olive trees, nature, row
Photo by Efraimstochter on Pixabay

Η ξηρασία που έπληξε την Ιταλία το φετινό καλοκαίρι είχε δραματικές συνέπειες για την ελαιοπαραγωγή της χώρας, ιδίως στις νότιες περιοχές, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι ελαιώνες. Παρά την ικανοποιητική παραγωγή στο κέντρο και το βορρά της χώρας, οι ζημιές στο νότο οδήγησαν σε συνολική μείωση της συγκομιδής, με την προβλεπόμενη πτώση να ξεπερνά το 40%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, όπως ανέφερε η ιταλική Gambero Rosso, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει περίπου στους 224 χιλιάδες τόνους. Αυτή η ποσότητα βρίσκεται στο κέντρο ενός εύρους που κυμαίνεται μεταξύ των 215 και 235 χιλιάδων τόνων. Συγκριτικά με την προηγούμενη καμπάνια ελαιολάδου, η πτώση αγγίζει το 32%, κάτι που καθιστά την Ιταλία πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη ελαιοπαραγωγών χωρών.

Η Απουλία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των ελαιώνων της χώρας, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, με τη σοδειά να είναι σχεδόν στο μισό σε σχέση με πέρυσι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων περιόρισαν την ανθοφορία και την καρπόδεση των δέντρων, μειώνοντας έτσι δραστικά την παραγωγή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, η ελαιοπαραγωγή σημειώνει αύξηση της τάξης του 23%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για την καμπάνια 2024/2025 η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει περίπου τα 3,1 εκατομμύρια τόνους, παραμένοντας εντός του μέσου όρου των τελευταίων έξι ετών. Η Ιταλία, όμως, θα βρεθεί ανάμεσα στις λίγες χώρες που θα σημειώσουν κάμψη, ενώ άλλες περιοχές του κόσμου θα δουν αύξηση στις συγκομιδές τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την OleoScope, η Ιταλία έχει μειώσει τις εξαγωγές ελαιολάδου προς τη Ρωσία από 8.000 σε 6.000 τόνους το 2024, κάτι που ακολουθεί τη γενικότερη τάση των μεσογειακών χωρών. Σε αυτό το κενό φιλοδοξεί να εισέλθει η Τυνησία, η οποία σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά από 1,4% σε 10%.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen + 13 =