Στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στους χώρους τους αθλητισμού, του πολιτισμού, της εργασίας και της καθημερινότητας, καθώς και στην ενθάρρυνση να μην μένουν κρυφά τέτοια περιστατικά, επικεντρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση «Σπάμε τη Σιωπή» που διοργάνωσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πιο ηχηρή τη συμμετοχή της Σοφίας Μπεκατώρου.
Στην εκδήλωση που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μεγάλη ανταπόκριση, συμμετείχαν εκτός από την κ. Μπεκατώρου (η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εκδήλωση μετά τις προσωπικές της αποκαλύψεις) η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Ελίζα Βόζεμπεργκ, η κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στα στερεότυπα, στην εκπαίδευση, στη νομοθεσία, στην οικογενειακή κουλτούρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.
Η κ. Μπεκατώρου ερμηνεύοντας την απόφασή της να μιλήσει, είπε ότι «ως θύμα τέτοιου τραύματος, ένιωθα πως κάποια στιγμή έπρεπε να πάρω την απόφαση, μέσα από την εμπειρία μου, να προστατεύσω άλλα παιδιά».
«Μέσω του αθλητισμού – πρόσθεσε η ολυμπιονίκης – βρήκα το κουράγιο και το σθένος να ορθώσω το ανάστημά μου απέναντι σε έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερη εξουσία από εμένα, και να μαζέψω τα κομμάτια του εαυτού μου για να λειτουργήσω εποικοδομητικά στο κοινωνικό σύνολο και όχι αυτοκαταστροφικά».
Η κ. Βόζεμπεργκ επέμεινε στην ανάγκη «να αλλάξουν οι νοοτροπίες οι οποίες αναπτύσσονται σε δύο ‘φυτώρια’, στην οικογένεια και στο σχολείο».
Η Έλενα Κουντουρά έδωσε έμφαση στην ανάγκη να κυρωθεί από το Συμβούλιο η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς «είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την τιμωρία των αυτουργών».
Τέλος, η κ. Ξενογιανακοπούλου μίλησε για τους χώρους εργασίας και τον φόβο που υπάρχει, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
«Υπάρχει ο φόβος του εργαζομένου να χάσει την δουλειά του, ενώ στους χώρους εργασίας υπάρχει ανισότητα των σχέσεων και της κατάχρησης εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης είναι ένα θέμα που «απαιτεί κοινή και οριζόντια αντιμετώπιση για την εξάλειψή του και δεν επιδέχεται πολιτικής αντιπαράθεσης».