lorentzo-agia-pelagia-mov-medousa

Στην παραλία Λορέντζο της Αγίας Πελαγίας εθεάθησαν οι περιβόητες μωβ μέδουσες την Παρασκευή, 27 Μαΐου.

Οι γνωστές με την επιστημονική ονομασία Pelagia noctiluca, έχουν, ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 κατακλύσει το Αιγαίο, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους το καλοκαίρι του 2021. Οι προβλέψεις για την φετινή θερινή σεζόν, φαντάζουν, πάντως, άκρως δυσοίωνες, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ρεκόρ αφίξεων στα ελληνικά νερά.

Να σημειωθεί ότι με βάση το τσίμπημά τους, οι μέδουσες χωρίζονται σε: «τελείως ακίνδυνο είδος» που και να το πιάσετε δεν θα αισθανθείτε κάτι, «ήπιο τσίμπημα» που εάν πιάσετε το είδος υπάρχει πιθανότητα να μην αισθανθείτε κάτι και «δυνατό τσίμπημα» όπου είναι πολύ πιθανό να σας αφήσουν σημάδι στο σώμα. Να σημειώσουμε πως θανατηφόρες μέδουσες στην Ελλάδα δεν έχουμε.

Στη συνέχεια, χρήσιμες οδηγίες για προφύλαξη από το τσίμπημά τους είναι οι εξής:

  • Φτάνοντας σε μια παραλία αν δούμε πλαγκτόν καλύτερο είναι να μην κολυμπήσουμε μιας και οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν, άρα η παρουσία του είναι και σημάδι παρουσίας μεδουσών.
  • Το να κολυμπάμε με μάσκα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ στο να ελέγξουμε τα νερά και να ταυτοποίησουμε την παρουσία μεδουσών
  • Έχουμε στο νου μας ότι οι πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών εντοπίζονται κατά βάση σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Σαρωνικός, κλπ) οπότε το κολύμπι σε αυτές τις παραλίες θέλει έλεγχο πληροφορίας – μια επίσκεψη στην εφαρμογή inaturalist θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το αν το μέρος που σκοπεύετε να επισκεφτείτε έχει ή δεν έχει μέδουσες
  • Αν τελικά μας τσιμπήσει μέδουσα, ξεπλενόμαστε με θαλασσινό νερό για να αφαιρέσουμε και από το δέρμα μας τυχόν υπολείμματα από πλοκάμια. Αν έχει μείνει και άλλο υπόλειμμα από το πλοκάμι, προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε με ένα τσιμπιδάκι.
  • Στη συνέχεια, φτιάχνουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας σε αναλογία 1 προς 1 και το απλώνουμε πάνω στο τσίμπημα. Έπειτα, βάζουμε πάνω στο τσίμπημα κορτιζονούχο κρέμα για να μην επεκταθεί η δράση της νευροτοξίνης. Την ίδια μέρα μετά το τσίμπημα, είναι καλό να μη μπούμε ξανά στη θάλασσα
  • Αν η μέδουσα μας έχει «καταφέρει» πολλά τσιμπήματα στο σώμα, αν έχουμε φουσκάλες με πύον και φυσικά αν έχουμε συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ζαλάδες και όλα τα παραπάνω που έχουν αναφερθεί, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο ή τέλος πάντων σε γιατρό πηγαίνουμε και αν η μέδουσα μας έχει τσιμπήσει στο πρόσωπο και ειδικά κοντά στα μάτια ή στα γεννητικά όργανα.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 3 =