souvlaki

Το σουβλάκι, η αγαπημένη συνήθεια του Ελληνα, έχει γίνει είδος πολυτελείας με τις ανατιμήσεις σε όλα τα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη το σουβλάκι έφτασε να πωλείται σήμερα προς 3,6 ευρώ και αύριο η τιμή του θα φτάσει τα 3,9 ευρώ. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες σουβλατζίδικου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», έκαναν την σοκαριστική πρόβλεψη που όλοι απεύχονται: Το σουβλάκι την επόμενη εβδομάδα θα φτάσει να πωλείται προς 4,5 ευρώ. «Το πιτόγυρο», απαντούν οι ίδιοι.

Μάλιστα, γνωρίζουν ότι αύριο, Τρίτη, μόλις η τιμή στο σουβλάκι φτάσει τα 3,9 ευρώ θα έχουν μια πτώση στις πωλήσεις τους περίπου 30% με 40%. «Οχι γιατί αυτή θα είναι η αντίδραση του κόσμου προς το προϊόν αλλά γιατί δεν θα μπορούν να το αγοράσουν πια», εξηγούν οι μαγαζάτορες.

Στο ερώτημα τώρα γιατί το σουβλάκι έφτασε να πωλείται σε αυτές τις εξωφρενικές τιμές, οι ίδιοι απαντούν «μπορεί να έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία αλλά έχουμε πόλεμο και στα τρόφιμα. Η γραμμή από τους προμηθευτές μας είναι ότι “κάθε εβδομάδα θα σας ενημερώνουμε αν υπάρχουν υλικά και ποια θα είναι η νέα τους τιμή”», απαντούν, στην προσπάθειά τους να δώσουν μια απάντηση για τις ανατιμήσεις – «φωτιά».

Οι ίδιοι μάλιστα εξηγούν πόσο αγόραζαν και πόσο αγοράζουν τώρα: Παίρναμε το ηλιέλαιο το καλοκαίρι που πέρασε 0,73 ευρώ το λίτρο, αυτή τη στιγμή το παίρνουμε στα 3 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η τιμή του. Παίρναμε τον μαϊντανό 0,20 ευρώ και τώρα το παίρνουμε 1,70 ευρώ. «Εχουν ξεφύγει τα πράγματα και αν δεν βγάλει το κράτος πλάτη ουσιαστικά – όχι απλώς να λέμε ότι βοηθάμε – θα δούμε χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και οι άνθρωποι να μένουν στον δρόμο. Ο κόσμος έχει φτωχοποιηθεί, δεν έχει χρήματα ούτε για τα απαραίτητα», απαντούν.

Ανατιμήσεις – φωτιά σε όλα τα τρόφιμα

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιοπρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ». «Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four + 13 =