sxoleia-xoris-metra

Απομένουν περίπου δυο εβδομάδες έως το άνοιγμα των σχολείων και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας, εάν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένεται να ΜΗΝ εισηγηθούν υποχρεωτικά τεστ και μάσκες μέσα στις αίθουσες για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα προχωρήσουν μόνο σε συστάσεις για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι οριστικές πάντως αποφάσεις θα παρθούν και θα ανακοινωθούν λίγες μέρες πριν από την έναρξη των σχολείων ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες στα σχολικά συγκροτήματα αλλά και για να γνωρίζουν οι γονείς τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά τους, πως θα πάνε την πρώτη μέρα στο σχολεία αλλά και τι θα ισχύσει όταν θα υπάρχουν πολλά κρούσματα στις τάξεις και στο σχολείο.

Οι επιστήμονες πάντως έχουν διχαστεί όσον αφορά στα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων καθώς υπάρχουν αυτοί που τάσσονται υπέρ της μάσκας και των τεστ και αυτοί που πλέον δεν τα θεωρούν απαραίτητα.

  • Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τόνισε πως «κάθε εβδομάδα τα στατιστικά στοιχεία είναι όλο και καλύτερα. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι τελικά να μην χρειαστούμε μάσκες και τεστ. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορονοϊού, οι προτάσεις και οι συστάσεις θα διαφοροποιούνται».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία είπε ότι «τολμώ την πρόβλεψη, επειδή ούτως ή άλλως η κοινωνία κινείται και λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν μέτρα, ότι κάπως έτσι θα λειτουργήσουν και τα σχολεία, εκτός αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι άλλο το οποίο δεν τεκμηριώνεται από τις μέχρι τώρα επιστημονικές τοποθετήσεις».

Από τη άλλη πλευρά η ιατρός και τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού σημείωσε:

  • «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι στις περιοχές με μάσκα δεν υπήρχαν περισσότερα κρούσματα. Τα παιδιά έχουν κοντινή επαφή και καλό θα ήταν να εφαρμοστεί η χρήση μασκών. Την πρώτη εβδομάδα θα ήταν καλό να γίνει και ένα selft test για να υπάρχει έλεγχος. Οι γονείς πρέπει να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά πριν μπουν στις τάξεις. Να συμβουλεύουν οι γονείς τα παιδιά να τηρούν στα μέτρα του δυνατού, τις αποστάσεις και να φορούν τη μάσκα. Για να μη γίνει στοχοποίηση ενός μαθητή θα μπορούσε ο Σύλλογος Γονέων να δώσει γενική συμβουλή για χρήση προστατευτικής μάσκας».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής δήλωσε ότι «μπορούν τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς μάσκα τη δεδομένη στιγμή αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνεται διάγνωση. Θα μπορούσαν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο με ένα self-test την εβδομάδα για καλή επιτήρηση. Μαζικά μπορούνε να πάνε χωρίς μάσκα. Σα γονιός θα ήθελα να φοράνε μάσκα αλλά από την άλλη αν φοράνε λίγα παιδιά και όχι όλα μέσα στην τάξη το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο. Εγώ θα προτείνω να φοράνε μάσκα αλλά από κει και πέρα θα δούμε την εξέλιξη. Ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο μπορεί να είναι εντάξει στις 12 Σεπτέμβρη δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εντάξει στις 29 Σεπτεμβρίου».

  • «Εδώ υπάρχει μία μεγάλη αγωνία για τους γονείς. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, κρούσματα, δείκτες, τα πάντα, θεωρώ ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο με μάσκες, όταν όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, και πήγαν και διακοπές χωρίς μάσκες και μέτρα. Θα είναι κοροϊδία. Θα είναι και φούσκα εκεί, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός στις τάξεις, και οι δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν καλή δουλειά, με προσοχή στα σχολεία τηρούσαν τα πρωτόκολλα», υπογράμμισε στο MEGA για το άνοιγμα των σχολείων η κυρία Παγώνη.

«Όλες οι μαμάδες πρέπει να κάνουν ένα self test στα παιδάκια τους, για να ξέρουν πως τα στέλνουν. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ. Θεωρ4ώ ότι μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες με τα τωρινά δεδομένα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, διευκρίνισε πως, «όσοι είναι πάνω από 60 ετών, δεν περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, γιατί αυτά θα αργήσουν να έρθουν, θα έρθουν τέλος Οκτώβρη – Νοέμβρη. Θα διαχειριστούμε αυτά που έχουμε, θα κάνουμε αυτά που έχουμε, και στόχος είναι να αποφύγουμε την βαριά νόσηση και να μην έχουμε θανάτους. Η επιτροπή εμβολιασμών πρεπει να ξεκινήσει να μιλάει εκ νέου για τον εμβολιασμό».

«Δεν ξέρω τι θα γίνει με την υποπαραλλαγή Κένταυρος, στην Ελλάδα έρχεται συνήθως μετά από τρεις μήνες, έχει πάει παντού. Αφού έχουμε τουρισμό σίγουρα θα έρθει και από εδώ. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έχει πάρα πολύ βήχα τα πρώτα 24ωρα και τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα ίδια», δήλωσε για την παραλλαγή Κένταυρος.

Για τον κορονοϊό η κ. Παγώνη είπε ότι « αυτές τις 10 μέρες έχουμε ύφεση και των κρουσμάτων και αυτό που μας προβληματίζει είναι οι επιστροφές, αυτό το σαββατοκύριακο έχουμε πολλές επιστροφές, θα έλεγα εάν σεβόμαστε τον εαυτό μας, γυρίζοντας από τις διακοπές μας να κάνουμε ένα τεστ για να πάνε στην οικογένειά τους, έχουν γονείς, γιαγιάδες και παππούδες με υποκείμενα νοσήματα, πρέπει να κάνουν ένα τεστ. Δεύτερον , νόσησαν πάρα πολλοί στα νησιά και δεν το δήλωσαν. Έκαναν self test, ήταν θετικό και δεν το δήλωσαν και πήγαν διακοπές. Αυτό δεν μου άρεσε καθόλου. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τους πάντες, δηλαδή νοσούμε και κάνουμε το τεστ και το δηλώνουμε. Τα κρούσματα όλον αυτόν τον καιρό δεν ήταν αυτά που φαίνονταν, ήταν ακόμα παραπάνω. Όσοι δεν έχουν κάνει την 4η δόση, πάνω από 60 ετών, θα κάνουν την 4η δόση. Θέλω να διευκρινίσω ότι, εάν έχεις κάνει τις 3 δόσεις και νοσήσεις μετά την 3η δόση, οι άνω των 60 ετών δεν θα κάνουν την 4η δόση. Έχει μπερδευτεί ο κόσμος».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × three =