Πέντε δηλώσεις εκπροσώπων των αρμοδίων στον υγειονομικό τομέα και τον χώρο του φαρμάκου σκιαγραφούν το σοβαρό πρόβλημα που θα συνεχίσουμε να έχουμε στο χώρο της υγείας τις επόμενες εβδομάδες. Ενώ αντιμετωπίζουμε ήδη έξαρση ιώσεων και γρίπης και, όπως αναφέρεται, από τον Φεβρουάριο και έξαρση της υποπαραλλαγής kraken.
-Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Ολ. Παπαδημητρίου, λέει ότι η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου θα ομαλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί η ζήτηση.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΣΦΕΕ, πριν τις γιορτές, αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται.
Προσθέτει ότι με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης, ενώ αναμένεται αυτή να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα. “Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών (επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου, λόγω διαφοράς τιμής) οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης”. Ωστόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
–Όμως, σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται νέα έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, που θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης, εδώ -ενώ κι όλοι οι ειδικοί προβλέπουν τον Φεβρουάριο έξαρση της γρίπης και η νέα παραλλαγή του covid, η kraken.
Τι επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Φαρμακαποθηκών
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) ενημερώνει για πολλοστή φορά ότι:
1.Εδω και πολύ καιρό έχει απαγορευτεί από τον ΕΟΦ η εξαγωγή φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη. Oι ελλείψεις αυτές έχουν αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολο τους (σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ και τον Υπουργό Υγείας).
2.Έχουμε δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ τα αποθέματα μας όσον αφορά τα συγκεκριμένα φάρμακα, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους κατά την κρίση του.
3.Οι φαρμακαποθήκες παρέμειναν ανοιχτές όλη την περίοδο των εορτών πλην της ημέρας των Χριστουγέννων και της ημέρας των Φώτων, σε αντίθεση με τις φαρμακοβιομηχανίες, oι οποίες έκλεισαν επί δεκαπενθήμερον.
4.Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό και παγκόσμιο φαινόμενο.
Καλούμε και συνιστούμε στα πολιτικά κόμματα και μάλιστα σε αυτά που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα εξουσίας, να ενημερώνονται σφαιρικά πριν υιοθετήσουν λανθασμένες απόψεις.
Παραμένουμε στην διάθεση όποιου πολιτικού φορέα επιθυμεί να ενημερωθεί για τα αληθή αίτια του προβλήματος.
Πατούλης: Καλεί σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα- Μεγάλο κύμα λοιμώξεων
Περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τις επόμενες εβδομάδες να χαρακτηρίζονται δύσκολες, διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προτρέποντας τους ασθενείς να απευθύνονται εγκαίρως στον θεράποντα ιατρό, για να προλάβουν επιπλοκές.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΔΥ και των Επιστημονικών Ενώσεων, όπου τονίστηκε η ανάγκη για έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και αξιοποίηση από την επιστημονική κοινότητα των νέων θεραπειών για τον κορονοϊό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται “περαιτέρω έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης που έχει επιθετική συνδρομή φέτος και άλλων ιώσεων” και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας χαρακτήρισε το πρόβλημα διαχρονικό και διαβεβαίωσε ότι για τους επόμενους μήνες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει πρώτες ύλες για να διασφαλίσει την επάρκεια στην αγορά.
Στη συνέχεια, ο Α’ αντιπροέδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε την ανάγκη, ειδικά οι ηλικιωμένοι να κάνουν την αναμνηστική δόση για τον κορονοιό. Στην ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των αντιικών φαρμάκων, αναφέρθηκαν οι καθηγητές Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:
– σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων
– κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσυρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid.
Ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Γιώργος Χρούσος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός, καθώς λόγω της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί. Αναφορικά, με το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.
Λουράντος: Πρώτη φορά τόσο σοβαρό πρόβλημα εδώ και 40 χρόνια
–Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις 10ετίες που παρουσιάζεται τόσο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων. Κάτι που υποδηλώνει ότι το υπουργείο Υγείας άργησε να καταλάβει τί γίνεται και να αντιδράσει.
–Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα και την κατάσταση του ΕΣΥ, δηλώνει ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι».
Επίκαιρη ερώτηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας για τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα και τη συνέχιση της εύνοιας της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια που θέτει σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι,
Οι πολίτες κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται για τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση.
Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία, ιδίως τους κρίσιμους βραχίονες των ΤΕΠ, των παθολογικών και παιδιατρικών κλινικών και των ΜΕΘ.
Αυτές τις μέρες ένα παιδί 6 χρονών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο επειδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί και έπρεπε να κάνει 300 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο, το οποίο έπαθε βλάβη στο δρόμο.
Εδώ και μήνες στο σύνολο της χώρας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα.
Ερωτάται ο πρωθυπουργός:
- Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας ;
- Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύλιση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου;
–Η πέμπτη δήλωση ανήκει στον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και είναι ανησυχητική διότι υποδηλώνει αμηχανία ή.και επανάπαυση. «Έχουμε διασφαλίσει -είπε- πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία»
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:
«Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ με πολύ πιο ακριβά φάρμακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα.
Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες, να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους
Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.
Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται.
Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς.
Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά.
Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση.
Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις.
Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας».