Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπονται Ελλάδα και Βουλγαρία, με την κατηγορία ότι αθέτησαν τους περιορισμούς για την ατμοσφαιρική μόλυνση, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις.

Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει μια σειρά από νομικές δράσεις που αφορούν την κακή ποιότητα αέρα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρουμανία, με στόχο την μείωση των παραβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν τήρησε τις ημερήσιες οριακές τιμές για τις συγκεντρώσεις ΑΣ10, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές από το 2005. Η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της να κρατήσει την περίοδο υπέρβασης όσο το δυνατόν συντομότερη και δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση των συγκεντρώσεων ΑΣ10 στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει η Κομισιόν.

Τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα επιβεβαιώνουν, όπως επισημαίνεται, τις συστηματικές υπερβάσεις στη Θεσσαλονίκη για 14 χρόνια από το 2005 (για όλα τα έτη με εξαίρεση το 2013). Το 2019, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα, οι ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών ήταν 67.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη. Τα αιωρούμενα μολυσματικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα συνέβαλαν σε 379.000 πρόωρους θανάτους το 2018 στην ΕΕ, παρόλο που το ποσοστό αυτό ήταν 13% χαμηλότερο σε σχέση με το 2009, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + fifteen =