“Προκαταβολή 20% της ζημιάς της πληττόμενης επιχείρησης πλέον καταβάλλεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά την επέλαση της θεομηνίας με το νέο πλαίσιο.”
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
“Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για την στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση” (4η συνεδρίαση – β΄ανάγνωση).
Να σημειωθεί, όπως είπε ο υπουργός “ότι με το το προϊσχύον καθεστώς, λοιπόν, η εν λόγω επιχορήγηση δινόταν – κατά βάση – σε ποσοστό 30% της εκτιμηθείσαςζημιάς – μετά από 3 ή και περισσότερα έτη.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που η επιχορήγηση έφτανε στους δικαιούχους – πληττόμενους επιχειρηματίες – ακόμα και μετά από 5 έτη.”
Παράλληλα όπως σημείωσε “μέχρι τώρα, για τον “Ιανό” που έπληξε, κυρίως, τρεις (3) περιφέρειες και περιοχές είκοσι τριών (23) δήμων, διατέθηκαν ή εξασφαλίστηκαν:
• Περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στο πλαίσιο των παραχωρήσεων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
• 41,6 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για άμεση αντιμετώπιση των ζημιών και των αναγκών αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• 89,5 εκατ. ευρώ προς τις περιφέρειες για τις αποκαταστάσεις υποδομών και δικτύων, μέσω των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• 23 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για έργα άμεσης αντιμετώπισης ζημιών σε οδικά δίκτυα και υποδομές, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
• Περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και αποκατάσταση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• Περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ έλαβαν 7.817 επιχειρήσεις από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χωρίς να έχουν μείωση τζίρου, αλλά ως στήριξη λόγω “Ιανού”, από το Υπουργείο Οικονομικών.
• 38,1 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 4.764 επιχειρήσεις, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
• 46,6 εκατ. ευρώ προς τον πρωτογενή τομέα για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ μετά την οικονομική ενίσχυσή του από το Υπουργείο Οικονομικών.
• Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις των αρδευτικών δικτύων και υποδομών των ΤΟΕΒ, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο παραγωγικός προγραμματισμός, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών, με πόρους του Υπουργείου Οικονομικών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αντίστοιχα.
• 16,6 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
• 27,7 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 6.217 κατοικίες, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
• 43 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.
Αντίστοιχη ήταν και η αντιμετώπιση προς τη σεισμόπληκτη Σάμο, όπου επλήγησαν οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, και σε αρκετά μικρότερο βαθμό αυτός της Ικαρίας.
Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, έχουν διατεθεί ή δεσμευθεί:
• 10 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα, υποδομές και λιμένες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
• 7,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου και Ικαρίας για τις πρώτες αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, καθώς και για την προώθηση της διαδικασίας κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• Περίπου 1 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου για προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες από την ΚΤΥΠ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και για αντιμετώπιση προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
• 2,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
• Περίπου 100 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.
• 1,1 εκατ. ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και μνημεία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως θα παρατηρήσατε και στις δύο περιπτώσεις σημείωσα τους πόρους που έχουν διατεθεί ή δεσμευθεί “μέχρι τώρα”, και αυτό διότι δεν σταματάμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε.
Παρακολουθούμε από κοντά τη διαδικασία στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες, όπου χρειαστεί επεκτείνουμε την στήριξη και προβαίνουμε σε πρωτοβουλίες για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά καιεπιχειρήσεις στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.”