της ομάδας. Για να περάσει η πρότασή του, θα χρειαστούν οι ψήφοι των δύο τρίτων από τους ευρωβουλευτές που θα παρευρεθούν στην ψηφοφορία.
Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι δεν είναι όλοι οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές στην γραμμή Βέμπερ.
Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του στην ομάδα πριν την ψηφοφορία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Ν.Δ. για δυσφήμιση της χώρας, ανέφερε ότι η Novartis κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει 345 εκατομμύρια δολάρια στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.