Κύθηρα δέντρα
φωτογραφία αρχείου

Ιδιαίτερα επικίνδυνο μπορεί να χαρακτηριστεί το σημείο που η επαρχιακή οδός Κυθήρων συναντάται με την επαρχιακή οδό Καλάμου στο Λιβάδι. Στην διασταύρωση, στο ρεύμα προς Χώρα, δύο μεγάλοι ευκάλυπτοι έχουν προκαλέσει καταστροφή του οδοστρώματος που εκτείνεται σε πλάτος που ξεπερνάει το 1 μ. Οι ρίζες των δέντρων έχουν μεγάλες επιφανειακές ρίζες που προεξέχουν και θέτουν σε κίνδυνο τους διερχόμενους οδηγούς. Συν τοις άλλοις το μεγάλο μέγεθος των δένδρων αυτών τα καθιστά ακατάλληλα μέσα στο κέντρο του οικισμού και ειδικότερα για τα γειτονικά κτίρια. Οι ευκάλυπτοι δεν αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί και προφανώς δεν ενδείκνυνται σε στενά πεζοδρόμια, δίπλα σε κτίρια.

Για το θέμα των επικίνδυνων σημείων στους επαρχιακούς δρόμους του νησιού η Περιφέρεια Αττικής είχε προβεί στο παρελθόν σε εκτενή έλεγχο και μάλιστα στα Κύθηρα έχει καταγράψει 16 σημεία – παγίδες. Η Περιφέρεια είχε ήδη από το 2019 δρομολογήσει την υλοποίηση έργων βραχυπρόθεσµης επέµβασης, με συνολικό προϋπολογισµό 28 εκατοµµύρια ευρώ σε 16 Δήμους σε όλη την Αττική. Για τα 16 αυτά σημεία και για το αν έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένες επεμβάσεις θα επανέλθουμε σύντομα.

Είναι όμως σημαντικό να επισημάνουμε ότι σε δρόμους εντός οικισμών καθώς και δίπλα  στο οδόστρωμα θα πρέπει να φυτεύονται κατάλληλα δένδρα.

Τι δέντρα αποφεύγουμε για τα πεζοδρόμια των πόλεων

Καταρχήν, όταν φυτεύουμε σε πλακόστρωτοο πεζοδρόμιο, πρέπει να αποφεύγουμε δέντρα που δημιουργούν μεγάλες επιφανειακές ρίζες. Ειδικά σε στενά πεζοδρόμια, εκτός του ότι ενδέχεται να σηκώσουν τις πλάκες τους, μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα σε υπόγειους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιλέγουμε δέντρα όπως ο ευκάλυπτος, ο πλάτανος και η λεύκα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και η ακακία Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να ανασηκώσει πλάκες πεζοδρομίου λόγω των επιφανειακών ριζών της.

Αποφεύγουμε ακόμη τα δέντρα που έχουνε καρπούς, για να μη λερώνονται τα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα (π.χ. καρποφόρες μουριές). Επίσης, είναι σημαντικό να μην φυτεύουμε στο πεζοδρόμιο δέντρα που προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για παράδειγμα ο κανάριος φοίνικας πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προσβάλλεται εκτεταμένα από το κόκκινο σκαθάρι που έχει εξαπλωθεί παντού τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Αντίστοιχα φαινόμενα εμφανίζουν και άλλα δέντρα, όπως οι κουτσουπιές, στα οποία εκκρίνονται μελιτώματα λόγω προσβολής από έντομα, τα οποία επιπλέον δημιουργούν επικίνδυνα σημεία ολισθηρότητας πάνω στο πεζοδρόμιο για τους περαστικούς.

Ποια δέντρα επιλέγουμε για πεζοδρόμια

Σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια με περαστικούς, επιλέγουμε φυλλοβόλα δέντρα ώστε το καλοκαίρι να έχουν πυκνή σκιά που προστατεύει τους πεζούς από τον καυτό ήλιο, ενώ τον χειμώνα η πτώση των φύλλων αφήνει τον ήλιο να περνά και να μας ζεσταίνει. Προτιμάμε δέντρα που έχουν ταχεία ανάπτυξη, δεν χρειάζονται πολύ νερό και είναι ανθεκτικά σε αρρώστιες και ασθένειες.

Μια εξαιρετική επιλογή για σκίαση και καλλωπισμό σε πεζοδρόμια είναι ο σφένδαμος. Φυλλοβόλο δένδρο ταχείας ανάπτυξης, με σφαιρικό σχήμα κόμης, φέρει παλαμοειδή φύλλα, συνήθως με πέντε λοβούς, που παίρνουν πολύ ζωηρά φθινοπωρινά χρώματα σε πορφυρό, πορτοκαλί, μπρούτζινο.

Εξίσου καλή επιλογή για φύτευση σε πεζοδρόμιο είναι η καλλωπιστική μουριά που δεν κάνει καρπούς, έχει γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιακό καταπράσινο φύλλωμα.

Επίσης, η καλλωπιστική δαμασκηνιά (προύνος) είναι μια ασφαλής και πολύ όμορφη επιλογή για το πεζοδρόμιο μας, καθώς ξεχωρίζει για το βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα των φύλλων της.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × five =